- Regelrett henrettet

Videoen viser en ung jente som angivelig er skutt av et medlem av Basijmilitsen. Faksimile: Youtube.com
Videoen viser en ung jente som angivelig er skutt av et medlem av Basijmilitsen. Faksimile: Youtube.com

<pNye skudd i Irans hovedstad. Flere kilder melder at Basij-militsen skjøt og drepte tilfeldig kvinne.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En video har den siste timen begynt å sirkulere på videonettsteder og Facebook, samt på en blogg med nyhetsoppdateringer fra protestene i Teheran. Den viser en ung kvinne, som hardt skadd mottar førstehjelp. Teksten til videoen forteller at hun dør kort tid etter.

Skutt i kaldt blod

En tekst fra en som beskriver seg som lege forteller historien:

«Basij skjøt og drepte en ung jente i Teheran lørdag 20 juni, klokka 19.05. Sted: Karekar Ave, på hjørnet mellom Khosravi St. og Salehi St. En ung kvinne som sto sammen med sin far og så på protestene ble skutt av en basij som lå i skjul på et hustak like ved. Han hadde klar sikt til jenta og kunne ikke bomme. Han skjøt henne i hjertet. Jeg er lege, så jeg løp til for å hjelpe. Skuddet hadde gjort så stor skade at hun døde innen to minutter. Demonstrasjonene foregikk omtrent én kilometer unna i hovedgata, og noen av demonstrantene løp fra tåregassen, mot Salehi St. Filmen er tatt opp av min venn som står ved siden av meg. Vær så snill å la verden få vite om dette», skriver mannen i beskrivelsen.

Vi har valgt å vise videoen fordi den viser myndighetenes overgrep mot privatpersoner. ABC Nyheter advarer mot SVÆRT sterke bilder. Se videoen her.

Vanskelig å få bekreftet

Det er svært vanskelig å få bekreftet denne historien fra andre kilder, ettersom det er lagt ned forbud mot at utenlandske journalister rapporterer fra landet mens demonstrasjonene foregår.

Likevel har videoen begynt å sirkulere på bloggene som dekker konflikten innenfra, og flere har lagt videoen til grunn for sine oppdateringer.

(Saken fortsetter under kartet)


Vis Democracy Martyrs i et større kart

Bildebyrået Demotix som brukes av mange større nyhetsmedier, forteller at Basij- og Sepah-militsen har begynt å skyte. Et lite stykke unna stedet der den unge jenta ble drept, i hovedgata der demonstrasjonene i ettermiddag har funnet sted, ble to unge personer skutt av soldater fra Basij og Sepah. Myndighetsstyrkene skal ha avfyrt varselsskudd for å få folkemengdene til å spre seg, men kort tid etter skal de har begynt å skyte inn i mengden.

Ifølge Demotix' fotograf "Ando" ble den ene forlatt av ambulansepersonalet, ettersom han svært tydelig var død. Han skal ha blitt skutt i hodet.

USAs president skal ha reagert kraftig på utviklingen. Han ber nå iranske myndigheter om å sette en stopper for «alle voldelige og urettferdige handlinger mot sitt eget folk».

– Den iranske regjeringen må forstå at verden følger med. Vi sørger over hvert eneste uskyldige liv som går tapt, sier Obama i en uttalelse lørdag kveld.

– Den universelle retten til å samles og til å ytre seg fritt, må respekteres, og USA står sammen med alle som søker å utøve disse rettighetene, sier han ifølge NTB.

– Vil hindre spredning

Midtøsten-forsker Kjetil Selvik ved Universitetet i Oslo og Fafo mener at regimet vil gjøre alt for å få en slutt på demonstrasjonene i løpet av kort tid.

– Regimet vil hindre at demonstrasjonene får masseoppslutning og vil derfor forsøke å slå dette ned så tidlig som mulig, sier Selvik til NTB.

Selvik mener Khameneis advarsel var et signal om at grensen er nådd, og at terskelen for å demonstrere derfor er høyere nå.

– Av den grunn var det ingen masseprotester lørdag. Det var de mest dedikerte som møtte opp, og det er disse regimet ønsker å kneble. Dermed hindrer man dem som sitter på gjerdet, i å slutte seg til, påpeker Selvik.


Personvernpolicy