Nye harde sammenstøt i Teheran

Demonstranter i gatene i Teheran. Fra Twitter via Reuters.
Demonstranter i gatene i Teheran. Fra Twitter via Reuters.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p Rundt 1.000 personer ble møtt med tåregass og varselskudd da de demonstrerte i Teherans gater, ifølge øyenvitner. En ledende justispolitiker sier presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi bør arresteres.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstrantene var mandag ettermiddag på nytt samlet i sentrum av Teheran for å kreve reformer. Folk på stedet fortalte at politiet skjøt i luften i et forsøk på å spre menneskemengden.

Demonstrasjonen ble arrangert til tross for at Revolusjonsgarden har gitt klar beskjed om at den vil bruke makt for å slå ned enhver protestaksjon i gatene.

Den britiske kringkastingen BBCs Persia-sending rapporterte tidlig mandag kveld at en styrke på 300-400 væpnet sikkerhetspersonell hadde tatt oppstilling mot rundt 1.000 demonstranter, men det var ennå ikke meldt om konkrete aksjoner.

Samtidig ber den moderate presidentkandidaten Mehdi Karoubi om at iranerne møter fram til en sørgemarsj i Teheran torsdag.

Åpner ambassader

Studentene krever at ambassaden blir stengt.

Italienske myndigheter sier at de er villige til å åpne sin ambassade for å ta imot sårede demonstranter. Utspillet kom etter at svenske myndigheter uttalte at det bør lages en plan slik at ambassadene kan åpnes for demonstranter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Truer Mousavi

Leder i justiskomiteen i den iranske nasjonalforsamlingen sier at presidentkandidat Mousavi, kandidaten som opposisjonen mener egentlig vant valget, bør arresteres.

– Mousavis oppfordring til ulovlige demonstrasjoner og hans provoserende uttalelser har vært en kilde til den siste uroen i Iran. Slike kriminelle handlinger må møtes med fasthet, sier Ali Shahroki ifølge det halvoffisielle nyhetsbyrået Fars.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Grunnlaget er lagt for å jage Mousavi, tilføyer han.

Ifølge en ubekreftet melding på nettsiden Balatarin, gjengitt i avisen The Guardians Iran-blogg, er sjefen for Revolusjonsgarden i Teheran-provinsen arrestert. General Ali Fazli skal ha nektet å bruke makt mot demonstranter. Fazli er en av Irans helter fra krigen mot Irak, der han mistet et øye.

Revolusjonsgarden truer

Revolusjonsgarden i Iran sier at den ikke vil nøle med å bruke makt og er klar for en «revolusjonær konfrontasjon» hvis det blir nye protester i gatene. Revolusjonsgarden er Irans sterkeste militærstyrke og ble opprettet etter revolusjonen i 1979.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Styrken ga mandag opposisjonen ordre om å slutte med «sabotasje og opptøyer». Skulle det bli nye demonstrasjoner i protest mot presidentvalget 12. juni, kommer de til å bli slått ned med hard hånd, var beskjeden.

I en kunngjøring på Revolusjonsgardens nettsider omtales også opposisjonens protester som en «konspirasjon» mot Iran, og vestlige land advares mot å støtte «oppviglerne» i landet.

Tar avstand fra maktbruk

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) gjorde det klart at Norge tar avstand fra bruk av makt overfor demonstrantene i Iran da han møtte sin svenske kollega Fredrik Reinfeldt i Stockholm mandag.

Les også: Norskiranere vil ha sterkere reaksjon fra Støre

– I likhet med Sverige og EU har Norge tatt avstand fra voldsbruk og overgrep i Iran, sier Stoltenberg.

De to statsministrene frykter en videre opptrapping av voldsbruken etter at et ukjent antall mennesker er drept i sammenstøt med iranske sikkerhetsstyrker i urolighetene etter valget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: Urolige for opptrapping av volden i Iran

– Demonstrasjonene er et bredt, folkelig uttrykk for frihetslengsel og et ønske om reformer. Vi er alltid bekymret når slike uttrykk blir møtt med vold, sier Reinfeldt.

Innrømmer uregelmessigheter

Irans mektige vokterråd bekrefter at det var visse uregelmessigheter under valget. Rådet medgir blant annet at det i 50 iranske byer ble avgitt flere stemmer enn det var stemmeberettigede, opplyser talsmannen Abbas-Ali Kadkhodaei til den offisielle radiostasjonen IRIB.

Slik fusket Ahmadinejad

Ifølge Kadkhodaei stilles det spørsmål ved tre millioner stemmesedler.

– Men det gjenstår å se om dette antallet stemmesedler er avgjørende for valgutfallet, sier han.

Offisielle iranske medier bekreftet søndag at minst ti mennesker ble drept under demonstasjonene i Teheran lørdag. Sju ble drept i sammenstøt mellom Mousavi-tilhengere og sikkerhetsstyrkene tidligere i uka.

Andre kilder hevder at tallet på drepte er langt høyere, men de mange påstandene og ryktene om hva som skal ha skjedd de siste dagene lar seg ikke verifisere. (©NTB)

Les også: Hvem bestemmer i Iran?