Opprøret i Iran en inspirasjon i arabiske land

Demonstranter viser V-tegnet under en protest mot president Mahmoud Ahmadinejad i Teheran. Folkelige bevegelser i de arabiske landene inspireres nå av motstanden mot prestestyret i Iran. Foto: REUTERS/SCANPIX
Demonstranter viser V-tegnet under en protest mot president Mahmoud Ahmadinejad i Teheran. Folkelige bevegelser i de arabiske landene inspireres nå av motstanden mot prestestyret i Iran. Foto: REUTERS/SCANPIX

<pFolkelige bevegelser i de arabiske landene inspireres av motstanden mot det iranske prestestyret.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irans voksende innflytelse eksemplifiseres av at de autoritære, arabiske regimene som frykter prestestyret i Iran, også frykter en farlig smitteeffekt hvis det samme styret veltes av folkelig oppstand.

For sjette dag på rad var det torsdag nye, store demonstrasjoner mot resultatet av helgens valg i Iran. Demonstrantene ville minnes de sju som er drept i den brutale undertrykkingen av de folkelige protestene.

Samtidig meldes det at det mektige Vokterrådet inviterer opposisjonslederen Mir Hossein Mousavi og de andre to opposisjonskandidatene til et møte for å gjennomgå klagene mot valgresultatet.

En talsmann for rådet sier at de tre har lagt fram 646 konkrete eksempler på valgfusk de ønsker skal undersøkes.

Misunnelig

TV-bildene av enorme folkemasser i gatene og meldingene om at regimet lar seg presse til å en ny kikk på valgresultatet, er en stor inspirasjon for reformorientert ungdom i arabiske land, der klager om valgfusk aldri fører til noe.

– Det får meg til å føle meg så misunnelig, sier Abdelmonem Ibrahim, en ung aktivist i den egyptiske opposisjonsbevegelsen Muslimsk brorskap.

– Vi er forbløffet over hvor godt organisert de er og hvor raskt de greier å mobilisere. I Egypt kan man telle antall aktivister på én hånd, sier Ibrahim. Han er medlem av en organisasjon som i utgangspunktet er islamistisk, men som i dag representerer mesteparten av den demokratiske opposisjonen.

En egyptisk blogger som kaller seg Louza, la ut et bilde av en demonstrasjon i Teheran og tilføyer: «Akk, når skal den arabiske verden følge etter?»

Blant de frieste

Iranske valg er fortsatt sterkt kontrollert av presteskapet, som kan utelukke alle kandidater de ikke liker. Likevel har valgene tradisjonelt vært blant de frieste i Midtøsten, der autoritære regimer dominerer, enten de støttes av USA eller definerer seg som anti-imperialistiske.

I USAs nære allierte Saudi-Arabia er det ikke valg i det hele tatt, mens blant andre Syria avholder strengt kontrollerte valg der det aldri er tvil om utfallet. Libanon og Kuwait er blant de få unntakene.

Motstridende

Det har ikke vært like bred dekning av det iranske opprøret verken i arabiske, regimetro medier eller i arabiske blogger som i vest.

Noen tror ikke helt på påstandene om valgfusk som ga seieren til Mahmoud Ahmadinejad, som stadig er populær blant mange i den arabiske verden for sin harde retorikk mot USA og Israel.

Men de arabiske regimene er også redd for smitteeffekten dersom et autoritært styre i Iran veltes av en folkelig motstand.

Vil ikke provosere

Iran er en stadig viktigere aktør i Midtøsten og har lyktes i å spille arabiske land ut mot hverandre. Blant Irans allierte er Hizbollah i Libanon, palestinske Hamas, Syria og ifølge USA, sjiamuslimske grupper i Irak.

Irans fiender, stort sett sunnimuslimske land som Egypt og Saudi-Arabia, har lenge vært bekymret for Irans stormaktsambisjoner gjennom støtte til islamsk radikalisme og sjiamuslimske mindretall i den arabiske verden. De liker heller ikke Irans interesse for saker som konflikten mellom Israel og palestinerne og mellom palestinerne selv.

Samtidig har de vært forsiktige med å provosere Iran. Blant annet tar de avstand fra alt amerikansk og ieraelsk snakk om militære aksjoner mot Iran, selv om også de er bekymret for Irans atomprogram. (©NTB)

Personvernpolicy