Tydelig splittelse i Irans ledelse

Iransk sikkerhetspoliti i gatene i Teheran denne helgen. Lørdag ble 10 mennesker ifølge statlig fjernsyn drept i gatekamper mellom politi og demonstranter. Foto: REUTERS/SCANPIX
Iransk sikkerhetspoliti i gatene i Teheran denne helgen. Lørdag ble 10 mennesker ifølge statlig fjernsyn drept i gatekamper mellom politi og demonstranter. Foto: REUTERS/SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Splittelsen i den iranske ledelsen blir stadig tydeligere. Flere tidligere presidenter kommer med både direkte og indirekte kritikk av hvordan valguroen den siste uka er blitt håndtert.

Blant dem er ekspresident Hashemi Rafsanjani, som er en innflytelsesrik person i den iranske politiske ledelsen. Mange har bitt seg merke i at han ikke har uttalt seg offentlig siden urolighetene brøt ut i Iran etter valget for en drøy uke siden. Han glimret dessuten med sitt fravær da landets øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, fredag talte til folket og advarte mot å demonstrere.

Søndag meldte flere medier at Rafsanjanis datter, Faezeh Hashemi, var en av fire av hans familiemedlemmer som ble arrestert lørdag kveld for å ha deltatt i demonstrasjonene i Teheran. Den 46-årige datteren skal siden ha blitt løslatt igjen.

Dette er så langt det klareste tegnet på at den aldrende Rafsanjani er på kollisjonskurs med resten av det iranske prestestyret. Datteren talte noen dager tidligere på et folkemøte til støtte for presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi, som mener det var ham, og ikke Mahmoud Ahmadinejad, som vant presidentvalget.

– Vil få konsekvenser

Samtidig blir uttalelsene fra en annen ekspresident, Mohammad Khatami, tolket som nok et tegn på at den iranske ledelsen er splittet i synet på hvordan de skal takle den politiske krisen.

– Å hindre folk i å gi uttrykk for sine krav på sivile måter, vil få alvorlige konsekvenser, sa Khatami søndag ifølge nyhetsbyrået Mehr.

Søndag hersket en spent ro i den iranske hovedstaden. Foto: REUTERS/SCANPIXSøndag hersket en spent ro i den iranske hovedstaden. Foto: REUTERS/SCANPIX

Han oppfordrer myndighetene til å løslate demonstrantene som er arrestert og kom med direkte kritikk av det mektige Vokterrådet. Khatami mener det ikke er noen løsning at Vokterrådet skal behandle anklagene om valgfusk, men at det i stedet bør opprettes en egen kommisjon som får denne oppgaven.

Kritiserer Vokterrådet

Lederen i nasjonalforsamlingen, Ali Larijani, kastet seg også på og var av dem som kritiserte Vokterrådet for å tydelig ha gitt sin støtte til én spesiell kandidat i presidentvalget. Han nevnte ifølge statlig TV ingen navn, men flere andre har kritisert Khamenei og Vokterrådet for å ha vært så ivrige etter å utrope sittende president Ahmadinejad til valgets vinner så raskt.

Irans utenriksminister hevdet på sin side at valgfusk var så godt som ikkeeksisterende under valget.

Stille før ny storm?

Søndag lå det en spent ro over den iranske hovedstaden Teheran. Politi og sikkerhetsstyrker sto oppmarsjert på sentrale steder i byen for å sikre at lørdagens voldsomme protestaksjoner ikke gjentok seg.

Iransk statlig fjernsyn meldte søndag at 10 personer ble drept og over 100 såret lørdag. Fjernsynskanalen hevder at blant dem som protesterte i sentrum av hovedstaden, var det et synlig antall «terrorister» med både skytevåpen og sprengstoff.

Iranske myndigheter legger fortsatt lokk på informasjonsstrømmen ut av landet, utenlandske journalister får ikke rapportere utendørs, og søndag fikk BBC-korrespondenten Jon Leyne beskjed om å forlate landet innen 24 timer.

Reagerer

Irans president Mahmoud Ahmadinejad ba søndag Storbritannia om å holde seg unna Irans interne anliggender, en oppfordring som også gikk til Tyskland, Frankrike og USA. Uttalelsen fikk Storbritannias utenriksminister David Miliband til å reagere.

– Jeg avviser bestemt ideen om at protestene i Iran er manipulert eller tilskyndet av andre land. Storbritannia mener bestemt at det er opp til det iranske folket å velge sin egen regjering, sier Miliband. (©NTB)

Personvernpolicy