EU-lederne samler seg om Barroso

Irlands statsminister Brian Cowen snakker med pressen i Brussel. Hvis Irland sier ja til den nye Lisboa-traktaten i høst, vil det få betydning for sammensetningen av toppledelsen i EU. Foto: REUTERS / Eric Vidal / SCANPIX
Irlands statsminister Brian Cowen snakker med pressen i Brussel. Hvis Irland sier ja til den nye Lisboa-traktaten i høst, vil det få betydning for sammensetningen av toppledelsen i EU. Foto: REUTERS / Eric Vidal / SCANPIX

<pEUs toppledere samler seg om å ville gi fem nye år til José Manuel Barroso som EU-kommisjonens president. Men det er høyst usikkert om han får EU-parlamentets godkjenning.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den konservative Barrosos jobbsøknad var et av hovedtemaene på EU-lederens toppmøte, som startet i Brussel torsdag.

– Jeg tror det blir en ganske så sterk støtte for Barroso. Dette er ikke et tidspunkt for å tråkke på den europeiske bremsen, konstaterte Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt på vei inn til møtet.

Det samme sa den tyske forbundskansleren Angela Merkel.

– Europa må forbli handlekraftig og har ikke tid til måneder med usikkerhet, sa hun.

Svensk støtte

Den svenske statsministeren er blitt en av Barrosos sterkeste støttespillere. Reinfeldt vil nødig bruke for mye tid på kjekling om toppjobben når han tar over EUs formannskap 1. juli.

Uro om Kommisjonens lederskap vil trekke oppmerksomhet og krefter bort fra viktigere saker, som arbeidet med finanskrisen og innspurten i de internasjonale klimaforhandlingene, argumenterer han.

Han anklager Barrosos motstandere for å drive demonstrasjonspolitikk og bedrive maktspill.

– Det finnes jo ingen motkandidat, sier Reinfeldt.

Selv om EU-lederne skulle samles om Barroso torsdag, er det uvisst om hans kandidatur får støtte av flertallet i det nyvalgte EU-parlamentet når det trer sammen 14. juli. Selv om det er EU-toppene som utpeker Kommisjonens president, må Barroso også ha EU-parlamentets godkjenning for å ta fatt på sin andre periode som kommisjonspresident.

– Det store spørsmålet er hvordan dialogen med EU-parlamentet går videre, konkluderer Reinfeldt.

Skeptiske sosialister

Barroso tilhører sentrum-høyre-fraksjonen EPP, som er den største grupperingen i EU-parlamentet. Barroso skal også ha den liberale fraksjonens støtte, men det er ikke nok til å sikre et flertall.

For fem år siden valgte sosialistene i parlamentet å støtte Barroso. Men sosialistene hadde et tungt EU-valg, og pipen har nå fått en annen lyd.

Martin Schultz, sosialistgruppens leder, har åpent uttrykt misnøye med Barroso og avviste torsdag en avgjørelse i sommer.

– Vi er ikke villige til å ta en avgjørelse i juli, sa Schultz.

Reinfeldt, som i egenskap av EU-formann skal lede samtalene med parlamentet i saken, er lite glad for maktkampen som utspiller seg.

– Dette dreier seg først og fremst om en mangeårig diskusjon hvor man måler innflytelse og maktbalansen mellom EUs institusjoner, sier Reinfeldt.

Det er blitt spekulert på om sosialistene i parlamentet vil bli tilbudt en av de andre toppjobbene som dukker opp i stolleken som utspiller seg i EU-systemet etter valget. Hvis Irland sier ja til den nye Lisboa-traktaten i høst, vil en ny president ta over for de roterende formannskapene som EU-landenes leder, i tillegg til at også en ny og forsterket utenrikssjef skal ansettes. (©NTB)

Personvernpolicy