Til skatte-kamp i Shippingklubben

- Skatteparadiser er ødeleggende - spesielt for u-land, forteller Guttorm Schjelderup og Eva Joly til utviklingsminister Erik Solheim. Foto: Thomas Vermes
- Skatteparadiser er ødeleggende - spesielt for u-land, forteller Guttorm Schjelderup og Eva Joly til utviklingsminister Erik Solheim. Foto: Thomas Vermes

I Norge er rederiet Ugland kjent som Høyre-sponsor, på Caymanøyene er de kjent for Ugland-huset som rommer 18.867 firmaer. Nå har Erik Solheim fått rapport om skatteflukt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAPITALFLUKTUTVALGET

Kapitalfluktutvalget ble nedsatt av regjeringen 27. juni 2008.

Det fikk i oppdrag å utrede skatteparadisenes virkning på kapitalflukt fra utviklingsland.

Utvalget skulle også se på Norges forhold til plassering av midler via slike «lukkede jurisdiksjoner».

Utvalget ble også bedt om å komme med forslag til hvordan man kan begrense illegal kapitalflukt og hvitvasking av penger.

Utvalgets leder er professor Guttorm Schjelderup ved Norges Handelshøyskole. Ved siden av ham deltok korrupsjonsjeger Eva Joly, som nå blir EU-parlamentariker, forskere og eksperter fra finansmarkedene.

Ugland-huset i skatteparadiset Caymanøyene er nevnt av Kapitalfluktutvalget, som torsdag formiddag overrakte sin rapport til utviklings- og miljøvernminister Erik Solheim (SV).

Men Ugland-huset i denne fjerne øystaten vekker interesse hos fler enn dette utvalget.

I USA sa president Obama nylig at huset som bærer en norsk rederfamilies navn, «enten er verdens største bygning, eller verdens største skattesvindel.»

Kanskje var det ikke tilfeldig at Kapitalflutkutvalget overrakte sin rapport i Shippingklubbens lokaler.

Ved siden av Ugland-huset på Caymanøyene er et annet kjent shipping- og fotballsponsor-navn, John Fredriksen, vel plassert i et annet skatteparadis, Kypros.

- Inngrep mot selvråderetten

- Skatteparadisene utgjør en dyp inngripen i andre lands selvråderett!

Det sa utvalgets leder professor Guttorm Schjelderup ved Norges Handelshøyskole, da den over 200 sider lange rapporten ble presentert.

Poenget hans er at de illegale pengestrømmene forhindrer land å beskatte inntekter og kapital og dermed hemmes økonomisk.

Her finner du hele rapporten fra Skattefluktutvalget

Mer ut enn inn

Og det er ikke småtterier utvalget har funnet fram til.

- De illegale pengestrommer ut fra utviklingslandene er 641-941 milliarder USD (4100 - 6020 milliarder kroner).

Det betyr at illegale pengestrømmer ut fra u-land er større enn de legale brutto kapitlastrømmene inn til utviklingslandene, framholder Schjelderup.

Ifølge utvalget skjuler de rikeste i verden et beløp på 11.000-12.000 milliarder USD i skatteparadis. Det tilsvarer hele USAs brutto nasjonalbudsjett. Av dette utgjør 2200-2400 milliarder USD penger fra rike i utviklingsland.

- Frister elitene til tyveri

- Den absolutt alvorligste virkningen er at det skader u-landenes institusjonelle kvalitet. En tredobling av institusjonell kvalitet syvdobler inntekten i et u-land, sier Schjelderup og legger til:

- Kombinasjonen av skatteparadis og svake statlige kontrollmekanismer frister makteliten til å tilrane seg fellesskapsverdier.

Utvalget fikk i oppgave å se på forholdet mellom såkalte skatteparadiser og pengestrømmer fra fattige land, men ikke granske det norske Oljefondets virksomhet i finansmarkedene ute i verden.

- Hva med statens investeringer, Solheim?

- Fattige land tappes for enorme verdier som gjemmes bort i skatteparadiser. Som en stor bistandsgiver kan vi ikke lukke øynene for dette. Jeg er stolt over at utvalget nå er på plass, sa utviklingsminister Solheim da utvalget ble nedsatt i fjor.

ABC Nyheter meldte imidlertid fra utvalgsrapporten at det statlige norske Norfund investerer i u-land gjennom skatteparadiser som trekker skatteinntekter ut av u-landene.

- Hva sier du til dette i dag, Solheim?

- Det er derfor utvalget har bedt Norfund å omstrukturere. I all rettferdighet må det sies at det ikke er lett for dem heller. Men vi er nødt til å ta en slik omstilling, sier Solheim til ABC Nyheter.

Utredning, instruks og valgkamp

Solheim sier at denne regjeringen vil gi ut rapporten i form av en offentlig utredning som skal ut på høring.

- Vi vil følge opp utvalgets forslag om å arbeide for en internasjonal konvensjon mot skatteparadiser. Vi vil be våre ambassader ta opp samtaler om dette for å få allierte internasjonalt i dette arbeidet, sier Solheim til ABC Nyheter.

- Men dette er et område som det bare blir fart i med en rødgrønn regjering. Frp har sagt at skatteparadiser er en fin ting som bidrar til sunn skattekonkurranse. Så dette blir del av valgkampen, sier Solheim.

Fenomen i EU også

- Dette er en stor dag for meg. Det er 15 år siden jeg oppdaget skatteparadisene, og at pengestrømmer i denne størrelsesorden kan gå upåaktet hen, sa et annet av utvalgsmedlemmene, Norads spesialrådgiver mot korrupsjon, fransk-norske Eva Joly.

- OECDs forsøk på å få kontroll med skatteparadisene, har totalt mislyktes. Beløpene har økt år for år, framholder Joly, som er valgt inn i EU-parlamentet fra høsten av.

- At norske selskaper som Statkraft er stolte av å ha en filial i Belgia for å få redusert skatt, er noe vi ikke kan leve med, sa Joly.

Av utvalgsrapporten går det fram at også land i Europa har uheldig praksis med lukkethet, slik som Belgia, Luxembourg og City i London.

- Jeg vil bruke det jeg får av innflytelse i EU-parlamentet, til å gjøre noe med dette, varsler Joly.

På EU-toppmøtet som pågår i Brussel, er det strid om man skal innføre strengere regler og mer innsyn i finanssektoren.

Ikke noe skatt

Skatteparadisene er – som navnet sier – land som ikke plager utenlandske firmaer som registrerer seg der, med brysomme skatter.

Plasseres firmaadressen på Caymanøyene eller Mauritius, Nauru og andre skatteparadis, overføres ellers skattbare overskudd dit, fra landene der virksomheten til selskapet egentlig holder til.

Skatteparadisene er ofte bittesmå stater geografisk fjernt fra både eiere som fra den virksomheten som drives.

19.000 innbyggere, 830.000 selskaper

Hele 830.000 selskaper er for eksempel registrert i De britiske jomfruøyene, som bare har 19.000 innbyggere. I tillegg kommer et ukjent antall truster, banker og fond, opplyser Kapitalfluktutvalget.

I skatteparadisene kan selskaper skjule hvem som eier virksomheten. Det er ingen reell regnskaps- eller revisjonsplikt. Det er ingen plikt til å oppbevare selskapets dokumenter.

Selskapene må betale registrerings- og forvaltningsgebyrer som er ubetydelig for selskapene, men ugjør en viktig inntektskilde for skatteparadisene.

Hva er galt med paradis?

Kapitlafluktutvalget lister opp en rekke skadevirkninger av skatteparadis. Her er noen av dem:

Øker risikoen i finansmarkedene. Finanskrisen viste at mange finansinstitusjoner hadde forpliktelser som ikke var bokført i tilgjengjelige regnskaper. For forpliktelser var registrert i skatteparadis godt skjermet for innsyn.

Dette svekker virkemåten til det internasjonale finansmarkedet, bidrar til høyere lånekostnader og risikopremier for alle land.

Svekker skattesystemer og offentlige finanser. Skatteparadisene tiltrekker seg penger som skulle vært beskattet i andre land. Det gjør det vanskelig for andre land å opprettholde beskatning av kapital.

U-land blir ekstra hardt rammet av dette fordi de har smalere skatteinngang enn rike land.

Gjør det mer lønnsomt med økonomisk kriminalitet. Skatteparadisenes hemmelighold om innsyn i eierskap og andre opplysninger om selskaper og fond, gir kriminelle aktører skjulested for utbyttet.

Svekker kvaliteten på u-lands institusjoner. Utvalget ser det som potensielt mest alvorlig konsekvens av skatteparadis, at de kan svekke kvaliteten på institusjoner og politiske systemer i utviklingsland.

De bidrar til at politikere og byråkrater i disse landene kan ha egentinteresse av å svekke de eksisterende institusjonene. For da kan utbytte fra korrupson og annen illegal virksomhet, eller inntekter politikere på uærlig vis har anskaffet fra utviklingshjelp, naturressurser og offentlige budsjetter få et skjulested.Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:09 Bill Clinton til Trump: Gjør jobben din!18:42 Statsministeren: Frode Berg kommer hjem så snart det er praktisk mulig18:04 Tidligere Trump-rådgiver Roger Stone kjent skyldig på alle punkter18:02 Kneproblemer og Haaland-avbud rett før avspark mot Færøyene17:56 Manshaus gikk rettens vei for å beholde kontrollen over formuen – tapte17:45 NRK vil ikke beklage til Treholt: – Viktig å beskrive handlingsmønsteret16:50 Høyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke16:30 Gratis-taxi skal ta Oslo-kvinner trygt hjem fra julebord15:55 Tror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54 – Det ble klart at president Trump ville ha henne bort15:15 Tyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07 Kirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06 Skal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11 Equinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02 Valg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01 Palestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52 Frode Berg løslatt i Litauen13:42 Helsesista får dialektpris13:11 Klæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10 Støttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56 Trumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56 Svømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50 Spiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39 Pressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38 Guvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22 Internasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03 Oscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41 Snøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39 Moskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26 Ordfører: – Vi har ødelagt Venezia10:55 Ny ordning gjør det enklere å melde flytting10:53 Nær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44 Roper varsku om stigende havnivå10:09 Hamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55 Halvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38 Hovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35 Nytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07 Lippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48 Siv skroter forslag til innstramming i boliglån08:30 Thorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21 Sveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:18 Kvinne i 25-årsalderen funnet død i bil i Malmö08:12 Sjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11 Zikasmitte i Europa før første gang08:09 Regjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48 Sterling reagerer på Gomez-buing07:33 500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23 Oslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20 Fotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02 SD største parti i Sverige på måling06:59 Litauens president har benådet to spiondømte russere06:39 King om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15 Kvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10 Dette skjer i dag06:09 Dette skjedde i natt05:54 Kripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36 To palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30 Rødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00 Trump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12 Warrens skatteforslag får kritikk03:46 Forsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10 Ansatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01 Stoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42 To elever drept i skyting på skole i California01:22 MDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59 Nær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14 Ronaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04 Trump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42 Datter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22 Pompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08 Pelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55 Ble fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33 Tyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26 Kvinne siktet for drap i Oslo20:17 Nav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49 Swire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18 USA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46 Fant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39 Krigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13 Nytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37 Elever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15 Italia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13 Kinas overvåkning av nordmenn16:56 Xi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42 Enhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00 Hva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14 Tyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13 Arsenal-legende tar over MLS-klubb15:01 – Enkelte steder i landet er det grunn til å være redd14:55 Kobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52 Kvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43 «Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24 Tyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22 Professorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58 Nytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22 Boken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59 Europas «glemte» migrantleir12:58 Betew dømt til forvaring i tre nye år12:34 Avfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07 Fem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum
Siste nytt
19:09PolitikkBill Clinton til Trump: Gjør jobben din!18:42NorgeStatsministeren: Frode Berg kommer hjem så snart det er praktisk mulig18:04VerdenTidligere Trump-rådgiver Roger Stone kjent skyldig på alle punkter18:02SportKneproblemer og Haaland-avbud rett før avspark mot Færøyene17:56NorgeManshaus gikk rettens vei for å beholde kontrollen over formuen – tapte17:45NorgeNRK vil ikke beklage til Treholt: – Viktig å beskrive handlingsmønsteret16:50NorgeHøyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke16:30NorgeGratis-taxi skal ta Oslo-kvinner trygt hjem fra julebord15:55SportTror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54Politikk– Det ble klart at president Trump ville ha henne bort15:15VerdenTyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07NorgeKirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06MotorSkal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11PengerEquinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02PolitikkValg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01VerdenPalestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52VerdenFrode Berg løslatt i Litauen13:42KulturHelsesista får dialektpris13:11SportKlæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10NorgeStøttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56PolitikkTrumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56SportSvømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50NyheterSpiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39KulturPressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38ReiseGuvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22ReiseInternasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03NorgeOscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41VerdenSnøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39VerdenMoskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26ReiseOrdfører: – Vi har ødelagt Venezia10:55NorgeNy ordning gjør det enklere å melde flytting10:53VerdenNær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44VerdenRoper varsku om stigende havnivå10:09VerdenHamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55NorgeHalvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38NorgeHovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35ReiseNytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07SportLippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48PengerSiv skroter forslag til innstramming i boliglån08:30SportThorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21PengerSveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:18VerdenKvinne i 25-årsalderen funnet død i bil i Malmö08:12NorgeSjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11Helse og livsstilZikasmitte i Europa før første gang08:09NorgeRegjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48SportSterling reagerer på Gomez-buing07:33Norge500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23KulturOslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20SportFotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02PolitikkSD største parti i Sverige på måling06:59VerdenLitauens president har benådet to spiondømte russere06:39SportKing om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15NorgeKvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10NorgeDette skjer i dag06:09NorgeDette skjedde i natt05:54NorgeKripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36VerdenTo palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30PolitikkRødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00VerdenTrump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12PengerWarrens skatteforslag får kritikk03:46NorgeForsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10NorgeAnsatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01VerdenStoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42VerdenTo elever drept i skyting på skole i California01:22PengerMDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59VerdenNær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14SportRonaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04VerdenTrump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42NorgeDatter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22VerdenPompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08VerdenPelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55VerdenBle fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33SportTyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26NorgeKvinne siktet for drap i Oslo20:17PengerNav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49PengerSwire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18PengerUSA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46Helse og livsstilFant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39NorgeKrigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13KulturNytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37VerdenElever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15ReiseItalia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13PolitikkKinas overvåkning av nordmenn16:56VerdenXi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42VerdenEnhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00StemmerHva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14Helse og livsstilTyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13SportArsenal-legende tar over MLS-klubb15:01Motor– Enkelte steder i landet er det grunn til å være redd14:55VerdenKobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52NorgeKvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43Kultur«Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24VerdenTyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22PengerProfessorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58PolitikkNytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22KulturBoken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59VerdenEuropas «glemte» migrantleir12:58NorgeBetew dømt til forvaring i tre nye år12:34VerdenAvfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07KulturFem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus