Tier om valgresultatet

Et fotografi postet 18. juni på Twitters nettsted for billeddeling, TwitPic, av brukeren Shadishd173, skal vise iranske tilhengere av den slåtte kandidaten Mir Hossein Mousavi. Foto: Scanpix/AFP.
Et fotografi postet 18. juni på Twitters nettsted for billeddeling, TwitPic, av brukeren Shadishd173, skal vise iranske tilhengere av den slåtte kandidaten Mir Hossein Mousavi. Foto: Scanpix/AFP.

<pIrans øverste forsamling av geistlige hyllet torsdag den store oppslutningen om valget, men tier fremdeles om resultatet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekspertforsamlingen hyllet torsdag den store oppslutningen om valget 12. juni, men sa ingenting om det omstridte valgresultatet.

«Vi gratulerer den opprømte, historiske og årvåkne oppslutningen til 85 prosent av den revolusjonære befolkningen i valget 12. juni. Dette var en oppvisning i den islamske republikkens storhet og verdighet for hele verden», het det i en uttalelse fra forsamlingen. Uttalelsen ble opplest på statlig fjernsyn.

Har avvist valget

Forsamlingen består av 86 personer, og blir ledet av en innflytelsesrik geistlig og tidligere president, Akbar Hashemi Rafsanjani. Han ble selv rammet av skittkasting under valgkampen til den erklærte vinneren, president Mahmoud Ahmadinejad.

Ahmadinejads hovedmotstander, Mir Hossein Mousavi, har avvist valget som en «skammelig bløff» og bedt om nyvalg.

I en stor fjernsynsdebatt med Mousavi før valget anklaget Ahmadinejad Rafsanjani for å lede opposisjonen mot hans regjering, og anklaget den geistliges sønner for å ha mottatt økonomiske privilegier tidligere. Rafsanjani var en sterk støttespiller for Mousavi.

Seierserklæringen for Ahmadinejad utløste voldsomme gatedemonstrasjoner. Minst sju mennesker har mistet livet i sammenstøt.

Ekspertforsamlingen klandret «fienden» for å skape «uro og opptøyer».

«Men utvilsomt vil fiendens ønsker måtte lide nederlag for folkets vise og revolusjonære nærvær, det at de kloke rådene til den øverste leder [Ayatollah Ali Khamenei] blir fulgt, fleksibilitet, og det å bøye seg for loven og valgsystemet», het det i meldingen.

646 brudd

De tre tapende kandidatene i det iranske presidentvalget sier det var 646 brudd på valgloven ved valget 12. juni, ifølge Vokterrådet, som har overoppsyn med valgavviklingen.

Rådets talsmann Abbasali Khadkhodai sier til statlig fjernsyn at en kandidat nevner 390 slike brudd, en annen 160 og en tredje 96.

De tre tapende kandidatene er den moderate eksstatsministeren Mir Hossein Mousavi, reformisten Mehdi Karroubi, som er tidligere speaker i nasjonalforsamlingen og den konservative tidligere lederen til elitestyrken Revolusjonsgarden, Mohsen Rezai.

Ifølge de offisielle tallene som ble publisert like etter valget fikk sittende president Mahmoud Ahmadinejad en ren seier, noe som gjorde en annen valgomgang unødvendig. Demonstrasjonene fortsatte i hovedstaden Teheran torsdag, da Mousavi oppfordret til en sørgemarkering for de sju som mistet livet mandag.

Personvernpolicy