Obama velger taushet

<strong>SNAKKER IKKE:</strong> Barack Obama har møtt den såkalte valgseieren til Mahmoud Ahmadinejad med taushet. Foto: AP/REUTERS
SNAKKER IKKE: Barack Obama har møtt den såkalte valgseieren til Mahmoud Ahmadinejad med taushet. Foto: AP/REUTERS

Kan Obamas beste strategiske trekk for å hjelpe de demokratiske kreftene i Iran være ikke å si noe i det hele tatt, i hvert fall ikke ennå?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Republikaneren John McCain og andre innflytelsesrike konservative politikere i USA krever at president Barack Obama skal fordømme det som alle synes å ta for gitt, at det var valgfusk som ga president Mahmoud Ahmadinejad seieren ved valget for en ukes tid siden. Obama har imidlertid vært meget forsiktig i sin reaksjon på presidentvalget og demonstrasjonene, fordi han er oppmerksom på faren for at USA kan bli stilt til ansvar for uroen i Teheran. Iran har mer enn antydet at det egentlig er USA som står bak massedemonstrasjonene og forlanger at USA skal holde fingrene fra fatet.


Obama har imidlertid uttrykt dyp bekymring over valget, men han sa at en direkte innblanding fra amerikanernes side neppe ville være fruktbart, tatt i betraktning det anstrengte forholdet mellom USA og Iran. Og Obama har naturligvis rett i at det må være iranerne selv som velger sin president. Han veier sine ord nøye i dagens opphetede situasjon, for ikke å ødelegge sine muligheter til å øve sterkere innflytelse overfor iranerne når den umiddelbare krisen er over.

Er det alt Obama kan si?

Men er dette alt den amerikanske presidenten kan si, i en verden der USA under Obamas ledelse presenterer seg som demokratiets, menneskerettighetenes og frihetenes fremste forsvarer, mens Iran under ledelse av Ahmadinejad bryter fundamentale menneskerettigheter?

Irans president, Mahmoud Ahmadinejad. Foto: APIrans president, Mahmoud Ahmadinejad. Foto: AP

I samarbeid med Russland er Iran i gang med å bygge sitt første kjernekraftverk men avviser påstandene særlig fra Israel og USA, om at deres kjernekraftverksambisjoner ikke bare har fredlige hensikter. USA frykter at Iran kan bli en ustabil atommakt i verdens kanskje mest eksplosive område og vil kunne bli en dødelig trussel mot sine omgivelser og store deler av den vestlige verden.

Mens amerikansk og israelsk etterretning har vært svært opptatt av utviklingen av Irans kjernefysiske kompetanse, er det kommet mindre fram om de tilstandene som nå åpenbarer seg i Teherans gater: En sterk, folkelig misnøye med president Ahmadinejad og den øvrige ledelse av landet, og dagens ledelse kan føle at deres maktbase er i ferd med å bli svekket.

Det er dette Obama må utnytte hvis han skal kunne påvirke iranerne og få dem til å spille en mer konstruktiv rolle i en fredelig utvikling av situasjonen i Midt-Østen. Sannsynligvis mener Obama at tiden ikke er inne til en slik påvirkning i full offentlighet nå, så lenge Irans regjering trues av tusener av demonstranter innen sitt eget land og så lenge Irans øverste leder og det styrende organ Vokterrådet forsøker å velte skylden for demonstrasjonene over på USA og president Obama.

Ayatollah Khomeini

Dagens prestestyre i Iran er en direkte etterfølger etter det styret som ble innført etter den islamske revolusjon i Iran i 1979. Da ble Sjahen styrtet og den islamske fundamentalisten Ayatollah Khomeini vendte tilbake til Teheran etter 14 år i eksil i Irak og Frankrike. Den islamske republikk ble etablert etter folkeavstemning, og Khomeini utpekte USA til sin fremste fiende. Siden den tid har Iran og USA vært på kollisjonskurs.

Samme år sto Ayatollah Khomeini bak en av de største fornedrelsene av USA i moderne tid, da 66 ambassadeansatte og andre borgere av USA, under ledelse av den norskættede charge d’affairs Bruce Laingen, ble tatt som gisler i USAs ambassade i Teheran. Gisseltakerne forsøkte å få utlevert den styrtede Sjahen av Iran, som da var i USA for å få legebehandling mot sin kreftsykdom. Gislene ble holdt fanget i 444 dager.

Dette skjedde på slutten av Jimmy Carters presidenttid og bidro sterkt til å vise ham som en svak, nasjonal leder, ikke minst sammenlignet med Carters politiske motstander i valgkampen, Ronald Reagan. Gislene i ambassaden ble sluppet fri den dagen da Reagan tiltrådte som president, bare noen minutter etter edsavleggelsen. Dette ble oppfattet slik at Iran på denne måten kunne fornedre USA så lenge Carter var president, mens iranerne ikke turde prøve seg mot den antatt sterkere Ronald Reagan.

Hossein Mousavi jublet for tidlig. Foto: REUTERSHossein Mousavi jublet for tidlig. Foto: REUTERS

Diplomatisk brudd

Under gisseldramaet i USAs ambassade i Teheran brøt USA de diplomatiske forbindelsene med Iran, og USAs interesser i landet har siden vært ivaretatt av den sveitsiske ambassadør. Det har dermed vært meget vanskelig å drive diplomatisk kommunikasjon mellom de to land, mens det ikke har manglet på gjensidige, fiendtlige utspill gjennom mediene. Dette har naturligvis vært fanget opp av de to landenes nasjonale lederskikkelser og bidratt til å styrke fiendeskapet.


I april 2006 erklærte de iranske myndigheter at de hadde lykkes med å anrike uran ved landets kjernefysiske laboratorium i byen Natanz. Irans president Ahmadinejad ferske trussel om å «fjerne Israel fra verdenskartet» blir satt i sammenheng med muligheten for at Iran skal kunne utvikle sine egne atomvåpen. Dette bekymrer naturligvis både Israel selv og Israels venner over hele verden.

Viktig del av valgkampen i USA

Forholdet til Iran ble en viktig sak i valgkampen i USA i 2008 mellom Barack Obama og John McCain, fordi Iran da ville utgjøre en reell trussel mot Israel, noe som i høyeste grad angår USA som har en meget stor og innflytelsesrik jødisk befolkningsgruppe.

En del av de endringene Obama gikk til valg på, var å innføre en ny amerikansk utenrikspolitikk. Blant annet ville dette innebære at presidenten bør sitte ned ved forhandlingsbordet ikke bare med sitt lands venner, men også med dets fiender – som for eksempel den iranske president. Obamas motkandidat John McCain mente dette var uforsvarlig, fordi det ville svekke USAs forhandlingsposisjon og status i verden.

Bør Obama egentlig bare forholde seg til Ayatollah Ali Khamenei? Foto: APBør Obama egentlig bare forholde seg til Ayatollah Ali Khamenei? Foto: AP

USAs dilemma

Nå, bare knapt et halvår etter innsettelsen av Obama som president, er forholdet til Iran og de tusenene av demokrati- og frihetshungrige iranere som fyller Teherans gater, blitt den amerikanske presidentens kanskje største dilemma. Skal han si hva han mener og dermed gjøre forholdet enda vanskeligere?

På den annen side; hvordan kan den amerikanske presidenten få utrettet det han ønsker, å forhindre at den islamske republikken Iran skal utvikle sine egne atomvåpen og kanskje bruke dem mot sin hovedfiende Israel hvis han ikke sier fra klart og tydelig? Men er tiden nå riktig for den amerikanske presidenten å ta et oppgjør med den iranske presidenten, hvem det enn måtte være?

På lang eller kort sikt?

Protestdemonstrasjonene kan ikke fortsette i det omfanget vi har sett dem siste uke. Landets myndigheter vil ikke kunne tillate at protester mot landets ledelse så totalt får dominere hovedstaden. Irans øverste leder synes å være opptatt av det bildet som skapes av Iran, i og med at utenlandske journalisters pressevisum er inndratt og det er lagt store begrensninger på deres virksomhet i Teheran.

Kan dette tyde på at landets ledelse, det såkalte Vokterrådet og den øverste leder Ayatollah Ali Khamenei, vil forsøke å stanse demonstrasjonene ved å bruke våpen mot landets egne borgere, og ved å skape vanskeligheter for medienes virksomhet for dermed å forhindre at verden skal se på?

Hva er viktigst for Obama, å skape politiske poeng i en offentlig debatt nå, eller å kunne øve reell påvirkning senere?

Underliggende ulming

Den tilsynelatende fiksingen av valgresultatet i Ahmadinejads favør er trolig bare gnisten som tente en underliggende ulming av frustrasjon og misnøye med dem som kombinerer den politiske og religiøse makten i den islamske republikken Iran, og dermed hvordan Iran ledes av Vokterrådet og landets øverste leder.

Menneskeliv er allerede gått tapt under demonstrasjonene, og flere vil utvilsomt miste livet dersom demonstrasjonene blir slått ned med makt.

Da Obama rakte ut en hånd til Irans leder under valgkampen i fjor og gjentok sin åpenhet overfor Iran og andre islamske nasjoner under sin tale i Cairo nylig, gjorde han det neppe med personene Ahmadinejad eller Mir Hossein Mousavi i tankene. Mousavi er blitt dagens store helt i Iran, som den åndelige leder av masseprotesten og den som verden synes å mene er den rettmessige vinner av valget. Obama har sagt at det synes å være liten forskjell på den politiske holdningen til de to, noe han er blitt kritisert for. Men det er ingen som synes å vite om Mousavi ville ført en vesentlig annen politikk enn det Ahmadinejad gjør.

Sagt på en annen måte: Er det ikke smartest av Obama å forholde seg direkte til Ayatollah Ali Khamenei, som er landets ubestridte, øverste leder?

Obama er den ubestridte, øverste leder av USA. Han bør ikke bry seg om hvem som blir utropt som vinner i et tvilsomt valg. Han må spare sitt verbaIe krutt til det som er mest mulig effektivt. I offentlighet bør han ikke bruke opp sine argumenter før han får Irans reelle leder i tale, direkte eller indirekte. Men allerede nå, når TV-kameraene er slått av og mikrofonene stengt, da kan Obama og hans folk fortsette å bruke argumenter, skape nasjonale og internasjonale allianser og øve påvirkning for å påskynde prosessen som kan føre til en utvikling av demokrati og respekt for menneskerettigheter også i Iran. Da blir kontakten med øverste leder mest mulig effektiv, når tiden er inne.

Obama synes å være en klok mann. Derfor vil han ikke ødelegge sin forhandlingsposisjon ved å gi dagens pressede ledere i Teheran rett i deres påstand om at det egentlig er USA som står bak opptøyene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:28 Color Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige21:52 Tom Tvedt om Kina-avtalen: – Idretten ble overkjørt21:38 Aps Jette Christensen ønsker ikke gjenvalg til Stortinget21:11 Juryen i Weinstein-saken skal være uenig om voldtektsanklage20:52 Siktet: Kidnappet hvit kvinne og tvang henne til å se TV-serie om rasisme20:46 Mann fra Troms tiltalt for å ha betalt for overgrep mot barn på Filippinene20:11 To menn dømt for å ha voldtatt jente som var på rømmen fra barnevernsinstitusjon20:00 Erdogan ber Putin bremse syriske regjeringsstyrker19:51 Tre nordmenn hentet hjem fra Wuhan i Kina19:50 Snøskred, storm og uvær fører til trafikkaos i store deler av landet19:37 EU-lederne ble ikke enige om nytt langtidsbudsjett19:33 Color Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige19:25 Frikjent i retten: Nå kan du drikke Jägermeister med god samvittighet18:51 Regjeringen sier nei til bygging av idrettsarena på matjord i Vestby18:37 20.000 protesterte med Thunberg i Hamburg18:34 Mysteriet med de forsvunne barna: Nå er mor arrestert17:57 Bil tatt av snøskred i Jølster16:25 Flertallet i Trøndelag Ap støtter Trond Giske som fylkesleder16:16 Telenors datterselskap betaler 1,1 milliarder kroner til teletilsynet i Bangladesh15:52 Oppsiktsvekkende undersøkelse: Russerne vil være venner med Vesten15:39 Sesongen over for Windingstad15:31 Fire savnede femåringer på Nesodden funnet15:20 Ytterligere to covid-19-dødsfall i Iran15:14 Norsk artist siktet for ran – varetektsfengslet i fire uker15:06 Tre menn dømt for grove trusler og mishandling i nære relasjoner14:47 Liverpool blir uten Henderson tre ukers tid14:44 To NRK-korrespondenter takker for seg14:36 Én til sykehus etter kollisjon mellom bil og snøscooter14:13 Politiet etterforsker leilighetsbrann i Kristiansund14:12 Politiet ferdig med etterforskningen av drapssaken på Kapp14:11 Fastlege skrev ut medisiner til seg selv – ga dem videre til slektninger13:24 1.100 flere mottok uføretrygd i januar13:23 Norges bandykvinner sjanseløse mot Russland12:57 Syrisk Idlib-angrep fordømmes12:56 Mann dømt til 14 års fengsel for drap i Skedsmo12:43 Har gullplanen klar: – Skal ikke dra en eneste meter12:16 Thailands høyesterett oppløser opposisjonsparti12:12 USA planlegger å undertegne avtale med Taliban12:10 Angrepet i Hanau var et rasistisk terrorangrep12:08 Tidligere toppidrettsutøver tiltalt for grove overgrep mot mindreårige jenter12:00 Bekymret Messi skeptisk til Barcelonas mesterligasjanser11:47 Dortmund-treneren om Haaland: – Hele pakka11:45 Arkeologer kan ha funnet graven til Romas grunnlegger11:03 Investorer saksøker tidligere banksjef for 3,7 milliarder10:51 Mann dømt til åtte års fengsel for å ha mishandlet kone og barn10:49 Fiskeriministeren fikk dobbel lønn og feilinformerte kommunestyret10:13 USAs kvinnelandslag krever forbundet for 615 millioner kroner09:53 Klimabløffen: Det er alltid en god idé å fortelle folk sannheten09:49 Solskjær om Pogba: – Han er ikke i nærheten09:07 Russland mener Norge overser dem om Svalbard - kaller det «krise»08:44 Sterk økning i utenlandske overnattinger på Svalbard08:35 Andelen ukrainske lastebilsjåfører doblet i Norge08:33 Coronaviruset sprer seg i kinesiske fengsler08:31 Sterk vekst i gullprisen08:29 Afghanistan: Krigshandlingene skal trappes ned lørdag08:08 «Slo opp» med Nav da han fikk jobb – fikk svar på rim07:03 Flere stengte fjelloverganger stengt – kommuner i Finnmark isolert06:55 Lagkompis om «fantastisk» Berge: – Vi må alle skjerpe oss06:45 Viruset sprer seg i by i Sør-Korea06:28 VM-dronningens tøffeste prioritering: Tiden borte fra familien06:24 USAs etterretning mener Russland igjen vil hjelpe Trump06:18 Valget i gang i Iran06:15 Bollestad på iskremfabrikk: – Ikke alle skal bli stjernekokker06:14 Brorparten av dyre aksjefond leverte under børsenes snitt06:07 Frankrike til kamp mot veggedyr06:00 Dette skjer i dag05:56 Stadig flere hunder angripes av villsvin i Sverige05:41 Oslo-kirker velger solcellepanel på taket05:28 Dette skjedde i natt05:15 Over halvparten savner snøen05:00 Kong Harald fyller 83 år: Se høydepunkt fra året som har gått04:51 MDG vil se på hasjsalg på polet04:25 Gummibåt med 91 passasjerer savnet i Middelhavet04:17 Trump ler av demokratene04:05 Solskjær klager på ballen etter 1-1 mot Brugge04:04 Drapsmann henrettet i Tennessee03:14 Norsk plasttomgods med ny framtid i Norge03:01 Evo Morales nektes å stille til valg02:08 Datatilsynet gransker lovligheten av Google-bruk i skolen01:51 Dødstallet fra virus opp til over 2.300 i Kina01:31 Fire og et halvt års fengsel for nettovergrep mot barn01:08 Brann i leilighet i Kristiansund – en person død00:51 Hele Nordkapp isolert – 40 personer evakuert00:32 Irlands statsminister går av00:25 31-åring pågrepet for knivrisping og vold i Moss00:10 VAR på godt og vondt for AZ Alkmaar i europaligaen00:08 Mann pågrepet etter trusler med øks på Romerike23:59 Lacazette ga Arsenal seieren over Elabdellaouis Olympiakos23:51 Skadd person funnet i Trondheim23:49 Thelin scoret Malmös ledermål og Wolfsburgs vinnermål23:38 Hovland på delt 14.-plass i Puerto Rico23:23 Høyre fortsetter fallet på ny måling22:41 Ukrainere møtt med opptøyer da de kom hjem fra Wuhan22:19 Rotevatn om Facebook-opprør: – Har ikke tid til å diskutere om jorda er flat21:17 Brann i leilighet i Kristiansund21:01 Martial reddet uavgjort for Manchester United20:27 Nye bevis for at dinosaurene hadde varmt blod: – Det betyr virkelig noe20:24 Mineryddere fra Nato i aksjon i Oslofjorden20:03 Giske vraket som Trøndelags-kandidat av eget lokallag19:25 Her lærer Erna Solberg seg å falle riktig
Siste nytt
23:28NorgeColor Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige21:52SportTom Tvedt om Kina-avtalen: – Idretten ble overkjørt21:38PolitikkAps Jette Christensen ønsker ikke gjenvalg til Stortinget21:11VerdenJuryen i Weinstein-saken skal være uenig om voldtektsanklage20:52VerdenSiktet: Kidnappet hvit kvinne og tvang henne til å se TV-serie om rasisme20:46NorgeMann fra Troms tiltalt for å ha betalt for overgrep mot barn på Filippinene20:11NorgeTo menn dømt for å ha voldtatt jente som var på rømmen fra barnevernsinstitusjon20:00VerdenErdogan ber Putin bremse syriske regjeringsstyrker19:51NorgeTre nordmenn hentet hjem fra Wuhan i Kina19:50NorgeSnøskred, storm og uvær fører til trafikkaos i store deler av landet19:37VerdenEU-lederne ble ikke enige om nytt langtidsbudsjett19:33NorgeColor Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige19:25VerdenFrikjent i retten: Nå kan du drikke Jägermeister med god samvittighet18:51PolitikkRegjeringen sier nei til bygging av idrettsarena på matjord i Vestby18:37Verden20.000 protesterte med Thunberg i Hamburg18:34VerdenMysteriet med de forsvunne barna: Nå er mor arrestert17:57NorgeBil tatt av snøskred i Jølster16:25PolitikkFlertallet i Trøndelag Ap støtter Trond Giske som fylkesleder16:16NorgeTelenors datterselskap betaler 1,1 milliarder kroner til teletilsynet i Bangladesh15:52PolitikkOppsiktsvekkende undersøkelse: Russerne vil være venner med Vesten15:39SportSesongen over for Windingstad15:31NorgeFire savnede femåringer på Nesodden funnet15:20VerdenYtterligere to covid-19-dødsfall i Iran15:14NorgeNorsk artist siktet for ran – varetektsfengslet i fire uker15:06NorgeTre menn dømt for grove trusler og mishandling i nære relasjoner14:47SportLiverpool blir uten Henderson tre ukers tid14:44KulturTo NRK-korrespondenter takker for seg14:36NorgeÉn til sykehus etter kollisjon mellom bil og snøscooter14:13NorgePolitiet etterforsker leilighetsbrann i Kristiansund14:12NorgePolitiet ferdig med etterforskningen av drapssaken på Kapp14:11Helse og livsstilFastlege skrev ut medisiner til seg selv – ga dem videre til slektninger13:24Penger1.100 flere mottok uføretrygd i januar13:23SportNorges bandykvinner sjanseløse mot Russland12:57VerdenSyrisk Idlib-angrep fordømmes12:56NorgeMann dømt til 14 års fengsel for drap i Skedsmo12:43SportHar gullplanen klar: – Skal ikke dra en eneste meter12:16PolitikkThailands høyesterett oppløser opposisjonsparti12:12VerdenUSA planlegger å undertegne avtale med Taliban12:10VerdenAngrepet i Hanau var et rasistisk terrorangrep12:08NorgeTidligere toppidrettsutøver tiltalt for grove overgrep mot mindreårige jenter12:00SportBekymret Messi skeptisk til Barcelonas mesterligasjanser11:47SportDortmund-treneren om Haaland: – Hele pakka11:45VerdenArkeologer kan ha funnet graven til Romas grunnlegger11:03PengerInvestorer saksøker tidligere banksjef for 3,7 milliarder10:51NorgeMann dømt til åtte års fengsel for å ha mishandlet kone og barn10:49PolitikkFiskeriministeren fikk dobbel lønn og feilinformerte kommunestyret10:13SportUSAs kvinnelandslag krever forbundet for 615 millioner kroner09:53PolitikkKlimabløffen: Det er alltid en god idé å fortelle folk sannheten09:49SportSolskjær om Pogba: – Han er ikke i nærheten09:07NorgeRussland mener Norge overser dem om Svalbard - kaller det «krise»08:44ReiseSterk økning i utenlandske overnattinger på Svalbard08:35MotorAndelen ukrainske lastebilsjåfører doblet i Norge08:33Helse og livsstilCoronaviruset sprer seg i kinesiske fengsler08:31PengerSterk vekst i gullprisen08:29VerdenAfghanistan: Krigshandlingene skal trappes ned lørdag08:08Norge«Slo opp» med Nav da han fikk jobb – fikk svar på rim07:03NorgeFlere stengte fjelloverganger stengt – kommuner i Finnmark isolert06:55SportLagkompis om «fantastisk» Berge: – Vi må alle skjerpe oss06:45Helse og livsstilViruset sprer seg i by i Sør-Korea06:28SportVM-dronningens tøffeste prioritering: Tiden borte fra familien06:24VerdenUSAs etterretning mener Russland igjen vil hjelpe Trump06:18PolitikkValget i gang i Iran06:15PengerBollestad på iskremfabrikk: – Ikke alle skal bli stjernekokker06:14PengerBrorparten av dyre aksjefond leverte under børsenes snitt06:07VerdenFrankrike til kamp mot veggedyr06:00NorgeDette skjer i dag05:56VerdenStadig flere hunder angripes av villsvin i Sverige05:41NorgeOslo-kirker velger solcellepanel på taket05:28NorgeDette skjedde i natt05:15NorgeOver halvparten savner snøen05:00KulturKong Harald fyller 83 år: Se høydepunkt fra året som har gått04:51PolitikkMDG vil se på hasjsalg på polet04:25VerdenGummibåt med 91 passasjerer savnet i Middelhavet04:17PolitikkTrump ler av demokratene04:05SportSolskjær klager på ballen etter 1-1 mot Brugge04:04VerdenDrapsmann henrettet i Tennessee03:14NorgeNorsk plasttomgods med ny framtid i Norge03:01PolitikkEvo Morales nektes å stille til valg02:08NorgeDatatilsynet gransker lovligheten av Google-bruk i skolen01:51Helse og livsstilDødstallet fra virus opp til over 2.300 i Kina01:31NorgeFire og et halvt års fengsel for nettovergrep mot barn01:08NorgeBrann i leilighet i Kristiansund – en person død00:51NorgeHele Nordkapp isolert – 40 personer evakuert00:32PolitikkIrlands statsminister går av00:25Norge31-åring pågrepet for knivrisping og vold i Moss00:10SportVAR på godt og vondt for AZ Alkmaar i europaligaen00:08NorgeMann pågrepet etter trusler med øks på Romerike23:59SportLacazette ga Arsenal seieren over Elabdellaouis Olympiakos23:51NorgeSkadd person funnet i Trondheim23:49SportThelin scoret Malmös ledermål og Wolfsburgs vinnermål23:38SportHovland på delt 14.-plass i Puerto Rico23:23PolitikkHøyre fortsetter fallet på ny måling22:41VerdenUkrainere møtt med opptøyer da de kom hjem fra Wuhan22:19PolitikkRotevatn om Facebook-opprør: – Har ikke tid til å diskutere om jorda er flat21:17NorgeBrann i leilighet i Kristiansund21:01SportMartial reddet uavgjort for Manchester United20:27VerdenNye bevis for at dinosaurene hadde varmt blod: – Det betyr virkelig noe20:24NorgeMineryddere fra Nato i aksjon i Oslofjorden20:03PolitikkGiske vraket som Trøndelags-kandidat av eget lokallag19:25NorgeHer lærer Erna Solberg seg å falle riktig
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus