Krangler videre med Cheney

USAs president Barack Obama har den siste tiden fått mye kritikk fra den forrige amerikanske administrasjonen. Foto: Scanpix/AFP.
USAs president Barack Obama har den siste tiden fått mye kritikk fra den forrige amerikanske administrasjonen. Foto: Scanpix/AFP.

<pI et intervju som ble sendt mandag ga USAs president Barack Obama til kjenne en «dyp uenighet» med den forrige regjeringen i spørsmål knyttet til rikets sikkerhet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utspillet kommer etter sterk kritikk fra tidligere visepresident Dick Cheney den siste tiden.

- Vi er dypt uenige

- Når det gjelder visepresident Cheney har han og jeg en dyp uenighet om hva som kreves for å holde det amerikanske folk trygge, sa Obama i et intervju med tv-kanalen CBS.

- Jeg tror uenigheten har fått bred dekning. Han har absolutt rett til å lufte sine meninger. Jeg vil hevde at vår politikk gjør det amerikanske folket sikrere, og at noen av de vedtakene han har stått for i fortiden ikke virker slik, sa Obama.

Bemerkningene fra den amerikanske lederen var den siste salven i en bitter utveksling mellom den sittende og den forrige regjeringen. Det hele begynte med at Cheney kritiserte Obamas beslutning om å stenge den amerikanske fangeleiren i Guanatamo Bay på Cuba, og å stanse avhørsmetodene som ble tatt i bruk under Bush-regjeringen.

Ordkrigen skjerpes

I forrige måned kritiserte Cheney den nye presidentens forbud mot røffe avhørsteknikker som «uforsiktighet kamuflert som rettskaffenhet», og kalte fjerningen av tiltak mot terror fra Bush-tiden som «ekstremt ukloke».

Ordkrigen ble skjerpet ytterligere forrige uke da Obamas CIA-sjef Leon Panetta ble sitert på at «det er nærmest som om [Cheney] ønsker et nytt angrep mot landet». Denne bemerkningen ble senere tonet ned av representanter for etterretningsbyrået.

Bush hiver seg med

Til slutt kom Bush selv på banen forrige uke, med sin egen kritikk av Obamas antiterror-politikk.

«Det er folk på «Gitmo» som vil drepe amerikanere for ingenting», sa den tidligere amerikanske lederen da han besøkte delstaten Pennsylvania.

«Terapi vil ikke få terroristene til å forandre sin oppfatning», fortsatte han.

Personvernpolicy