Slik fusket Ahmadinejad

Slik fusket Ahmadinejad
Slik fusket Ahmadinejad

<pUmulige valgresultater, mener britisk tankesmie. 450 arrestert i går.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den anerkjente, britiske tankesmia Chatham House har gått gjennom de offisielle valgresultatene fra Iran, og de har funnet store uregelmessigheter, og valgresultater som blir beskrevet som «ekstremt usannsynlige».

«Selv den offisielle statistikken fra innenriksdepartementet viser at antall stemmer i to provinser oversteg antall innbyggere. Ahmadinejad gjorde rent bord i jordbruksprovinser, til tross for at tidligere valgresultater har endt helt annerledes», skriver organisasjonen på sine hjemmesider.

LES RAPPORTEN HER (EKSTERN LENKE)

Det mest sentrale punktet i rappporten er at en stor majoritet av iranere i jordbruksprovinsene har stemt på Ahmadinejad, til tross for at de tre siste valgene har vist at disse områdene ikke er vennlig innstilt til de konservative. I en tredel av alle valgregionene antyder de offisielle tallene at Ahmadinejad tok alle de konservative stemmene, alle nye stemmer og alle moderate stemmer, pluss 44% av reformiststemmene, til tross for et tiår med konflikter mellom disse gruppene.

I to regioner, Mazandaran og Yazd, var valgdeltakelsen over 100 prosent.

- Denne analysen viser at valgseieren til Ahmadinejad må ha vært helt ekstraordinær for å få dette resultatet, sier professor Ali Ansari ved universitetet i St Andrews til Chatham Houses hjemmesider.

Forskningsrapporten er utarbeidet av Chatham House og University of St Andrews i Storbritannia, ved deres avdeling for Iran-studier.

Over 450 arrestert

Iranske myndigheter frigir ny informasjon om gårsdagens voldsomme demonstrasjoner. Ifølge iransk politi ble 457 personer arrestert, skriver det iranske nyhetsbyrået Mehr.

Tidligere søndag opplyste politiet at ti personer ble drept i lørdagens gatekamper i Teheran. De arresterte ble pågrepet fordi de var i ferd med å begå hærverk på offentlig eiendom, sier politiet.

Ifølge kilder i kretsen til den beseirede presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi er mer enn 200 demonstranter arrestert tidligere i uka.

Frankrike fordømmer

Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner fordømmer det han betegner som Irans «brutale undertrykkelse» av gatedemonstranter.

- Jeg har med stor bekymring fått vite at demonstrasjonene i Teheran i går hadde flere ofre, blant dem noen som døde. Jeg fordømmer denne brutale undertrykkingen, sa Kouchner søndag.

Han gjentok også oppfordringen om «å kaste fullt lys» på det omstridte resultatet fra presidentvalget den 12. juni.

Også Italias utenriksminister Franco Frattini ba søndag Irans ledere om å stanse volden mot demonstrantene.

33 journalister arrestert

Minst 33 journalister og bloggere er arrestert i Iran siden protestene over valgresultatet startet for en uke siden, ifølge Reportere uten grenser (RSF).

Blant de arresterte er lederen for den iranske journalistforeningen, opplyste organisasjonen søndag.

I en artikkel på sine nettsider betegner RSF Iran som verdens største fengsel for journalister, på linje med Kina.

– Situasjonen blir stadig vanskeligere for journalister, sier Benoit Hervieu i RSF.

I tillegg til de 33 som er blitt arrestert, har RSF mistet kontakten med en rekke andre journalister, redaktører og bloggere, som enten kan ha blitt pågrepet eller har gått i skjul. Alle de arresterte journalistene er iranske.

Utenlandske journalister i Iran får ikke rapportere fra gatene og er ilagt en rekke andre restriksjoner. Søndag ble BBC-journalisten Jon Leyne kastet ut av Iran.

– Verdenssamfunnet kan ikke fortsette å ignorere situasjonen. Det må vise en klar og enstemmig reaksjon som er proporsjonal med alvoret i situasjonen, mener RSF.

Saken oppdateres

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy