Urolige for opptrapping av volden i Iran

Statsminister Fredrik Reinfeldt møtte Norges statsminister Jens Stoltenberg på Rosenbad mandag. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Statsminister Fredrik Reinfeldt møtte Norges statsminister Jens Stoltenberg på Rosenbad mandag. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pStatsminister Jens Stoltenberg (Ap) og hans svenske kollega Fredrik Reinfeldt er urolige for utviklingen i Iran og frykter opptrapping av voldsbruken.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I likhet med Sverige og EU har Norge tatt avstand fra voldsbruk og overgrep i Iran, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) etter et møte med Reinfeldt mandag.

De to statsministrene frykter en videre opptrapping av voldsbruken i Iran etter at et ukjent antall mennesker er drept i sammenstøt med iranske sikkerhetsstyrker i urolighetene etter valget. Store folkemengder har den siste uken har strømmet ut i gatene for å demonstrere mot resultatet av presidentvalget 12. juni.

Fengsles

– Demonstrasjonene er et bredt, folkelig uttrykk for frihetslengsel og et ønske om reformer. Vi er alltid bekymret nå slike uttrykk blir møtt med vold, sier Reinfeldt.

Lørdag ble minst ti mennesker ble drept i sammenstøtene. Tidligere i uka ble minst sju mennesker drept. Dette er offisielle tall, mens andre kilder mener at langt flere ble drept. Ifølge iransk fjernsyn ble 457 mennesker arrestert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene har også sørget for enda vanskeligere forhold for både utenlandsk presse og iranske reformvennlige journalister, gjennom utvisninger, arrestasjoner og stenging av kontorer.

Kritikk

De to statsministrene er også bekymret over den manglende uavhengige rapporteringen fra Iran, og kritiserer regimet for å hindre en åpen informasjon. Iranske journalister og opposisjonelle fengsles, og utenlandske journalister kastes ut av landet.

– Journalister må ha gode arbeidsforhold slik at de kan rapportere om det som skjer i Iran, sier Stoltenberg.

Den svenske statsministeren har merket seg at det iranske regimet ofte bruker en påstått utenlandsk trussel som unnskyldning for å slå til hardt mot opposisjonelle på hjemmebane.

– Det er det ikke noen grunn til. Dette er noe som kommer fra det iranske folket, sier Reinfeldt.

1. juli overtar Sverige formannskapet i EU. Norge har en lang tradisjon for å møte det påtroppende EU-formannskapet for å diskutere aktuelle saker. Den videre utviklingen i Iran kan bli en av de store sakene også for EU utover høsten. (©NTB)