Slik lurte de nynazistene

Her plukker nasjonalsosialistene søppel. Nå kan veien døpes opp etter en jødisk menneskerettighetsforkjemper. Foto: AP
Her plukker nasjonalsosialistene søppel. Nå kan veien døpes opp etter en jødisk menneskerettighetsforkjemper. Foto: AP

<pDerfor blir denne veien en hodepine for nazistiske søppelplukkere.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En nynazistisk organisasjon i byen Springfield i den amerikanske delstaten Missouri er nå havnet i fokus i amerikanske aviser. Årsaken er todelt: Først og fremst fordi gruppa har vært særs kreative i sin markedsføring. Dernest fordi lokale myndigheter har vært enda mer kreative for å bekjempe nynazistene, skriver New York Times.

Adopt-A-Highway er en ordning der organisasjoner tar på seg jobben med å rydde søppel langs amerikanske motorveier. Til gjengjeld får organisasjonen gratis reklame i form av et veiskilt som forteller hvem det er som holder den ryddig.

Myndighetene maktesløse

Du ser sikkert hvor dette er på vei. Nynazistene i organisasjonen National Socialist Movement tok ansvar for 800 meter av motorveien, og de lokale myndighetene så seg maktesløse i å nekte dem å ta på seg jobben, og like maktesløse i å stoppe dem fra å sette opp veiskiltet med sitt budskap.

På sine egne hjemmesider hyller de sitt eget engasjement for nærområdet. «Vi er del av løsningen,» skriver de, og fremhever til byens befolkning at de bryr seg.

En liknende sak i delstaten, for noen år siden, endte med dundrende nederlag for myndighetene da de ville frata Ku Klux Klan de samme rettighetene.

Døpte om veien

Men det er klart det finnes måter å slå tilbake. Missouris veimyndighet svarer nå med å kalle opp motorveistubben etter Abraham Joshua Heschel, en framstående rabbi, teolog og menneskerettighetsforkjemper i landet.

Navnebyttet avhenger fremdeles på om guvernøren i delstaten underskriver forslaget - noe en høytstående kilde bekrefter at han vil.

- Barnslig

En sersjant i den nasjonalsosialistiske bevegelsen i Springfield mener forslaget er «barnslig».

- Hvis de vil ha nazister til å trampe på en jødisk-navngitt motorvei, får det stå for deres regning, sier Cynthia Keene (38).

Det var demokraten Sara Lampe som fremmet forslaget.

- De har rett til å rydde opp søppel, og vi har rett til å oppkalle den delen av motorveien etter noen som gjenspeiler våre verdier - noen vi synes bør få et minnesmerke, sier hun til den lokale avisen News-Leader.

Personvernpolicy