Norskiranere vil ha sterkere reaksjon fra Støre

<div>Eksiliranere demonstrete mandag ettermiddag utenfor Utenriksdepartementet i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX</div>
Eksiliranere demonstrete mandag ettermiddag utenfor Utenriksdepartementet i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

<p– Norge må sette foten ned og stoppe tyranniet i Iran, krever norskiranere som demonstrerte i Oslo mandag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 300 demonstranter, blant dem politikere og menneskerettsaktivister hadde møtt opp foran Utenriksdepartementet.

«Iran blør», «Hjelp oss å stoppe tyranniet», og «Støre: Reaksjon, ikke bare diskusjon», sto det på noen av plakatene.

– Norge må sette foten ned nå. Vi må sørge for at vi får en ordentlig reaksjon på menneskerettighetsbruddene, sier Faryaneh Mohebbi Roshan, en av arrangørene bak demonstrasjonen, til NTB.

– Hysjes ned

Demonstrantene etterlyste en sterkere reaksjon fra utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Han må si klart og tydelig at valget ikke er gyldig. Særlig i lys av at Vokterrådet i Iran nå innrømmer uregelmessigheter i forbindelse med presidentvalget, sa flere.

– Det virker som prestestyret merker hvor stor kraft folket har når det står sammen. Det mange er bekymret for nå, er at de forsøker å hysje ned stemningen ved å komme med mindre innrømmelser, sier Roshan.

– De tror at det vil føre til at demonstrantene gir seg. Men det holder ikke med ny stemmetelling. Det er ikke godt nok, sier hun.

Daglige meldinger

Det norsk-iranske miljøet har holdt en rekke demonstrasjoner de siste dagene. Hver kveld klokken 18 holdes markering utenfor den iranske ambassaden.

Gruppen har utstrakt kontakt med mange som befinner seg i Iran. Via twitter, mobiltelefon og e-post får de daglig meldinger fra sine kontakter.

– Tidligere har det også vært demonstrasjoner, men det har vært langt færre, og de ble slått hardt ned på. Nå holder folk opp plakater i Teheran hvor det står: «Ned med Khamenei». Det har aldri skjedd før, sier Roshan.

Ifølge arrangørene har det kommet til flere og flere for å delta i demonstrasjonene de siste dagene. Men kun en håndfull etniske nordmenn deltok i mandagens markering.

– Det er få nordmenn, og det synes jeg er dårlig. Jeg skulle ønske at flere nordmenn ga oss klarere støtte, sier Roshan. (©NTB)

Personvernpolicy