Ingen FOST-svar før sommeren

SVAR: Ifølge statsadvokat Petter Mandt må man vente før man kan få noen svar på om Forsvarets sikkerhetstjeneste brøt loven. Foto: Scanpix.
SVAR: Ifølge statsadvokat Petter Mandt må man vente før man kan få noen svar på om Forsvarets sikkerhetstjeneste brøt loven. Foto: Scanpix.

<pStatsadvokat Petter Mandt tror ikke på avklaring før fellesferien.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Petter Mandt, som er ansvarlig for kriminaletterforskningen av Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST), utelukker at man vil få noen avklaring i saken på denne siden av sommeren.

- Ingenting blir avklart før sommeren. Det tror jeg virkelig ikke, sier han til ABC Nyheter.

Forrige uke ble det avslørt at Kripos og Det nasjonale statsadvokatembetet siktet Forsvarets sikkerhetstjeneste for brudd på sikkerhetsloven paragraf 15, og at det ble foretatt razzia både på Jørstadmoen og på Kolsås.

Nå er etterforskningen gått over i neste fase, men det er uvisst når vi kan regne med å få svar på hva Forsvarets sikkerhetstjeneste faktisk har gjort seg skyldig i, og om det er et straffbart forhold.

Ingen flere ransakinger

- Vi jobber videre og foretar de undersøkelser vi synes er nødvendig. Det har ikke vært foretatt noen flere ransakelser etter de to som er kjent gjennom media, sier Mandt.

Foreløpig vet man ikke om noen av Forsvarets ansatte har blitt avhørt av Kripos i etterforskningen.

- Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Mandt.

Saken dreier seg om hvorvidt Forsvarets sikkerhetstjeneste har gått utover sitt mandat i sikringen av Forsvarets sikre datanettverk. Også slottet og visse deler av regjeringens datatrafikk har foregått på dette nettverket, og det er nettopp dette som skaper problemer.

I Forsvarets sikkerhetstjenestes mandat ligger det at de skal ivareta integriteten i det sikre datanettverket, men samtidig har avdelingen ingen mandater i forhold til overvåkning av sivil nettrafikk.

Fildeling mulig grunn

Det har vært spekulert i om pornosurfing eller fildeling har vært årsaken til at sivile, ansatt i departement eller på slottet, har fått varsel om at deres nettbruk har blitt fulgt med.

Forsvaret har langt på vei avkreftet de første meldingene som sa at FOST hadde hatt mulighet til å lese eposten til både statsministeren og Kongen.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy