Dør etter slurvete bilbeltebruk

Foreldre og barn må bli mer bevisste og aktive brukere av sikkerhetsutstyr i bil, mener  førsteamanuensis ved Rettsmedisinsk institutt ved UiO. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Foreldre og barn må bli mer bevisste og aktive brukere av sikkerhetsutstyr i bil, mener førsteamanuensis ved Rettsmedisinsk institutt ved UiO. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

<pSju av åtte barn som dør eller blir alvorlig skadd i bilulykker, har ikke vært riktig sikret i baksetet. Det viser en ny studie.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barn som blir alvorlig skadd eller omkommer i trafikkulykker, er svært ofte for dårlig sikret. Sikkerhetsutstyret er riktig og forskriftsmessig. Men ikke bruken av det, skriver Aftenposten.

Resultatene kommer fram i en studie utført av Rettsmedisinsk institutt ved Universitetet i Oslo (UiO) og Ullevål universitetssykehus.

– Barna dør hvis de er dårlig sikret. Barna overlever hvis de er sikret og utstyret brukes ordentlig. Så enkelt er det, sier Arne Stray-Pedersen, førsteamanuensis ved Rettsmedisinsk institutt ved UiO.

Han mener foreldre og barn må bli mer bevisste og aktive brukere av sikkerhetsutstyr i bil.

Trafikkforsker Trond Boye Hansen ved Ullevål universitetssykehus er ikke i tvil om hva som er viktig for å sikre barn i bil:

– Det aller viktigste er å passe på at barna har beltet over skuldrene. Har de ikke det, kan det få alvorlige konsekvenser, sier han.

I løpet av de neste tre årene skal Rettsmedisinsk institutt og Ullevål universitetssykehus gjennomføre en omfattende undersøkelse av alle barn under 16 år som er involvert i bilulykker der noen i samme kjøretøy er alvorlig eller dødelig skadd.

Målet er blant annet å forebygge fremtidige skader og dødsfall på grunn av dårlig sikring av barn i bil. Studien er den første av sitt slag i Norden. (©NTB)

Personvernpolicy