Gorbatsjov under hammeren

Den tidligere sovjetlederen Mikhail Gorbatsjov fikk godt betalt for sin debutplate. (Foto: Misha Japaridze, AP Photo/Scanpix)
Den tidligere sovjetlederen Mikhail Gorbatsjov fikk godt betalt for sin debutplate. (Foto: Misha Japaridze, AP Photo/Scanpix)

<pGorbatsjovs debutplate gikk under hammeren for mer enn én million kroner.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Romantiske ballader som den tidligere Sovjetlederen og Nobelprisvinneren Mikhail Gorbatsjov selv har spilt inn på plate gikk under hammeren på en veldedighetsauksjon i London i går.

Navnet på kjøperen er anonymt, men Gorbatsjov-innspillingene ble solgt for £100 000, skriver The Guardian. Det tilsvarer i overkant av én million norske kroner

Hedrer sin avdøde hustru

Mannen bak begrepene perestrojka og glasnost spilte inn sangene på platen «Songs For Raisa» for å samle inn penger til et veldedig fond som er opprettet i Raisa Gorbatsjovas navn.

Den eksklusive utgivelsen er altså dedikert til Mikhail Gorbatsjovs tidligere kone Raisa, som døde i 1999. Låtutvalget er en samling russiske sanger som var hennes personlige favoritter.

- Platen inneholder syv av Raisas romantiske favorittsanger, fortalte Gorbatsjov under en pressekonferanse i forbindelse med auksjonen.

Der kunne han også avsløre at han har fått musikalsk drahjelp av Andrei Makarevich, frontfigur i det russiske bandet Mashina Vremeni.


Sang for celebre gjester

Mikhail Gorbatsjov fremførte sangen «Old Letters», en av sangene fra platen, foran 350 gjester som var til stede under auksjonen. Blant de mange som fikk oppleve den tidligere presidentens sangtalent var Sarah Brown, Storbritannias statsminister Gordon Browns kone, Londons ordfører Boris Johnson, skuespiller Vanessa Redgrave og forfatteren bak «Harry Potter»-bøkene, JK Rowling.

Dersom du skulle bli fristet til å investere i den tidligere presidentens debutalbum må du imidlertid forberede deg på å slite for å sikre deg et eksemplar. «Songs For Raisa» er nemlig kun gitt ut i ett eneste eksemplar, så det beste du kan håpe på er at kjøperen skulle finne på å la musikken lekke ut på nettet.

Men du kan i det minste få en smaksprøve ved å høre lydopptaket av Gorbatsjovs fremføring av «Old Letters» under gårsdagens auksjon her.

Mikhail Gorbatsjov var Sovjetunionens siste statsleder og fikk Nobels Fredspris i 1990.

Personvernpolicy