- Bare utlendinger tror på krig

<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument>  <w:View>Normal</w:View>  <w:Zoom>0</w:Zoom>  <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone>  <w:PunctuationKerning/>  <w:ValidateAgainstSchemas/>  <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid>  <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent>  <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText>  <w:Compatibility>  <w:BreakWrappedTables/>  <w:SnapToGridInCell/>  <w:WrapTextWithPunct/>  <w:UseAsianBreakRules/>  <w:DontGrowAutofit/>  </w:Compatibility>  <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml>&#60;![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml>&#60;![endif]--> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal 	{mso-style-parent:""; 	margin:0cm; 	margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:11.0pt; 	font-family:Arial; 	mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; 	mso-bidi-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 	{size:612.0pt 792.0pt; 	margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; 	mso-header-margin:35.4pt; 	mso-footer-margin:35.4pt; 	mso-paper-source:0;} div.Section1 	{page:Section1;} --> <!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;} </style> &#60;![endif]--> <p class="MsoNormal">Richard Mogga (t.v.), leder av Association For Media Development In South Sudan, har ikke noen tro på det blir krig i Sør-Sudan. </p>
Richard Mogga (t.v.), leder av Association For Media Development In South Sudan, har ikke noen tro på det blir krig i Sør-Sudan.

<pMens utlendinger frykter at situasjonen i Sør-Sudan skal utvikle seg til full krig, deler ikke sørsudaneserne denne frykten.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) var tidligere denne måneden i Sør-Sudan i et forsøk på å blåse nytt liv inn i den skjøre fredsprosessen mellom Nord- og Sør-Sudan.

Under samtaler med Sør-Sudans president Salva Kiir. fikk Solheim klar beskjed om at det trengs rask handling hvis ikke fredsavtalen fra januar 2005 skal bryte helt sammen.

Les også: - Darfur kan ikke redde freden

Denne bekymringen deler ikke Han mener at situasjonen i landet er helt annerledes nå enn det var for bare to år siden.

- Det er klart at det kan skje en konflikt, men etter min mening er det mest utlendinger som tror på krig. Situasjonen er helt annerledes enn for bare to år siden. For eksempel er SPLA (Sudan People’s Liberation Army, Sør-Sudans hær) bedre trent enn de noen gang har vært. Disiplinen er mye høyere og de har bedre kontroll, sier han.

Les også: Tobarnsmor fratatt huset

- Ingen grunn til å frykte krig

Richard Mogga tror ikke Sudan står overfor en krig.Richard Mogga tror ikke Sudan står overfor en krig.

Selv om den store konflikten i Sudan står mellom nord og sør, og i Darfur, er det også interne spenninger i Sør-Sudan. Landet sliter med nomade- og stammekonflikter og kvegtyverier. Kvegtyveriene har kostet tusenvis av menneskeliv, over hele sør, spesielt i Jonglei-området, hvor 1.400 menneskeliv sies å ha gått tapt som en følge av dette. Kvegtyveriene fører til hevnangrep, spesielt mellom stammene Murle og Dinka. Det er ikke uvanlig at 50 menneskeliv går tapt i en og samme konflikt.

Les også: - Freden i Sudan er ekstremt skjør

- Disse konfliktene har foregått i alle tider, og er slett ikke noe nytt. Det nye er at de har maskingeværer, noe som fører til tap av flere menneskeliv. Vi er vant med at det er konflikter i landet vårt, men det er ikke noe grunn til å frykte krig av den grunn, sier en politisk kilde, som ikke ønsker å stå frem ved navn.

Flere andre kilder som ABC Nyheter har snakket med i byene Yei og Juba i Sør-Sudan, deler Moggas oppfatning av situasjonen.

- Vi har endelig fått smaken på freden, og vi er trøtte av krig. Det er ingen som vil leve i frykt og som flyktninger. Derfor tror jeg at en krig er veldig langt unna, sier en annen kilde i Juba.

Les også: I strupen på Nord-Sudan

- Tre er nok til å skape kaos

En milits som har skapt en del brudulje opp gjennom tidene, er LRA (Lord Resistance Army). De er opprinnelig fra Uganda, men er nå lokalisert hovedsakelig nordvest i Kongo. Fra tid til annen kommer de over grensen til Sudan for å stjele og drepe. Etter en fellesoperasjon mellom Sudan, Uganda og Kongo i desember i fjor, ble hovedbasen deres satt ut av spill.

Les også: Lover skoler og sykehus til alle

Men heller ikke LRA ser Richard Mogga på som noen stor trussel.

- LRA utgjør ikke noe stort sikkerhetsproblem lengre. Problemet er at de opptrer fraksjonert og i små grupper. Tre stykker med maskingevær er derfor nok til å skape kaos hvis de begynner å plaffe løs. Når flere små grupper dukker opp spredt over et stort område i løpet av kort tid, får vi inntrykk at de er større enn de er.

Livet er i ferd med å falle tilbake til det normale i Juba i Sør-Sudan.Livet er i ferd med å falle tilbake til det normale i Juba i Sør-Sudan.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy