Blodig maktkamp i Rios milits

En av valgkampbilene til Nadinho de Rio das Pedras, som ble skutt og drept forrige uke. Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.
En av valgkampbilene til Nadinho de Rio das Pedras, som ble skutt og drept forrige uke. Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.

<pMens politiet gjør hva de kan for å knekke de mektige militsgruppene i Rio de Janeiro, har flere sentrale lederskikkelser også blitt drept i en blodig intern maktkamp.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheter møtte Nadinho de Rio das Pedras i fjor høst. Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.ABC Nyheter møtte Nadinho de Rio das Pedras i fjor høst. Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.

RIO DE JANEIRO (ABC Nyheter): Den antatte militslederen Nadinho de Rio das Pedras, som ABC Nyheter intervjuet i fjor høst, ble skutt ned og drept utenfor sitt hjem i Rio de Janeiro i forrige uke.

Les også: De nye dødsskvadronene

Politiet i Rio de Janeiro har den siste måneden aksjonert flere ganger mot de mektige militsgruppene som har tatt kontrollen over favelaer i byen. Flere lederskikkelser, blant annet Ricardo Teixeira da Cruz, som gikk under navnet Batman, er pågrepet.

Samtidig foregår det en blodig maktkamp internt i militsgruppene. Den tidligere lokalpolitikeren Josinaldo Francisco da Cruz, kjent som Nadinho de Rio das Pedras, ble skutt og drept av tre væpende menn da han kom ut av leilighetskomplekset Rio 2 i Barra da Tijuca onsdag i forrige uke. Nadinho ble skutt mer enn ti ganger, både i hodet og i ryggen. Han forsøkte å flykte i sikkerhet, men falt om og blødde i hjel før han fikk legehjelp. Kulehullene på veggene i inngangspartiet til bygningen vitner om den dramatiske hendelsen, og beboerne i Rio 2 forteller at det ble avfyrt rundt 30 skudd.

Ifølge politiet ledet Nadinho militsen i slummen Rio das Pedras, øst i Rio de Janeiro inntil nylig. Dette benektet Nadinho selv da ABC Nyheter møtte ham i hans hjem i Rio das Pedras i september i fjor.

Han benektet også enhver forbindelse med militsen i Rio das Pedras da han forklarte seg for en kommunal granskingskommisjon i Rios lovgivende forsamling i fjor høst. Under sin forklaring navngav han 11 personer som han mente var sentralt plassert i militsen. Nå kan åpenheten hans ha bidratt til at han ble tatt av dage. Så langt er 20 av de 225 personene som forklarte seg for granskingskommisjonen, blitt drept, opplyser lederen for kommisjonen, Marcelo Freixo, til avisen Extra.

Fikk være i fred

Militsgruppene i Rio de Janeiro består i stor grad av politimenn, brannmenn, ansatte i fengselsvesenet og lokale politikere som dannet borgerverngrupper for å fordrive narkogjengene fra mange slumområder. De tette båndene til politi og statsapparat førte lenge til at militsen fikk drive sine ulovlige aktiviteter i fred.

Militsen tjener penger på flere måter, og krever blant annet månedlig betaling fra befolkningen for å holde slummen trygg. De kontrollerer også salget av gass, skattelegger lokaltransport og kabel-tv-signaler. Føderale og statlige myndigheter anslår at militsgrupper kontrollerer minst 15 prosent av Rios mer enn 600 slumområder, eller favelaer. Under lokalvalget i Rio de Janeiro i fjor hadde flere militsgrupper sine egne kandidater, og Nadinho var en av dem.

Anklaget for drap

I favelaen Rio das Pedras har maktkampen i militsen pågått siden 2007, da den forrige lederen, politimannen Félix Tostes, ble drept. Politiet i Rio mener det var Nadinho som bestilte drapet på Tostes, fordi Tostes truet hans politiske karriere. Tostes ønsket også å stille til valg ved lokalvalget i 2008, og Nadinho fryktet at velgerne ville foretrekke Tostes. Det ble sagt at Nadinho tok over styringen av militsen i favelaen etter drapet, men det benektet han altså selv.

Nadinho tilbrakte 24 dager i varetekt i 2007, men avviser også at han hadde noe med drapet på barndomsvennen å gjøre. Etterforskningen av drapet pågår fortsatt.

- 30 personer er blitt avhørt i saken og flere er anklaget. Hvis du tar for deg disse 30, og ser på hvem som har beriket seg på drapet, er det veldig enkelt å finne ut hvem som sto bak. Jeg er uskyldig og tror på at rettferdigheten vil seire i denne saken, sa Nadinho til ABC Nyheter i fjor.

Under sin forklaring for den kommunale granskingskommisjonen i fjor høst, navngav Nadinho en rekke av disse 30 personene, og det er trolig også blant disse politiet nå leter etter den som sto bak drapet på den tidligere lokalpolitikeren.

Ifølge politietterforsker Jader Amaral ved drapsavsnittet i det sivile politiet i Rio de Janeiro, er det mye som indikerer at andre politimenn står bak det brutale drapet på Nadinho i forrige uke. Det uttalte Amaral til brasilianske medier tirsdag. Våpnene som ble brukt, er av samme type som benyttes av militært politi i Rio de Janeiro. Drapsmennene skjøt også etter en annen person som kom ut av boligkomplekset i følge med Nadinho, men da denne personen identifiserte seg som politimann, sluttet gjerningsmennene å skyte mot ham.

Samme kveld som Nadinho ble drept, inviterte militsen til grillfest i Rio das Pedras, med gratis mat og drikke til befolkningen, og ifølge avisen O Dia deltok minst fem politimenn på denne feiringen.


Truet på livet

Nadinho ble først valgt inn i den lokale lovgivende forsamlingen i 2004, og han var også kandidat ved kommunevalget i oktober i fjor, men i fjor ble han ikke gjenvalgt. Etter valgnederlaget distanserte han seg fra favelaen Rio das Pedras og flyttet til luksuskomplekset Rio 2, noen kilometer unna, der familien også har leilighet. Han ble truet på livet flere ganger, og i desember i fjor overlevde han et drapsforsøk. Fram til februar i år hadde han politibeskyttelse 24 timer i døgnet, og han skal nylig overfor sin advokat Edson Fontes ha gitt uttrykk for at han følte seg utrygg.

Nadinho er heller ikke den første lederskikkelsen i militsen i Rio das Pedras som blir drept. I slutten av mai ble Getúlio Rodrigues Gama henrettet med et skudd i panna. Gama styrte den lokale van-transporten i Rio das Pedras, og Nadinho hadde utpekt ham som lederen for militsen i slummen. Gama forklarte seg også for granskingskommisjonen i fjor høst, der han beskyldte Nadinho for å stå bak drapet på Felix Tostes. Nadinho ble også anklaget for drapet på Gama, og en teori er at drapet på Nadinho var en hevnaksjon.

Operasjon Têmis 2

De siste ukene har sivilt politi også aksjonert nesten daglig mot andre militsgrupper i Rio de Janeiro.

Militsen "Liga da justica" (League of Justice, red. anm) er nede i knestående etter at lederen Batman, Ricardo Teixeira da Cruz, ble pågrepet i midten av mai. To andre sentrale skikkelser, lokalpolitikerne Jerominho og Natalino sitter også fengslet i et høysikkerhetsfengsel i en annen del av landet.


Delstatssekretær for sikkerhet i Rio de Janeiro, José Mariano Beltrame, annonserte tirsdag at politiet er i ferd med å ringe inn og knuse militsgruppene. Myndighetene har tidligere fått kritikk for å la militsen operere i fred. Militsen ble sett på som det beste av to onder, fordi militsen fordrev narkogjengene, men de siste årene har myndighetene innsett at militsen var i ferd med å bli farlig mektige.


- 20 politipatruljer vil hver eneste dag sjekke gass-distribusjon og lokaltransport i disse områdene. Målet er å ta inntektene fra dem, sa Beltrame. Operasjonen skal pågå i en måned. Deretter skal det gjøres opp status, opplyser politiet i en pressemelding.

Tirsdag ble 39 personer pågrepet, mistenkt for å ha forbindelser med milits i favelaer øst i Rio de Janeiro. Store mengder våpen ble pågrepet, og tre ulovlige gassdepoter stengt. Flere minibusser ble også tatt ut av trafikk. I forrige uke ble 45 personer pågrepet.

- Slik jeg ser det, er politiets aksjoner et resultat av tre forhold: Det svært modige arbeidet til den kommunale granskingskommisjonen i fjor høst, hendelsen der jornalister fra avisen "O Dia" ble torturert av en militsgruppe i fjor, en episode der militsen viste sitt sanne ansikt, og drapet på militsledere i Rio das Pedras. Samtidig har mediene lagt press på myndighetene i denne saken.

Så lenge medieoppmerksomheten fortsetter, vil politiets aksjoner også fortsette. Men myndighetene mangler en effektiv sikkerhetspolitikk for å gjenerobre disse områdene av byen, på en demokratisk måte, uten at det går på bekostning av rettighetene til dem som bor her. I dag har myndighetene en mediestyrt og autoritær tilnærming, sier forsker Jailson de Souza ved Observatorio de favelas, til ABC Nyheter.

Personvernpolicy