Truer med å kaste ut Lyn fra Ullevaal

ALL GRUNN TIL Å DEPPE: Lyns Theodor Elmar Bjarnason og trener Kent Bergersen (th) har all grunn til å være bekymret over den økonomiske situasjonen i klubben. Vestkantsklubben skylder kreditorene flere millioner kroner i gjeld, og kan i verste fall bli kastet ut av Ullevaal Stadion hvis de ikke klarer å betale for seg. FOTO: Scanpix
ALL GRUNN TIL Å DEPPE: Lyns Theodor Elmar Bjarnason og trener Kent Bergersen (th) har all grunn til å være bekymret over den økonomiske situasjonen i klubben. Vestkantsklubben skylder kreditorene flere millioner kroner i gjeld, og kan i verste fall bli kastet ut av Ullevaal Stadion hvis de ikke klarer å betale for seg. FOTO: Scanpix

<pKonkurstruede Lyn må punge ut for å få fortsette på Ullevaal.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LYN AS HAR TAPT 92,1 MILL.:

2008: - 26 mill.

2007: - 5,5 mill.

2006: + 20,5 mill.
2005: - 7,0 mill.
2004: - 9,0 mill.
2003: - 12,6 mill.
2002: - 12,8 mill.
2001: - 17,3 mill.
2000: - 13,4 mill.
1999: - 9,0 mill.
Totalt: - 92,1 mill.


(Lyns aksjeselskap har kun tjent penger i ett år. Det var da Mikel ble solgt i 2006)

- Vi må sikre oss betaling utover høsten, for dette kan fort balle på seg, sier Ullevaal-direktør Jack Hemmestad til ABC Nyheter.

I verste fall risikerer vestkantklubben å bli kastet ut av Ullevaal. Det kan få alvorlige konsekvenser.


FC Lyn Oslos aksjeselskap tapte i fjor hele 26 millioner, og laget sliter nå med å betale både spillerne sine og regningene. Et lønnskutt på ti prosent og forhandlinger med kreditorene må til for å redde eliteseriens jumboklubb fra konkurs.

Kan bli kastet ut

Blant Lyns kreditorer er både Ullevaal Stadion Idrett AS og VIP-selskapet Ullevaal Business Class. Ifølge Hemmestad skylder klubben penger både for denne og forrige sesong - uten at han vil tallfeste beløpet.

Fredag sender Ullevaal-direktøren brev til Lyn med krav om en konkret nedbetalingsplan og forskuddsbetaling. Innen 1. juli må det ligge en konkret løsning på bordet.

- Vi trenger et svar vi kan leve med, vi må ha sikkerhet, sier Jack Hemmestad.

- Kan Lyn bli kastet ut fra Ullevaal?

- Det er jo worst case, men det vil eventuelt få voldsomme konsekvenser for hele eliteserien.

Ifølge lisensbestemmelsene kan man ikke bytte arena i løpet av sesongen.

Skylder Brynestad millioner

Lyn har leieavtale med Ullevaal ut 2010, og Fotballforbundet er eneeier av anlegget. Dersom avtalen misligholdes og Oslo-laget settes på gaten, er det ikke sikkert at resten av sesongen kan spilles på for eksempel Bislett.

- Man skal normalt bruke sammen stadion gjennom hele sesongen. Om Lyn skulle søke om å få bytte til en annen lisensgodkjent arena, så må de søke om det. Men det ligger ingen automatikk i at vi vil godkjenne dette, sier klubblisensleder Jan Løkling.

Blant Lyns andre kreditorer er selskapet til klubbens tidligere rike onkel Atle Brynestad, CG Holding AS, og SFK Lyn.

- Lyn skylder oss mye penger, og har gjort det en stund. Nå får vi se om de kommer opp med en tilfredsstillende løsning, sier CG Holding-sjef Christian Butenschøn til ABC Nyheter.

Han anslår kravet mot klubben til fire-fem millioner. CG Holding AS er selv i gjeldsforhandlinger med sine kreditorer, og det kan komplisere Lyns ønske om betalingsstans.

Trenger 25 millioner

- Vil CG Holding vurdere å begjære Lyn konkurs?

- En konkurs er det vel aldri noen som tjener på, vi vil forsøke å holde en dialog, kommenterer Butenschøn.

Lyn skylder også breddeklubben SFK Lyn 2,5 millioner. Pengene ble gitt som et ansvarlig lån for at FC Lyn Oslo skulle unngå degradering til 2. divisjon i november i fjor. Ved en konkurs risikerer SFK Lyn å tape alt.

- Styret anser at lånet innebærer stor risiko, heter det i årsberetningen til SFK Lyn.

FC Lyn Oslo trenger 25 millioner for å berge seg ut sesongen og inn mot neste år. Spillersalg eller nye investorer må til for å redde den tradisjonsrike klubben.

- Alle Lyns spillere er til salgs, og vi vil se nøye på tilbud som kommer inn. Men et stort salg hadde virkelig passet nå, sier klubbdirektør Erik Langerud til NTB.

Personvernpolicy