Fortsatt ikke bevis for valgfusk i Iran

Normal   0   21         false   false   false                             MicrosoftInternetExplorer4   <![endif]-->     <![endif]-->     /* Style Definitions */  table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;}  <![endif]-->  Iranere demonstrerer utenfor den iranske ambassaden i Athen, hvor de protesterer mot at Mahmoud Ahmadinejad ble gjenvalgt som president. Foto: EPA / Orestis Panagiotou.
Iranere demonstrerer utenfor den iranske ambassaden i Athen, hvor de protesterer mot at Mahmoud Ahmadinejad ble gjenvalgt som president. Foto: EPA / Orestis Panagiotou.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pHundretusener av iranere er overbevist om at presidentvalget i landet var skjemmet av juks. Men så langt er det ikke lagt fram noe entydig bevis for at valget ikke gikk riktig for seg.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Informasjonen som finnes, peker i ulike retninger. Et iransk nettsted hevder ifølge den britiske avisa The Guardian at 26 iranske provinser hadde en valgdeltakelse som enten var over 100 prosent, eller så tett opp mot 100 prosent at noe lignende aldri tidligere er blitt registrert i demokratiske valg.

Opplysningene lar seg ikke bekrefte fra andre kilder, men peker likevel i retning av at noen har forsøkt å manipulere valget.

Meningsmåling

Samtidig er resultatet av en meningsmåling i forkant av valget i tråd med det offisielle valgresultatet som myndighetene har lagt fram.

Den amerikanske målingen viser at president Mahmoud Ahmadinejad fikk dobbelt så stor oppslutning som utfordreren Mir Hossein Mousavi tre uker før valget. 34 prosent av de spurte sa de ville stemme på Ahmadinejad, mens 14 prosent sa de støttet Mousavi. 27 prosent hadde ikke bestemt seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mens vestlige nyhetsreportasjer i dagene fram mot valget rettet oppmerksomheten mot en iransk opinion som entusiastisk støttet Ahmadinejads hovedmotstander, viser vår vitenskapelige måling fra alle Irans 30 provinser at Ahmadinejad lå langt foran, skrev Ken Ballen og Patrick Doherty fra den amerikanske tankesmien Terror Free Future i en artikkel i avisa Washington Post tidligere denne uken.

Rask opptelling

Kritikere av det iranske valget har pekt på at president Ahmadinejad fikk oppsiktsvekkende høy støtte i Mousavis hjemby Tabriz. Men også dette er i overensstemmelse med den amerikanske meningsmålingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig understreker Ken Ballen at målingen ikke er noe bevis for at valget var fritt og rettferdig. Og også den uvanlig raske opptellingen av stemmene har bidratt til å vekke mistanke om fusk.

Reaksjonene på valget i utlandet har til en viss grad fulgt politiske skillelinjer. Venezuelas USA-kritiske president Hugo Chávez har raljert over «utenlandske forsøk» på å diskreditere det han mener var et historisk valg i Iran. I tillegg har både Russland og Kina gratulert Ahmadinejad med valgseieren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skarp Sarkozy

På den annen side har Frankrikes president Nicolas Sarkozy kommet med den mest kritiske uttalelsen blant de vestlige lederne så langt, og beskrevet det iranske valget som «svindel». En talsmann for regjeringen i Tyskland sa onsdag at det ser ut til at valget var preget av fusk.

USAs president Barack Obama har vært mer forsiktig og pekt på at det er vanskelig å trekke noen konklusjon siden det ikke var utenlandske observatører i Iran under valget.

Heller ikke utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har slått fast at Ahmadinejad ble gjenvalgt ved hjelp av fusk, men han har sagt at mye tyder på det. Han har også slått fast at valget ikke var fritt ettersom alle kandidatene måtte godkjennes på forhånd av Vokterrådet etter strengt religiøse kriterier.