Meny

Til skatte-kamp i Shippingklubben

- Skatteparadiser er ødeleggende - spesielt for u-land, forteller Guttorm Schjelderup og Eva Joly til utviklingsminister Erik Solheim. Foto: Thomas Vermes
- Skatteparadiser er ødeleggende - spesielt for u-land, forteller Guttorm Schjelderup og Eva Joly til utviklingsminister Erik Solheim. Foto: Thomas Vermes

I Norge er rederiet Ugland kjent som Høyre-sponsor, på Caymanøyene er de kjent for Ugland-huset som rommer 18.867 firmaer. Nå har Erik Solheim fått rapport om skatteflukt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAPITALFLUKTUTVALGET

Kapitalfluktutvalget ble nedsatt av regjeringen 27. juni 2008.

Det fikk i oppdrag å utrede skatteparadisenes virkning på kapitalflukt fra utviklingsland.

Utvalget skulle også se på Norges forhold til plassering av midler via slike «lukkede jurisdiksjoner».

Utvalget ble også bedt om å komme med forslag til hvordan man kan begrense illegal kapitalflukt og hvitvasking av penger.

Utvalgets leder er professor Guttorm Schjelderup ved Norges Handelshøyskole. Ved siden av ham deltok korrupsjonsjeger Eva Joly, som nå blir EU-parlamentariker, forskere og eksperter fra finansmarkedene.

Ugland-huset i skatteparadiset Caymanøyene er nevnt av Kapitalfluktutvalget, som torsdag formiddag overrakte sin rapport til utviklings- og miljøvernminister Erik Solheim (SV).

Men Ugland-huset i denne fjerne øystaten vekker interesse hos fler enn dette utvalget.

I USA sa president Obama nylig at huset som bærer en norsk rederfamilies navn, «enten er verdens største bygning, eller verdens største skattesvindel.»

Kanskje var det ikke tilfeldig at Kapitalflutkutvalget overrakte sin rapport i Shippingklubbens lokaler.

Ved siden av Ugland-huset på Caymanøyene er et annet kjent shipping- og fotballsponsor-navn, John Fredriksen, vel plassert i et annet skatteparadis, Kypros.

- Inngrep mot selvråderetten

- Skatteparadisene utgjør en dyp inngripen i andre lands selvråderett!

Det sa utvalgets leder professor Guttorm Schjelderup ved Norges Handelshøyskole, da den over 200 sider lange rapporten ble presentert.

Poenget hans er at de illegale pengestrømmene forhindrer land å beskatte inntekter og kapital og dermed hemmes økonomisk.

Her finner du hele rapporten fra Skattefluktutvalget

Mer ut enn inn

Og det er ikke småtterier utvalget har funnet fram til.

- De illegale pengestrommer ut fra utviklingslandene er 641-941 milliarder USD (4100 - 6020 milliarder kroner).

Det betyr at illegale pengestrømmer ut fra u-land er større enn de legale brutto kapitlastrømmene inn til utviklingslandene, framholder Schjelderup.

Ifølge utvalget skjuler de rikeste i verden et beløp på 11.000-12.000 milliarder USD i skatteparadis. Det tilsvarer hele USAs brutto nasjonalbudsjett. Av dette utgjør 2200-2400 milliarder USD penger fra rike i utviklingsland.

- Frister elitene til tyveri

- Den absolutt alvorligste virkningen er at det skader u-landenes institusjonelle kvalitet. En tredobling av institusjonell kvalitet syvdobler inntekten i et u-land, sier Schjelderup og legger til:

- Kombinasjonen av skatteparadis og svake statlige kontrollmekanismer frister makteliten til å tilrane seg fellesskapsverdier.

Utvalget fikk i oppgave å se på forholdet mellom såkalte skatteparadiser og pengestrømmer fra fattige land, men ikke granske det norske Oljefondets virksomhet i finansmarkedene ute i verden.

- Hva med statens investeringer, Solheim?

- Fattige land tappes for enorme verdier som gjemmes bort i skatteparadiser. Som en stor bistandsgiver kan vi ikke lukke øynene for dette. Jeg er stolt over at utvalget nå er på plass, sa utviklingsminister Solheim da utvalget ble nedsatt i fjor.

ABC Nyheter meldte imidlertid fra utvalgsrapporten at det statlige norske Norfund investerer i u-land gjennom skatteparadiser som trekker skatteinntekter ut av u-landene.

- Hva sier du til dette i dag, Solheim?

- Det er derfor utvalget har bedt Norfund å omstrukturere. I all rettferdighet må det sies at det ikke er lett for dem heller. Men vi er nødt til å ta en slik omstilling, sier Solheim til ABC Nyheter.

Utredning, instruks og valgkamp

Solheim sier at denne regjeringen vil gi ut rapporten i form av en offentlig utredning som skal ut på høring.

- Vi vil følge opp utvalgets forslag om å arbeide for en internasjonal konvensjon mot skatteparadiser. Vi vil be våre ambassader ta opp samtaler om dette for å få allierte internasjonalt i dette arbeidet, sier Solheim til ABC Nyheter.

- Men dette er et område som det bare blir fart i med en rødgrønn regjering. Frp har sagt at skatteparadiser er en fin ting som bidrar til sunn skattekonkurranse. Så dette blir del av valgkampen, sier Solheim.

Fenomen i EU også

- Dette er en stor dag for meg. Det er 15 år siden jeg oppdaget skatteparadisene, og at pengestrømmer i denne størrelsesorden kan gå upåaktet hen, sa et annet av utvalgsmedlemmene, Norads spesialrådgiver mot korrupsjon, fransk-norske Eva Joly.

- OECDs forsøk på å få kontroll med skatteparadisene, har totalt mislyktes. Beløpene har økt år for år, framholder Joly, som er valgt inn i EU-parlamentet fra høsten av.

- At norske selskaper som Statkraft er stolte av å ha en filial i Belgia for å få redusert skatt, er noe vi ikke kan leve med, sa Joly.

Av utvalgsrapporten går det fram at også land i Europa har uheldig praksis med lukkethet, slik som Belgia, Luxembourg og City i London.

- Jeg vil bruke det jeg får av innflytelse i EU-parlamentet, til å gjøre noe med dette, varsler Joly.

På EU-toppmøtet som pågår i Brussel, er det strid om man skal innføre strengere regler og mer innsyn i finanssektoren.

Ikke noe skatt

Skatteparadisene er – som navnet sier – land som ikke plager utenlandske firmaer som registrerer seg der, med brysomme skatter.

Plasseres firmaadressen på Caymanøyene eller Mauritius, Nauru og andre skatteparadis, overføres ellers skattbare overskudd dit, fra landene der virksomheten til selskapet egentlig holder til.

Skatteparadisene er ofte bittesmå stater geografisk fjernt fra både eiere som fra den virksomheten som drives.

19.000 innbyggere, 830.000 selskaper

Hele 830.000 selskaper er for eksempel registrert i De britiske jomfruøyene, som bare har 19.000 innbyggere. I tillegg kommer et ukjent antall truster, banker og fond, opplyser Kapitalfluktutvalget.

I skatteparadisene kan selskaper skjule hvem som eier virksomheten. Det er ingen reell regnskaps- eller revisjonsplikt. Det er ingen plikt til å oppbevare selskapets dokumenter.

Selskapene må betale registrerings- og forvaltningsgebyrer som er ubetydelig for selskapene, men ugjør en viktig inntektskilde for skatteparadisene.

Hva er galt med paradis?

Kapitlafluktutvalget lister opp en rekke skadevirkninger av skatteparadis. Her er noen av dem:

Øker risikoen i finansmarkedene. Finanskrisen viste at mange finansinstitusjoner hadde forpliktelser som ikke var bokført i tilgjengjelige regnskaper. For forpliktelser var registrert i skatteparadis godt skjermet for innsyn.

Dette svekker virkemåten til det internasjonale finansmarkedet, bidrar til høyere lånekostnader og risikopremier for alle land.

Svekker skattesystemer og offentlige finanser. Skatteparadisene tiltrekker seg penger som skulle vært beskattet i andre land. Det gjør det vanskelig for andre land å opprettholde beskatning av kapital.

U-land blir ekstra hardt rammet av dette fordi de har smalere skatteinngang enn rike land.

Gjør det mer lønnsomt med økonomisk kriminalitet. Skatteparadisenes hemmelighold om innsyn i eierskap og andre opplysninger om selskaper og fond, gir kriminelle aktører skjulested for utbyttet.

Svekker kvaliteten på u-lands institusjoner. Utvalget ser det som potensielt mest alvorlig konsekvens av skatteparadis, at de kan svekke kvaliteten på institusjoner og politiske systemer i utviklingsland.

De bidrar til at politikere og byråkrater i disse landene kan ha egentinteresse av å svekke de eksisterende institusjonene. For da kan utbytte fra korrupson og annen illegal virksomhet, eller inntekter politikere på uærlig vis har anskaffet fra utviklingshjelp, naturressurser og offentlige budsjetter få et skjulested.Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:52 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:30 Ny metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57 Pompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51 Skuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02 Puerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01 Ny app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35 Bolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16 May holder krisemøte om Iran00:02 Flere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43 Brødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29 Partier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27 Kunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23 Fagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17 Tre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54 Aalesund vant på overtid – storseier for Start21:52 Engblom senket Kongsvinger21:51 Sjølstad ble helten for Molde21:40 Storbritannia vurderer sanksjoner mot Iran21:23 Norge ute av G19-EM etter sjansesløseri20:23 Valgseier til Zelenskyjs parti i Ukraina20:23 De norske hopperne langt bak i Polen20:22 Brann slo tilbake etter nedturen i Europa20:21 Stoltenberg kaller situasjonen i Hormuzstredet alvorlig20:18 Abe fikk ikke stort nok flertall til å endre grunnloven20:00 Hjemmeseier for Fram Larvik over Bærum19:56 Seieren glapp for Asker19:55 Aalesund seiret i målfest19:53 Hjemmeseier for Sandnes Ulf over Ull/Kisa19:53 Raufoss seiret i målfest19:52 Berg Sande sikret seieren for Nest-Sotra19:51 Brann-seier over Stabæk19:51 Nunez Godoy sikret poeng for Skeid19:50 Tredje tap på rad for Tromsdalen19:49 Fjerde strake tap for HamKam19:48 Stoltenberg om kaoset 22. juli: – Det var et totalt sjokk19:22 Shane Lowry forsvarte ledelsen og vant British Open18:52 Forsker: Flere skoleelever har ikke noe forhold til 22. juli18:18 Jo Nesbø til topps på bestselgerlisten i Storbritannia18:15 Ole Selnæs scoret selvmål i Kina17:56 Kontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM17:34 Simon Yates vant sin andre etappe i Tour de France da Julian Alaphilippe viste svakhetstegn17:32 «Avengers: Endgame»-skaperne takker fansen for verdensrekorden17:26 Trump mener kongresskvinner bør si unnskyld17:16 Norsk håndballbronse i junior-EM16:56 Turister rundstjålet på museer i Oslo16:44 Karoline Bjerkeli Grøvdal med personlig rekord16:31 Filip Ingebrigtsen satte norsk rekord på én engelsk mil16:22 Kane senket Juventus med skudd fra midtbanen16:13 Savnet paraglider funnet av luftambulanse15:17 Punktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54 Kø og forsinkelser på E1814:50 Japans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:26 Ble frastjålet penger under minibankuttak14:18 Briten Peaty med verdensrekord på 100 m bryst13:41 – Vi må fjerne immuniteten til de folkevalgte, sier Ukrainas president13:26 TV 2: Krekar betalte «martyrpenger»13:14 Egypt kritiserer at flere flyselskaper stanser Kairo-flygninger12:52 Værlykken snur seg – nå kommer sommeren tilbake til Sør-Norge12:47 Vinstra-dømtes foreldre: Har opplevd trakassering12:44 De Gea enig om superkontrakt med United12:36 Minst ni drept i angrep mot politi i Pakistan12:28 Trønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonist12:22 Den britiske finansministeren sier han vil gå av12:05 Henrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter12:03 Gjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt12:02 Iransk oljetanker i Saudi-Arabia er sluppet fri11:37 Tusenvis demonstrerer i Hongkong mot politiet og omstridt lovforslag11:29 Zidane ønsker Bale vekk så raskt som mulig11:07 Australsk kvinne siktet for å ha halshogget sin egen mor10:46 Ingen pågrepet etter bilran på Minnesund10:30 Aschehoug gikk 40 millioner kroner i underskudd10:27 Norskeid skip til Middelhavet for å redde migranter10:17 To til sykehus etter husbrann i Sandnes10:15 Nytt forskningsprosjekt etter 22. juli: – Fremdeles mange som sliter09:47 Iran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40 Svømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27 Opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25 Minst seks døde i hetebølge i USA09:15 Premier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15 Rufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12 Færre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter08:05 Avsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05 Ukraina velger ny nasjonalforsamling07:23 To pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00 Håndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00 Kan bli hetebølge i hele Norge05:52 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Ocasio-Cortez langer ut mot Trump05:13 Berusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56 Storbritannia protesterer mot Iran04:17 Tre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00 1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:06 Hetebølge i nordøstlige USA02:22 Arkitekten Cesar Pelli er død02:21 Elvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59 Russisk romkapsel dokket med ISS01:24 Ventura går mot plass på PGA-turen00:38 Brexit-motstandere demonstrerte i London00:30 «Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest
Siste nytt
02:52VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:30NorgeNy metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57VerdenPompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51NorgeSkuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02VerdenPuerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01NorgeNy app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35VerdenBolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16VerdenMay holder krisemøte om Iran00:02NorgeFlere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43NorgeBrødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29PolitikkPartier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27SportKunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23PengerFagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17NorgeTre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54SportAalesund vant på overtid – storseier for Start21:52SportEngblom senket Kongsvinger21:51SportSjølstad ble helten for Molde21:40VerdenStorbritannia vurderer sanksjoner mot Iran21:23SportNorge ute av G19-EM etter sjansesløseri20:23PolitikkValgseier til Zelenskyjs parti i Ukraina20:23SportDe norske hopperne langt bak i Polen20:22SportBrann slo tilbake etter nedturen i Europa20:21PolitikkStoltenberg kaller situasjonen i Hormuzstredet alvorlig20:18PolitikkAbe fikk ikke stort nok flertall til å endre grunnloven20:00SportHjemmeseier for Fram Larvik over Bærum19:56SportSeieren glapp for Asker19:55SportAalesund seiret i målfest19:53SportHjemmeseier for Sandnes Ulf over Ull/Kisa19:53SportRaufoss seiret i målfest19:52SportBerg Sande sikret seieren for Nest-Sotra19:51SportBrann-seier over Stabæk19:51SportNunez Godoy sikret poeng for Skeid19:50SportTredje tap på rad for Tromsdalen19:49SportFjerde strake tap for HamKam19:48NorgeStoltenberg om kaoset 22. juli: – Det var et totalt sjokk19:22SportShane Lowry forsvarte ledelsen og vant British Open18:52NorgeForsker: Flere skoleelever har ikke noe forhold til 22. juli18:18KulturJo Nesbø til topps på bestselgerlisten i Storbritannia18:15SportOle Selnæs scoret selvmål i Kina17:56SportKontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM17:34SportSimon Yates vant sin andre etappe i Tour de France da Julian Alaphilippe viste svakhetstegn17:32Penger«Avengers: Endgame»-skaperne takker fansen for verdensrekorden17:26PolitikkTrump mener kongresskvinner bør si unnskyld17:16SportNorsk håndballbronse i junior-EM16:56NorgeTurister rundstjålet på museer i Oslo16:44SportKaroline Bjerkeli Grøvdal med personlig rekord16:31SportFilip Ingebrigtsen satte norsk rekord på én engelsk mil16:22SportKane senket Juventus med skudd fra midtbanen16:13NorgeSavnet paraglider funnet av luftambulanse15:17SportPunktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54NorgeKø og forsinkelser på E1814:50VerdenJapans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:26NorgeBle frastjålet penger under minibankuttak14:18SportBriten Peaty med verdensrekord på 100 m bryst13:41Verden– Vi må fjerne immuniteten til de folkevalgte, sier Ukrainas president13:26NorgeTV 2: Krekar betalte «martyrpenger»13:14VerdenEgypt kritiserer at flere flyselskaper stanser Kairo-flygninger12:52NorgeVærlykken snur seg – nå kommer sommeren tilbake til Sør-Norge12:47NorgeVinstra-dømtes foreldre: Har opplevd trakassering12:44SportDe Gea enig om superkontrakt med United12:36VerdenMinst ni drept i angrep mot politi i Pakistan12:28NorgeTrønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonist12:22VerdenDen britiske finansministeren sier han vil gå av12:05SportHenrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter12:03NorgeGjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt12:02VerdenIransk oljetanker i Saudi-Arabia er sluppet fri11:37VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong mot politiet og omstridt lovforslag11:29SportZidane ønsker Bale vekk så raskt som mulig11:07VerdenAustralsk kvinne siktet for å ha halshogget sin egen mor10:46NorgeIngen pågrepet etter bilran på Minnesund10:30NorgeAschehoug gikk 40 millioner kroner i underskudd10:27VerdenNorskeid skip til Middelhavet for å redde migranter10:17NorgeTo til sykehus etter husbrann i Sandnes10:15NorgeNytt forskningsprosjekt etter 22. juli: – Fremdeles mange som sliter09:47VerdenIran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40SportSvømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27NorgeOpprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25VerdenMinst seks døde i hetebølge i USA09:15SportPremier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15VerdenRufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12PolitikkFærre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter08:05NorgeAvsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05VerdenUkraina velger ny nasjonalforsamling07:23VerdenTo pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00SportHåndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00NorgeKan bli hetebølge i hele Norge05:52NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenOcasio-Cortez langer ut mot Trump05:13NorgeBerusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56VerdenStorbritannia protesterer mot Iran04:17NorgeTre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00Verden1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:06VerdenHetebølge i nordøstlige USA02:22VerdenArkitekten Cesar Pelli er død02:21NorgeElvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59VerdenRussisk romkapsel dokket med ISS01:24SportVentura går mot plass på PGA-turen00:38VerdenBrexit-motstandere demonstrerte i London00:30Norge«Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus