Medisiner er billige i Norge

BILLIG: Norge har blitt et lavprisland når det kommer til medisiner, viser fersk rapport. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
BILLIG: Norge har blitt et lavprisland når det kommer til medisiner, viser fersk rapport. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

<pLav prisøkning har gjort Norge billig på legemidler, viser ny rapport. Ikke bare positivt, mener forsker. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere har sammenliknet priser på legemidler i Norge med priser på tilsvarende legemidler i ni europeiske land: Belgia, Danmark, Finland, Irland, Nederland, Storbritannia, Sverige, Tyskland og Østerrike.

– Hovedresultatet er at Norge har blant de laveste prisene på reseptpliktige legemidler i Vest-Europa enten vi ser på patentsegmentet, generikasegmentet, som er kopimedisinen, eller totalt for alle virkestoffer, sier Kurt R. Brekke, ved Institutt for samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole, ifølge Forskning.no.

Brekke står bak prosjektet Er legemidler fremdeles billig i Norge? sammen med Tor Helge Holmås og Odd Rune Straume.

Prosjektet som er gjennomført for Samfunns- og næringslivsforskning AS (SNF) og finansiert av Apotekforeningen, er en oppfølging av en tilsvarende rapport som ble gjort for Helse- og omsorgsdepartementet i 2008.

Undersøkelsen viste også at Norge er blant de landene som har lavest forskjeller mellom innkjøpspris og salgspris i apotekene.

Kan være uheldig

Selv om dette betyr at det offentlige og pasienter betaler relativt lite for legemidler i Norge, er ikke lave priser bare positivt, mener Knut R. Brekke:


- Lave priser kan også være uheldig fordi nye legemidler ikke lanseres, eller lanseres sent, på det norske markedet på grunn av lav lønnsomhet, sier han til Forskning.no.

Lave priser kan også føre til at Norge ikke bidrar til forskning og utvikling av nye og bedre legemidler, mener Brekke.

Personvernpolicy