Får fart på WTO igjen

Bøffel-bønder som her i Transylvania og all verdens landbruk blir sterkt påvirket av en ny WTO-avtale. Foto: Thomas Vermes
Bøffel-bønder som her i Transylvania og all verdens landbruk blir sterkt påvirket av en ny WTO-avtale. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDen nye forhandlingslederen for landbruk er optimistisk og gjenopptar samtaler om liberalisering av landbrukshandelen i WTO.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
WTOs DOHA-RUNDE

Et ministermøte i Verdens handelsorganisasjon WTO avholdt i Qatars hovedstad Doha i november 2001, vedtok å starte en omfattende forhandlingsrunde om liberalisering av verdenshandelen.

Denne såkalte Doha-utviklingsrunden omfatter 21 forhandlingstemaer. Mest oppmerksomhet har det vært om landbruksforhandlingene. Dessuten forhandles det om ikke-landbruksvarer (NAMA), tjenester, investeringer, regler og mye annet.

Forhandlingene har vært fastslåste. I juli 2008 gjorde WTOs generaldirektør Pascal Lamy et nytt forsøk på å få enighet om hovedtrekkene (modaliteter) for to av forhandlingsområdene, landbruk og NAMA (industrivarer inkl. fisk).

Men også dette mini-ministermøtet mislyktes.

Les mer på Utenriksdepartementets WTO-sider.

- Dette er virkelig musikk i mine ører.

Det sa newzealenderen David Walker etter signalene han fikk fra medlemslandene på et møte i WTO i Genève forrige uke. Landene tok til orde for bevegelse i forhandlingene og å nærme seg gapene som gjenstår mellom deres posisjoner.

De fleste som tok ordet, gikk inn for å gjenoppta forhandlinger bygd på utkastet til en rammeavtale fra desember 2008. Det er samme avtaleutkast som alstå førte til full stopp i WTOs såkalte Doha-runde.

Optimistiske toner

Walker ble 22. april oppnevnt som ny leder for kronglete diskusjonene om ny liberalisering av landbrukshandelen i WTO. Siden den tid har han konsultert en rekke enkeltland for å høre hvor landet ligger.

De optimistiske signalene som nå kommer, får ABC Nyheter rapportert fra WTO-hovedkvarteret. Der kunngjorde Walker at han nå setter i gang en ny prosess i de fastlåste landbruksforhandlingene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stormvarsel for norsk landbruk

Det som er musikk i Walkers ører, innebærer imidlertid stormvarsel for norsk landbruk.

Regjeringen har slått fast at når det gjelder landbruksforhandlingene i WTO, vil et resultat føre til tap for norsk landbruk på alle fronter.

Gjennom Norges allierte i en liten gruppe land kalt G10, arbeider regjeringen for å redusere skadevirkningene mest mulig.

Rødgrønn vilje til liberalisering

Men også den rødgrønne regjeringen i Norge og G10 ønsker en ny, omfattende avtale om liberalisering av verdenshandelen. På møtet 18. juni signaliserte også de at en WTO-avtale trengs som motvekt mot global krise.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bevegelse i WTO gjenoppstår idet Norge står foran et veivalg om egne posisjoner i og med stortingsvalget i høst.

Mens de rødgrønne og meningsmålinger i befolkningen ønsker å beholde tollvern og støtte til norsk landbruk, vil Høyre og Fremskrittspartiet redusere støtte og tollvern.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik blir prosessen:

Det som nå skjer i WTO, er at Walker denne eller neste uke innkaller et utvalg av 20-30 delegasjoner blant WTOs 153 medlemsland for samtaler. Norge pleier å være med i denne eksklusive gruppa land.

Etter det vil Walker få klargjort medlemmenes syn gjennom samtaler i juli, som skal munne ut i et stormøte åpent for alle WTOs medlemsstater før WTO tar ferie i august.

I månedsskiftet november/desember brygger det opp til WTO-toppmøte med ministre.