Hva skjuler dette skipet?

Hva skjuler dette skipet?
Hva skjuler dette skipet?

<pFrakteskipet «Kang Nam» skygges av amerikanerne. Nord-Korea truer med krig om det stoppes.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En amerikansk destroyer følger nå det nordkoreanske frakteskip Nam Kang gjennom Sørkinahavet. Pentagon mistenker ifølge New York Times at det befinner seg våpen ombord, men har så langt beordret destroyeren å holde avstand. Det er ikke kjent hva som er grunnlaget for mistanken, men skipet er ett av fem som brukes til våpenfrakting, og Pentagon har så langt bare kalt skipet «interessant».

Nord-Korea er gjennom en ny resolusjon i FNs sikkerhetsråd nektet å eksportere de fleste konvensjonelle våpen, og det kan ifølge avisen virke som skipet er en bevisst provokasjon mot FN.

Lover grenseløse angrep

Landet har varslet at det vil anse enhver inngripen mot skipet som en krigshandling, og regimet lover da å reagere deretter. I tillegg truer landet offisielt Sør-Korea med «grenseløse angrep» om de retter seg etter FNs resolusjoner. Derfor har skipet fått fortsette gjennom Sør-Kinahavet, men destroyeren USS John McCain har skygget skipet hele veien.

Pentagon uttalte søndag at det så ut som skipet var på vei mot Singapore, noe som neppe er sannsynlig, ettersom Singapore er alliert med USA og myndighetene har varslet at de vil reagere i tråd med resolusjonen dersom skipet søker havn i landet.

- På vei mot Burma

Det er mer sannsynlig at skipet er på vei til Burma, melder sørkoreansk TV søndag. Landet er mistenkt for flere ganger å ha mottatt store våpenleveranser fra det kommunistiske regimet.

Det er ikke første gang skipet har vært i internasjonale myndihgeters søkelys. Etter at Nord-Korea prøvesprengte en atombombe i 2006 la Sikkerhetsrådet ned en resolusjon som nektet landet å eksportere atom- og rakettteknologi. Skipet ble stoppet og undersøkt i Hong Kong, men inspektørene fant ingenting den gang.

Senator og eks-presidentkandidat John McCain opptrådte søndag på «Face the Nation» på tv-kanalen CBS. Han krevde en fastere hånd mot regimet.

- Dersom det kommer faste bevis på at skipet er lastet med teknologi, utstyr eller raketter som er i strid med Sikkerhetsrådets resolusjon, synes jeg vi skal borde det, sa han til CBS.

Personvernpolicy