Hanssen ringte sykehus hvor venn var innlagt

Dersom Bjarne Håkon Hanssen ringte som helseminister for å ivareta interessene til en personlig venn, er dette kritikkverdig og egnet til å skape ulikhet, mener Åsmund Bredeli, hovedtillitsvalgt for overlegene ved Ullevål. FOTO: Scanpix
Dersom Bjarne Håkon Hanssen ringte som helseminister for å ivareta interessene til en personlig venn, er dette kritikkverdig og egnet til å skape ulikhet, mener Åsmund Bredeli, hovedtillitsvalgt for overlegene ved Ullevål. FOTO: Scanpix

<pHelseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) grep selv inn for å forsikre seg om at hans venn, SV-toppen Inge Ryan, fikk god behandling.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ryan ble for ei uke siden innlagt på Ullevål universitetssykehus med lungebetennelse og over 40 i feber. Hanssen stusset over innleggelsen, siden stortingsrepresentanter i utgangspunktet skal henvises til Rikshospitalet, skriver Dagbladet.

Helseministeren valgte selv å gripe inn, og ringte blant annet direktør ved Ullevål universitetssykehus Tove Strand og toppsjefen for Helse Sør Øst, Bente Mikkelsen.

– Jeg ville forsikre meg om at Inge fikk god behandling, sier Hanssen, som avviser at han prøvde å skaffe vennen særbehandling.

Hovedtillitsvalgt for overlegene ved Ullevål, Åsmund Bredeli, bekrefter at han kjenner til saken.

– Dersom Bjarne Håkon Hanssen ringte som helseminister for å ivareta interessene til en personlig venn, er dette kritikkverdig og egnet til å skape ulikhet. Ikke minst tatt i betraktning at det er storting og regjering som bevilger pengene og som strammer inn pengesekken, sier Bredeli.

Sentrale kilder ved sykehuset sier til Dagbladet at henvendelsen ikke kan tolkes på annen måte enn som et press. Helseministeren understreker på sin side at han ikke forsøkte å presse noen.

– Det er sykehuset som bestemmer hva slags medisinsk behandling pasientene skal få. Jeg er helseminister i Norge, men har ikke styring med det medisinske tilbudet. Men det hender jeg ringer systemet etter kontakt med pasienter for å forsikre at de får best mulig behandling, og at ting er i orden. Det er ikke uvanlig, sier Hanssen. (©NTB)

Personvernpolicy