Hanssens venn fikk særbehandling

Sendte beskjed til legen: Bjarne Håkon Hanssen besøkte Tove Strand på Ullevål sykehus i fjor. Nå tok han en telefon. Den virket. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix
Sendte beskjed til legen: Bjarne Håkon Hanssen besøkte Tove Strand på Ullevål sykehus i fjor. Nå tok han en telefon. Den virket. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix

Helseministeren ringte til sykehusdirektøren. Som ringte til avdelingsoverlegen som var i selskap lørdag kveld. Han ringte likevel til vakthavende lege som oppfylte kravet fra ministerens venn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik var det.

ABC Nyheter kjenner nå til at helseminister Bjarne Håkon Hanssens telefon til sykehusdirektør Tove Strand ved Ullevål Sykehus utløste særbehandling av SV-politikeren Inge Ryan.

Fikk nytt rom på blod-avdeling

I strid med behandlende leges avgjørelse på infeksjonsmedisinsk avdeling, ble Ryan overført til avdelingen for pasienter med blodkreft og andre alvorlige blodsykdommer, hematologisk avdeling.

Det skjedde på grunn av instrukser som vandret nedover i systemet som følge av Hanssens telefon.

Dermed ble den 16. og siste senga på hematologisk avdeling opptatt. Belegget får ABC Nyheter opplyst av sektorkoordinator Kari Skredsvig.

Ullevåls strategi: Taushet

Sykehusledelsen har gitt hematologisk avdeling munnkurv i vårt spørsmål om hvordan dette slo ut i praksis i avdelingen.

Avdelingen henviser til sykehusets informasjonsavdeling. Som sier til ABC Nyheter at ingen flere uttalelser vil bli gitt til offentligheten om denne saken.

Informasjonsavdelingen opplyser at sykehusdirektør Tove Strand heller ikke ønsker å svare på spørsmål.

Hanssen: - Ikke særbehandling

Ryan ble innlagt på hematologisk avdeling med det legene betrakter som en banal sykdomstilstand. Allerede dagen etter ble han utskrevet.

Med mektig pasient-venn: SV-politiker Inge Ryan. Foto: Berit Roald/ScanpixMed mektig pasient-venn: SV-politiker Inge Ryan. Foto: Berit Roald/Scanpix

Det var lørdag Dagbladet avslørte at helseminister Bjarne Håkon Hanssen ringte direktør Tove Strand ved Ullevål universitetssykehus om forholdene for sin venn og politikerkollega, SVs parlamentariske leder Inge Ryan.

Avsløringen utløste rabalder, og Hanssen bedyret at hans mening ikke var å sørge for særbehandling. Men det ble det.

- Fikk Ryan en annen behandling etter at du tok kontakt med helsetoppene?, spurte Dagbladet.

- Det vet jeg ikke, jeg har ikke tatt noen nye samtaler med dem for å sjekke, svarte Hanssen.

Telefon med ringvirkninger

Nå kan ABC Nyheter oppdatere ministeren i det spørsmålet.

En feberhet Ryan ble lagt inn på infeksjonsavdelingen lørdag 13. juni. Han var misfornøyd med rommet han fikk, og forlangte å få et annet. Personalet som arbeidet intenst med alle pasientene på helgevakta, avviste kravet.

Dermed ringte Ryan til helseministeren. Som ringte til Tove Strand og to andre sykehustopper.

Ifølge opplysninger som nå er viden kjent blant sykehuspersonalet, fikk infeksjonsavdelingens overlege Vidar Ormaasen så en telefon fra direktør Strand. Det skjedde lørdag kveld mens Ormaasen på fritida var i et selskap.

Fra selskapet ringte Ormaasen så til den ansvarlige lege på vakt. Vedkommende sørget for at avdelingen som hadde avvist Ryans krav, gjorde retrett, oppfylte Ryans ønske og flyttet ham.

- Forstår spørsmålet

- Fikk du instruks av Tove Strand om å overprøve vakthavende leges beslutning, avdelingsoverlege Vidar Ormaasen?

- Jeg har bestemt meg for at jeg har sagt det jeg ønsker å si til mediene. Poenget er at det ble skapt en usikkerhet om hvem som skal styre et sykehus. Det har statsråd Bjarne Håkon Hanssen ryddet av veien ved å beklage telefonen han tok.

- Men var det som skjedde i praksis for en uke siden, i tråd med avklaringen om hvem som skal beslutte på et sykehus?

- Jeg forstår hva du spør om. Men jeg vil ikke uttale meg om det, svarer Ormaasen.

Vil samordne uttalelsene

- Men du ringte til bakvakta lørdag kveld mens du var i selskap, og ga beskjed om at denne pasienten skulle flyttes?

- Jeg vil ikke kommentere det. Ikke på det nåværende tidspunkt.

- Ville det vært risikabelt for deg å legge fram opplysninger?

- Nei. Men vi må få tid til å konsultere for å komme med en ensartet beskrivelse av hva som har skjedd, fra offisielt hold.

- Kan ikke det å samordne uttalelser minne om systemer man ikke liker?

- Jeg oppfatter det slik at man ikke bør komme med sprikende oppfatninger om hendelsene.

Uviss prosess bak lukkede dører

- Du kan vel ikke ha sprikende oppfatning av hvorvidt du selv ga en instruks til bakvakta?

- Jeg var i tvil om hvem som utløste beskjedene.

- Hvilken beskjed ga du selv?

- Det ønsker jeg ikke å fortelle mediene, gjentar overlegen.

- Hvilken prosess blir det for å samordne de offisielle uttalelsene om hendelsesforløpet?

- Det er et vanskelig spørsmål jeg ikke kan besvare, sier Ormaasen.

Ikke ansvarlig for hematologisk avdeling

- Har du inntrykk av at det var god plass på hematologisk avdeling den helga?

- Vi har ansvar for hver våre avdelinger. Så er det operative folk som foretar de konkrete plasseringene av innkommende pasienter. Jeg kan ikke ha noen oppfatning om situasjonen på andre avdelinger.

- Men ifølge ABC Nyheters opplysninger var det en instruks fra deg som førte til at hematologisk avdeling fikk en pasient til natt til søndag?

Jeg ønsker ikke å kommentere disse forholdene, slår Vidar Ormaasen fast.

Provoserer ansatte

ABC Nyheter er kjent med at de sykehusansatte er mektig provosert over at det går ut denne typen instrukser fra oven, samtidig som stram økonomi pålegger dem knallharde prioriteringer i arbeidet for øvrig.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:18 Durek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51 Virustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48 18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46 Beboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40 Tredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30 Norske reisende fortsatt strandet på Gran Canaria07:28 Trump framme i India07:22 Raser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21 Russerne kommer, igjen!07:00 Olsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37 Mann behandles for brannskader etter husbrann06:30 Sanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret06:23 Virusutbruddet kan føre til utsettelse av årets folkekongress i Kina06:08 Ny vurdering av Flåmsbana mandag06:00 Marerittet over for Kristiansen, reddet Györ til seier og vil til OL05:58 Politiet styrker Dark Room-etterforskningen05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:45 Friske personer får forlate Wuhan05:30 Klart for rettsmøte om USAs utleveringskrav mot Assange05:00 Asias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59 Arbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne04:30 Trump ser fram til kongelig mottakelse i India04:12 Sanders villig til å møte Nord-Koreas Kim om han blir president04:09 Norsk 15-åring vant 30.000 dollar i Fortnite-turnering04:05 Leger Uten Grenser krediterer samme sitat med ulike navn03:18 Sør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:50 Togos president gjenvalgt for fjerde gang02:26 Tre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12 Syklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige02:09 Våteste nyår i Bergen siden 186101:37 Israel bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep00:52 Togtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34 Utforkjøring på Nordmøre00:09 Motvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43 Katastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27 Neymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24 Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01 Atletico snudde til viktig seier22:41 Viktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52 Østerrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:20 Ødegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54 Norske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27 Kaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03 Hus brant ned i Vågan i Lofoten19:52 MDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29 Brassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27 Innbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51 Drastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40 – Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33 Ambulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21 Straffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47 – Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36 Riiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26 Bygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59 Trump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49 Johannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07 Xi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47 Pål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10 Par i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57 Passasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33 Erna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30 En voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18 Olsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07 Stengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00 Maren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58 Søreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25 Wilhelm Wilhelmsen er død11:59 Johaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40 Loginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36 Afghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30 Kafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28 Toget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27 Haaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12 Åtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41 Falla hopper av Ski Tour10:38 Regissør Quentin Tarantino har blitt far10:34 Palestiner drept av israelsk soldat10:06 Antall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21 Sør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13 115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38 Iran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28 Politiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09 Kvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50 100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43 Fury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24 Golf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58 Verdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54 SAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54 USA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00 Dette skjer i dag05:57 Passasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54 Sanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50 Wilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30 Dette skjedde i natt04:48 Ti speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21 Macron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52 Ytterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51 Over 500 virussmittede i Sør-Korea03:32 Fem tenåringer i bilulykke på Hvam
Siste nytt
08:18Helse og livsstilDurek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51VerdenVirustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48Norge18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46NorgeBeboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40SportTredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30NorgeNorske reisende fortsatt strandet på Gran Canaria07:28VerdenTrump framme i India07:22PolitikkRaser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21StemmerRusserne kommer, igjen!07:00PengerOlsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37NorgeMann behandles for brannskader etter husbrann06:30VerdenSanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret06:23VerdenVirusutbruddet kan føre til utsettelse av årets folkekongress i Kina06:08NorgeNy vurdering av Flåmsbana mandag06:00SportMarerittet over for Kristiansen, reddet Györ til seier og vil til OL05:58NorgePolitiet styrker Dark Room-etterforskningen05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFriske personer får forlate Wuhan05:30VerdenKlart for rettsmøte om USAs utleveringskrav mot Assange05:00VerdenAsias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59NorgeArbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne04:30VerdenTrump ser fram til kongelig mottakelse i India04:12VerdenSanders villig til å møte Nord-Koreas Kim om han blir president04:09SportNorsk 15-åring vant 30.000 dollar i Fortnite-turnering04:05NorgeLeger Uten Grenser krediterer samme sitat med ulike navn03:18VerdenSør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:50VerdenTogos president gjenvalgt for fjerde gang02:26NorgeTre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12VerdenSyklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige02:09NorgeVåteste nyår i Bergen siden 186101:37VerdenIsrael bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep00:52VerdenTogtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34NorgeUtforkjøring på Nordmøre00:09NorgeMotvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43VerdenKatastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27SportNeymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24SportHovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01SportAtletico snudde til viktig seier22:41SportViktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52VerdenØsterrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:20SportØdegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54VerdenNorske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27VerdenKaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03NorgeHus brant ned i Vågan i Lofoten19:52PolitikkMDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29SportBrassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27NorgeInnbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51VerdenDrastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40Helse og livsstil– Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33NorgeAmbulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21SportStraffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47Helse og livsstil– Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36SportRiiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26VerdenBygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59VerdenTrump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49SportJohannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07VerdenXi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47SportPål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10VerdenPar i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57NorgePassasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33PolitikkErna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30NorgeEn voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18SportOlsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07NorgeStengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00SportMaren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58PolitikkSøreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25PengerWilhelm Wilhelmsen er død11:59SportJohaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40SportLoginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36VerdenAfghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30NorgeKafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28NorgeToget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27SportHaaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12VerdenÅtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41SportFalla hopper av Ski Tour10:38KulturRegissør Quentin Tarantino har blitt far10:34VerdenPalestiner drept av israelsk soldat10:06NorgeAntall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21VerdenSør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13Norge115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38PolitikkIran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28NorgePolitiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09NorgeKvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50Verden100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43SportFury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24SportGolf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58SportVerdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54ReiseSAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54VerdenUSA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgePassasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54PolitikkSanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50SportWilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30NorgeDette skjedde i natt04:48VerdenTi speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21PolitikkMacron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52VerdenYtterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51VerdenOver 500 virussmittede i Sør-Korea03:32NorgeFem tenåringer i bilulykke på Hvam
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus