Teherans gater brenner

Teheran brenner på disse videobildene fra BBC. Opptaket skal være gjort i dag. Faksimile: Youtube/BBC Persian
Teheran brenner på disse videobildene fra BBC. Opptaket skal være gjort i dag. Faksimile: Youtube/BBC Persian

<pHarde sammenstøt i Irans hovedstad. BBC har sendt ut en fersk video.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Volden eskalerer i Iran. Opprørspolitiet tok lørdag i bruk kuler, vannkanoner og tåregass mot demonstranter som igjen samlet seg i hovedstaden Teheran.

Samtidig sprengte en selvmordsbomber seg i lufta ved graven til revolusjonslederen ayatolla Ruhollah Khomeini.
Ifølge politiet ble en person såret i angrepet, mens det halvstatlige nyhetsbyrået Fars news melder at to mennesker ble såret.

Svært lite av bilder og videomateriale finner veien ut av Iran, ettersom mobilnett og internett er stengt av mens protestene foregår i landet.

Likevel har BBC Persian lastet opp denne videoen på Youtube.

Sammenstøt

I sentrum av hovedstaden Teheran fortsatte protestene mot valgresultatet for åttende dag på rad, trass i demonstrasjonsforbudet som landets øverste ledere har nedlagt.
Røyk steg opp fra Revolusjonsplassen, der tilhengere av presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi hadde samlet seg. «Død over diktatoren» var blant slagordene som de rundt 3.000 frammøtte ropte.
Opprørspolitiet svarte med å bruke vannkanoner og tåregass mot demonstrantene. Mange folk ble stanset, og minst 50-60 ble banket opp, forteller øyenvitner.
Politiet skjøt også i lufta for å hindre sammenstøt mellom Mousavi-tilhengere og folk som støtter president Mahmoud Ahmadinejad, som ifølge valgkommisjonen vant det omstridte valget for en drøy uke siden.
Lørdag ettermiddag kom det meldinger om at Mousavi-tilhengere hadde satt fyr på hovedkvarteret til presidentens støttespillere i Teheran.

Mest voldelig

Lørdagens demonstrasjoner er de mest voldelige til nå. Lørdag morgen ble hundrevis av iranske politifolk utplassert i sentrum av Teheran, der de sperret av et område hvor opposisjonen hadde planlagt en ny demonstrasjon.
Politiet har varslet at det vil slå hardt ned på ulovlige demonstrasjoner mot forrige ukes presidentvalg. Både et reformvennlig parti og en gruppe moderate religiøse ledere har trukket seg som arrangører av demonstrasjonen etter at Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, varslet at protestene i gatene må stanse. (©NTB)

Personvernpolicy