Forbereder sørgedag

<!--[if gte mso 9]><xml>   Normal  0  21     false  false  false               MicrosoftInternetExplorer4  </xml>&#60;![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml>   </xml>&#60;![endif]--> <!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;} </style> &#60;![endif]--> <p>Iranske demonstranter i Teheran 17. juni. Foto: Scanpix/AFP.</p>
Iranske demonstranter i Teheran 17. juni. Foto: Scanpix/AFP.

<pIrans opposisjon gjennomførte torsdag nye marsjer.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De opprettholder dermed presset mot det islamske regimet i etterkant av det omstridte valget i Iran.

Ti tusenvis av støttespillere til den tapende presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi avholdt torsdag nye markeringer i Teheran.

Demonstrantene ropte «Fred over [profeten] Mohammed og hans familie». Mange av demonstrantene var kledd i svart, og marsjen ble gjennomført sør i Teheran. Det var ventet at Mousavi selv ville slutte seg til markeringen.

Et vitne på stedet sier demonstrantene bar bilder av Mousavi og plakater med påskrifter som «Vi har ikke opplevd drap for å inngå kompromiss og akseptere valgfusk» og «Stillhet, hold roen».

Demonstrasjonen ble gjennomført tross et forbud mot slike markeringer fra innenriksdepartementets side. Myndighetene har også forbudt utenlandske medier fra å dekke slike «uautoriserte» hendelser.

Klager

Vokterrådet sa det var mottatt 646 klager på uregelmessigheter etter fredagens valg, fra de tre tapende presidentkandidatene.

Vokterrådet sa de tre er invitert til å sette frem sine klagemål lørdag, og at det søndag vil bli bestemt om stemmene skal telles opp på nytt etter valget, der sittende president Mahmoud Ahmadinejad med stort flertall ble erklært som vinneren.

I det som er landets største krise siden revolusjonen i 1979 har Irans islamske ledere kommet på offensiven. Demonstranter og fremstående reformtilhengere er pågrepet, kontrollen med media skjerpet og det har blitt rettet angrep mot «innblanding» fra fremmede makter, blant disse USA.

Skal markere sorg

Tross tiltakene fra regiments side har Mir Hossein Mousavi bedt sine tilhengere om å ta til gatene på nytt torsdag, kledd i svart som tegn på sorg over demonstrantene som ble drept i sammenstøt etter valget.

Flere titalls tusen møtte frem i det som ble kalt en «stille» protest onsdag, med grønne arm- og hodebånd. Dette er fargen til Mousavis kampanje, og en hellig farge i Islam. Demonstrantene bar bannere der Ahmadinejad ble anklaget for å ha «stjålet» stemmene deres ved fredagens valg, ifølge vitner.

Minst sju personer ble drept og flere såret i de verste voldshandlingene på minst et tiår. Det er meldt om demonstrasjoner i Teheran og andre større byer.

Landets øverste leder Ayatollah Ali Khameini sier han vil vurdere en delvis nytelling av stemmene, mens Mousavi har krevd nyvalg.

Inviterer milits

Parallelt med opposisjonens markeringer har Irans fryktede islamske milits, de såkalte hvitskjortene, blitt invitert til å delta i fredagsbønnen sammen med Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei.

Militsmedlemmer anklages for å ha gått løs på demonstranter med stokker. De skal også ha vært involvert i drapet på studentene i internatet søndag.


Men i Irans religiøse maktapparat har militsen Basij stor respekt, og nå ønskes de spesielt velkommen til fredagsbønnen med landet øverste ayatolla.

Personvernpolicy