Blodig maktkamp i Rios milits

En av valgkampbilene til Nadinho de Rio das Pedras, som ble skutt og drept forrige uke. Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.
En av valgkampbilene til Nadinho de Rio das Pedras, som ble skutt og drept forrige uke. Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.

Mens politiet gjør hva de kan for å knekke de mektige militsgruppene i Rio de Janeiro, har flere sentrale lederskikkelser også blitt drept i en blodig intern maktkamp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheter møtte Nadinho de Rio das Pedras i fjor høst. Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.ABC Nyheter møtte Nadinho de Rio das Pedras i fjor høst. Foto: Ole Peder Giæver/ABC Nyheter.

RIO DE JANEIRO (ABC Nyheter): Den antatte militslederen Nadinho de Rio das Pedras, som ABC Nyheter intervjuet i fjor høst, ble skutt ned og drept utenfor sitt hjem i Rio de Janeiro i forrige uke.

Les også: De nye dødsskvadronene

Politiet i Rio de Janeiro har den siste måneden aksjonert flere ganger mot de mektige militsgruppene som har tatt kontrollen over favelaer i byen. Flere lederskikkelser, blant annet Ricardo Teixeira da Cruz, som gikk under navnet Batman, er pågrepet.

Samtidig foregår det en blodig maktkamp internt i militsgruppene. Den tidligere lokalpolitikeren Josinaldo Francisco da Cruz, kjent som Nadinho de Rio das Pedras, ble skutt og drept av tre væpende menn da han kom ut av leilighetskomplekset Rio 2 i Barra da Tijuca onsdag i forrige uke. Nadinho ble skutt mer enn ti ganger, både i hodet og i ryggen. Han forsøkte å flykte i sikkerhet, men falt om og blødde i hjel før han fikk legehjelp. Kulehullene på veggene i inngangspartiet til bygningen vitner om den dramatiske hendelsen, og beboerne i Rio 2 forteller at det ble avfyrt rundt 30 skudd.

Ifølge politiet ledet Nadinho militsen i slummen Rio das Pedras, øst i Rio de Janeiro inntil nylig. Dette benektet Nadinho selv da ABC Nyheter møtte ham i hans hjem i Rio das Pedras i september i fjor.

Han benektet også enhver forbindelse med militsen i Rio das Pedras da han forklarte seg for en kommunal granskingskommisjon i Rios lovgivende forsamling i fjor høst. Under sin forklaring navngav han 11 personer som han mente var sentralt plassert i militsen. Nå kan åpenheten hans ha bidratt til at han ble tatt av dage. Så langt er 20 av de 225 personene som forklarte seg for granskingskommisjonen, blitt drept, opplyser lederen for kommisjonen, Marcelo Freixo, til avisen Extra.

Fikk være i fred

Militsgruppene i Rio de Janeiro består i stor grad av politimenn, brannmenn, ansatte i fengselsvesenet og lokale politikere som dannet borgerverngrupper for å fordrive narkogjengene fra mange slumområder. De tette båndene til politi og statsapparat førte lenge til at militsen fikk drive sine ulovlige aktiviteter i fred.

Militsen tjener penger på flere måter, og krever blant annet månedlig betaling fra befolkningen for å holde slummen trygg. De kontrollerer også salget av gass, skattelegger lokaltransport og kabel-tv-signaler. Føderale og statlige myndigheter anslår at militsgrupper kontrollerer minst 15 prosent av Rios mer enn 600 slumområder, eller favelaer. Under lokalvalget i Rio de Janeiro i fjor hadde flere militsgrupper sine egne kandidater, og Nadinho var en av dem.

Anklaget for drap

I favelaen Rio das Pedras har maktkampen i militsen pågått siden 2007, da den forrige lederen, politimannen Félix Tostes, ble drept. Politiet i Rio mener det var Nadinho som bestilte drapet på Tostes, fordi Tostes truet hans politiske karriere. Tostes ønsket også å stille til valg ved lokalvalget i 2008, og Nadinho fryktet at velgerne ville foretrekke Tostes. Det ble sagt at Nadinho tok over styringen av militsen i favelaen etter drapet, men det benektet han altså selv.

Nadinho tilbrakte 24 dager i varetekt i 2007, men avviser også at han hadde noe med drapet på barndomsvennen å gjøre. Etterforskningen av drapet pågår fortsatt.

- 30 personer er blitt avhørt i saken og flere er anklaget. Hvis du tar for deg disse 30, og ser på hvem som har beriket seg på drapet, er det veldig enkelt å finne ut hvem som sto bak. Jeg er uskyldig og tror på at rettferdigheten vil seire i denne saken, sa Nadinho til ABC Nyheter i fjor.

Under sin forklaring for den kommunale granskingskommisjonen i fjor høst, navngav Nadinho en rekke av disse 30 personene, og det er trolig også blant disse politiet nå leter etter den som sto bak drapet på den tidligere lokalpolitikeren.

Ifølge politietterforsker Jader Amaral ved drapsavsnittet i det sivile politiet i Rio de Janeiro, er det mye som indikerer at andre politimenn står bak det brutale drapet på Nadinho i forrige uke. Det uttalte Amaral til brasilianske medier tirsdag. Våpnene som ble brukt, er av samme type som benyttes av militært politi i Rio de Janeiro. Drapsmennene skjøt også etter en annen person som kom ut av boligkomplekset i følge med Nadinho, men da denne personen identifiserte seg som politimann, sluttet gjerningsmennene å skyte mot ham.

Samme kveld som Nadinho ble drept, inviterte militsen til grillfest i Rio das Pedras, med gratis mat og drikke til befolkningen, og ifølge avisen O Dia deltok minst fem politimenn på denne feiringen.


Truet på livet

Nadinho ble først valgt inn i den lokale lovgivende forsamlingen i 2004, og han var også kandidat ved kommunevalget i oktober i fjor, men i fjor ble han ikke gjenvalgt. Etter valgnederlaget distanserte han seg fra favelaen Rio das Pedras og flyttet til luksuskomplekset Rio 2, noen kilometer unna, der familien også har leilighet. Han ble truet på livet flere ganger, og i desember i fjor overlevde han et drapsforsøk. Fram til februar i år hadde han politibeskyttelse 24 timer i døgnet, og han skal nylig overfor sin advokat Edson Fontes ha gitt uttrykk for at han følte seg utrygg.

Nadinho er heller ikke den første lederskikkelsen i militsen i Rio das Pedras som blir drept. I slutten av mai ble Getúlio Rodrigues Gama henrettet med et skudd i panna. Gama styrte den lokale van-transporten i Rio das Pedras, og Nadinho hadde utpekt ham som lederen for militsen i slummen. Gama forklarte seg også for granskingskommisjonen i fjor høst, der han beskyldte Nadinho for å stå bak drapet på Felix Tostes. Nadinho ble også anklaget for drapet på Gama, og en teori er at drapet på Nadinho var en hevnaksjon.

Operasjon Têmis 2

De siste ukene har sivilt politi også aksjonert nesten daglig mot andre militsgrupper i Rio de Janeiro.

Militsen "Liga da justica" (League of Justice, red. anm) er nede i knestående etter at lederen Batman, Ricardo Teixeira da Cruz, ble pågrepet i midten av mai. To andre sentrale skikkelser, lokalpolitikerne Jerominho og Natalino sitter også fengslet i et høysikkerhetsfengsel i en annen del av landet.


Delstatssekretær for sikkerhet i Rio de Janeiro, José Mariano Beltrame, annonserte tirsdag at politiet er i ferd med å ringe inn og knuse militsgruppene. Myndighetene har tidligere fått kritikk for å la militsen operere i fred. Militsen ble sett på som det beste av to onder, fordi militsen fordrev narkogjengene, men de siste årene har myndighetene innsett at militsen var i ferd med å bli farlig mektige.


- 20 politipatruljer vil hver eneste dag sjekke gass-distribusjon og lokaltransport i disse områdene. Målet er å ta inntektene fra dem, sa Beltrame. Operasjonen skal pågå i en måned. Deretter skal det gjøres opp status, opplyser politiet i en pressemelding.

Tirsdag ble 39 personer pågrepet, mistenkt for å ha forbindelser med milits i favelaer øst i Rio de Janeiro. Store mengder våpen ble pågrepet, og tre ulovlige gassdepoter stengt. Flere minibusser ble også tatt ut av trafikk. I forrige uke ble 45 personer pågrepet.

- Slik jeg ser det, er politiets aksjoner et resultat av tre forhold: Det svært modige arbeidet til den kommunale granskingskommisjonen i fjor høst, hendelsen der jornalister fra avisen "O Dia" ble torturert av en militsgruppe i fjor, en episode der militsen viste sitt sanne ansikt, og drapet på militsledere i Rio das Pedras. Samtidig har mediene lagt press på myndighetene i denne saken.

Så lenge medieoppmerksomheten fortsetter, vil politiets aksjoner også fortsette. Men myndighetene mangler en effektiv sikkerhetspolitikk for å gjenerobre disse områdene av byen, på en demokratisk måte, uten at det går på bekostning av rettighetene til dem som bor her. I dag har myndighetene en mediestyrt og autoritær tilnærming, sier forsker Jailson de Souza ved Observatorio de favelas, til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:56 Indeks: Kinas industriaktivitet stuper13:56 Aleksander Aamodt Kilde falt i Hinterstoder, Kriechmayr vant13:54 USA varsler full tilbaketrekking fra Afghanistan innen 14 måneder13:48 Snøskred i Møre og Romsdal – skispor går inn i skredet13:46 Kolonne måtte snu på Hardangervidda etter trafikkuhell – fjellovergang stengt13:44 Therese Johaug tok sin 63. verdenscupseier - passerte Marit Bjørgen13:43 Niskanen vant på hjemmebane – Holund på 3.-plass13:43 MDG: Ny rullebane på Gardermoen bør prøves for retten13:27 Jahn Teigen hedres med minnekonsert i hjembyen13:24 Virusfrykt stanser italiensk toppkamp13:24 Søreide til stede når USA og Taliban inngår fredsavtale13:23 Fansen har samlet inn penger til Jahn Teigens begravelse13:11 Valg i Slovakia i kjølvannet av journalistdrap13:09 Knallsterk 500 meter fra Lunde Pedersen12:44 Hovland etter Honda Classic: – Ikke så langt unna som det ser ut på scoren12:39 Deler av øyeavdelingen ved Ullevål sykehus er stengt grunnet coronasmitte12:38 Erdogan hevder anlegg for kjemiske våpen er ødelagt i Syria12:34 Erdogan: 18.000 migranter ved grensa til EU12:33 Bosiek vant 500 meteren, Haugen nest sist12:17 Koronavirus: 813 nye smittede i Sør-Korea12:11 E10 åpnet igjen etter snøras i Lofoten12:08 Ortlieb raskest i jevnt super-G-renn i Italia12:04 Shinhama økte ledelsen, Lorentzen tapte terreng12:02 Norsk EM-bronse i skiskyting11:40 Iran: Ni nye virusdødsfall11:26 Spansk storavis: Haaland favoritt til å bli Real Madrids neste spiss11:20 Skøyte-VM: Kodaira tok innpå Takagi11:11 Ny ansatt ved Ullevål sykehus virussmittet11:04 Krever Nato-forklaring: – Hva har Norge lovet bort?10:39 Kombinert: Norsk ledelse etter laghoppingen10:38 FIDE-sjefen: Carlsen forsvarer VM-tittelen i desember10:19 Trump-regjeringen og Taliban undertegner fredsavtale09:55 Kvinne døde i fallulykke i Oslo09:39 En tredje danske er smittet av viruset09:30 USA melder om flere virustilfeller uten kjent årsak09:14 Bjarne Rykkje forklarer den dårlige norske skøytesesongen09:00 Island vurderer å endre navneloven08:34 Lei av å kaste mat? Her er løsningen!08:08 Togtrafikken i påsken rammes av vedlikeholdsarbeid06:29 1.000 griser døde i brann på Bornholm06:12 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:25 Bileiere får 10 millioner etter parkeringshusbrann04:51 Mann knivdrept i Sverige04:29 Ny storseier til Zuccarello og Minnesota Wild03:40 USA utsetter planlagt toppmøte grunnet virusfrykt02:04 Demonstrasjoner og protest da Polanski fikk filmpris i Paris01:20 Trump vil på nytt ha Ratcliffe som e-sjef01:19 KNM Helge Ingstad blir solgt som skrapmetall00:42 DNB frykter virusspredning – avlyser internasjonal konferanse i Oslo23:50 Stor pågang hos Ullevåls virustelefon23:47 Hovland utslått i Florida etter ny tung runde23:24 Bunnlaget Norwich med sterk seier mot Leicester22:53 Ødegaard & co. fant nøkkelen til slutt, slo Valladolid 1-021:52 Åtte personer til legevakt etter frontkollisjon på Hovden21:19 Det hvite hus anklager pressen for å ville skade Trump med virusdekningen20:34 MDG jubler over klimadom – nå vil de se Gardermoen-utbygging i retten19:36 Malin (18) fikk ikke leilighet – fordi hun er bifil19:30 BBC: Minst 210 personer døde i Iran etter å ha blitt smittet av coronaviruset18:43 Ansatt på Ullevål er smittet av coronaviruset18:11 Konflikt om kongolesisk stjerne førte til branner og evakuering av Gare de Lyon18:05 Snøskred slukte to biler i Lofoten – vei sperret til lørdag17:41 Rolls Royce selger fabrikk med 770 ansatte i Bergen17:24 Fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) går av14:53 Ny skadesmell for City-stjerne14:52 Ytterligere tre gutter siktet for drapsforsøk i Oslo14:35 Ber om penger for å beskytte barna mot corona: – Kynisk spill på frykt14:17 Solskjær med heldig trekning i europaligaen13:42 Tyrkia får full støtte fra Nato13:21 Grimsbø og Frafjord melder seg klare for Norge13:20 Store snømengder ventes i Telemark og Agder13:15 Ingen kjærlighet i luften mellom MDG og Høyre13:13 Venstre-topp vil ha Tesla-fabrikk til Norge12:36 – Brutalt hvis Nyland ikke får starte finalen12:14 FCK-stjerne siktet for overfall på politimann under kamp11:56 Corona i skolen: – Vi skal trøste, men holder nærkontakt på et minimum11:55 Dagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring11:47 Fremmer mistillitsforslag mot fiskeriministeren11:44 Solskjær: – Det lengst nede jeg har vært11:33 Nav: Personer i hjemmekarantene har rett til sykemelding11:19 Koronafrykt gir hamstring av munnbind og masker11:08 Oljeprisen har falt under 50 dollar fatet11:07 Sagosen jubler for VM på hjemmebane: – Helt magisk!10:32 Russiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15 Svømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11 Nordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55 DNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44 – Solbakken enestående for dansk fotball09:43 Ingen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35 Nå blir vigselsattesten digital09:19 Nordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08 Nå åpner Tyrkia «porten til Europa»09:07 Virusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59 Åpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46 Død person funnet i brennende bil i Moss08:10 Trondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40 Datteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36 Nye land rammet av Coronaviruset07:13 Jahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01 New Zealand bekrefter første korona-tilfelle
Siste nytt
13:56VerdenIndeks: Kinas industriaktivitet stuper13:56SportAleksander Aamodt Kilde falt i Hinterstoder, Kriechmayr vant13:54VerdenUSA varsler full tilbaketrekking fra Afghanistan innen 14 måneder13:48NorgeSnøskred i Møre og Romsdal – skispor går inn i skredet13:46NorgeKolonne måtte snu på Hardangervidda etter trafikkuhell – fjellovergang stengt13:44SportTherese Johaug tok sin 63. verdenscupseier - passerte Marit Bjørgen13:43SportNiskanen vant på hjemmebane – Holund på 3.-plass13:43NorgeMDG: Ny rullebane på Gardermoen bør prøves for retten13:27NorgeJahn Teigen hedres med minnekonsert i hjembyen13:24SportVirusfrykt stanser italiensk toppkamp13:24VerdenSøreide til stede når USA og Taliban inngår fredsavtale13:23NorgeFansen har samlet inn penger til Jahn Teigens begravelse13:11VerdenValg i Slovakia i kjølvannet av journalistdrap13:09SportKnallsterk 500 meter fra Lunde Pedersen12:44SportHovland etter Honda Classic: – Ikke så langt unna som det ser ut på scoren12:39NorgeDeler av øyeavdelingen ved Ullevål sykehus er stengt grunnet coronasmitte12:38VerdenErdogan hevder anlegg for kjemiske våpen er ødelagt i Syria12:34VerdenErdogan: 18.000 migranter ved grensa til EU12:33SportBosiek vant 500 meteren, Haugen nest sist12:17VerdenKoronavirus: 813 nye smittede i Sør-Korea12:11NorgeE10 åpnet igjen etter snøras i Lofoten12:08SportOrtlieb raskest i jevnt super-G-renn i Italia12:04SportShinhama økte ledelsen, Lorentzen tapte terreng12:02SportNorsk EM-bronse i skiskyting11:40VerdenIran: Ni nye virusdødsfall11:26SportSpansk storavis: Haaland favoritt til å bli Real Madrids neste spiss11:20SportSkøyte-VM: Kodaira tok innpå Takagi11:11NorgeNy ansatt ved Ullevål sykehus virussmittet11:04VerdenKrever Nato-forklaring: – Hva har Norge lovet bort?10:39SportKombinert: Norsk ledelse etter laghoppingen10:38SportFIDE-sjefen: Carlsen forsvarer VM-tittelen i desember10:19VerdenTrump-regjeringen og Taliban undertegner fredsavtale09:55NorgeKvinne døde i fallulykke i Oslo09:39VerdenEn tredje danske er smittet av viruset09:30VerdenUSA melder om flere virustilfeller uten kjent årsak09:14SportBjarne Rykkje forklarer den dårlige norske skøytesesongen09:00VerdenIsland vurderer å endre navneloven08:34Helse og livsstilLei av å kaste mat? Her er løsningen!08:08NorgeTogtrafikken i påsken rammes av vedlikeholdsarbeid06:29Verden1.000 griser døde i brann på Bornholm06:12NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeBileiere får 10 millioner etter parkeringshusbrann04:51VerdenMann knivdrept i Sverige04:29SportNy storseier til Zuccarello og Minnesota Wild03:40VerdenUSA utsetter planlagt toppmøte grunnet virusfrykt02:04VerdenDemonstrasjoner og protest da Polanski fikk filmpris i Paris01:20VerdenTrump vil på nytt ha Ratcliffe som e-sjef01:19NorgeKNM Helge Ingstad blir solgt som skrapmetall00:42NorgeDNB frykter virusspredning – avlyser internasjonal konferanse i Oslo23:50NorgeStor pågang hos Ullevåls virustelefon23:47SportHovland utslått i Florida etter ny tung runde23:24SportBunnlaget Norwich med sterk seier mot Leicester22:53SportØdegaard & co. fant nøkkelen til slutt, slo Valladolid 1-021:52NorgeÅtte personer til legevakt etter frontkollisjon på Hovden21:19VerdenDet hvite hus anklager pressen for å ville skade Trump med virusdekningen20:34PolitikkMDG jubler over klimadom – nå vil de se Gardermoen-utbygging i retten19:36PengerMalin (18) fikk ikke leilighet – fordi hun er bifil19:30VerdenBBC: Minst 210 personer døde i Iran etter å ha blitt smittet av coronaviruset18:43NorgeAnsatt på Ullevål er smittet av coronaviruset18:11VerdenKonflikt om kongolesisk stjerne førte til branner og evakuering av Gare de Lyon18:05NorgeSnøskred slukte to biler i Lofoten – vei sperret til lørdag17:41PengerRolls Royce selger fabrikk med 770 ansatte i Bergen17:24PolitikkFiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) går av14:53SportNy skadesmell for City-stjerne14:52NorgeYtterligere tre gutter siktet for drapsforsøk i Oslo14:35NorgeBer om penger for å beskytte barna mot corona: – Kynisk spill på frykt14:17SportSolskjær med heldig trekning i europaligaen13:42VerdenTyrkia får full støtte fra Nato13:21SportGrimsbø og Frafjord melder seg klare for Norge13:20NorgeStore snømengder ventes i Telemark og Agder13:15PolitikkIngen kjærlighet i luften mellom MDG og Høyre13:13MotorVenstre-topp vil ha Tesla-fabrikk til Norge12:36Sport– Brutalt hvis Nyland ikke får starte finalen12:14SportFCK-stjerne siktet for overfall på politimann under kamp11:56NorgeCorona i skolen: – Vi skal trøste, men holder nærkontakt på et minimum11:55PengerDagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring11:47PolitikkFremmer mistillitsforslag mot fiskeriministeren11:44SportSolskjær: – Det lengst nede jeg har vært11:33PengerNav: Personer i hjemmekarantene har rett til sykemelding11:19Helse og livsstilKoronafrykt gir hamstring av munnbind og masker11:08PengerOljeprisen har falt under 50 dollar fatet11:07SportSagosen jubler for VM på hjemmebane: – Helt magisk!10:32VerdenRussiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15SportSvømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11ReiseNordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55PengerDNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44Sport– Solbakken enestående for dansk fotball09:43SportIngen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35NorgeNå blir vigselsattesten digital09:19PengerNordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08VerdenNå åpner Tyrkia «porten til Europa»09:07ReiseVirusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59Helse og livsstilÅpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46NorgeDød person funnet i brennende bil i Moss08:10NorgeTrondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40NorgeDatteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36VerdenNye land rammet av Coronaviruset07:13NorgeJahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01VerdenNew Zealand bekrefter første korona-tilfelle
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus