Skal gjøre det lettere å handle sunt

HJELP: Det grønne nøkkelhullet øverst til venstre skal hjelpe nordiske forbrukere med å gjøre sunne valg i butikken. (Foto: Colourbox.com og Helsedirektoratet, Montasje: ABC Nyheter)
HJELP: Det grønne nøkkelhullet øverst til venstre skal hjelpe nordiske forbrukere med å gjøre sunne valg i butikken. (Foto: Colourbox.com og Helsedirektoratet, Montasje: ABC Nyheter)

<pMerking skal gjøre det lettere å finne sunne matvarer i butikkene. Onsdag ble forskriften om Nøkkelhullet fastsatt. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De senere årene har det vært et økende fokus på at folk skal vite hva maten de spiser inneholder – og om den er sunn eller ikke.

Norske helsemyndigheter satser, i samarbeid med Sverige og Danmark, på den såkalte nøkkehullsordningen, som går ut på at matvarer som møter visse sunnhetskriterier får det grønne Nøkkelhull-merket.

Det finnes allerede en rekke matvarer med dette merket i butikkene, men i dag ble den felles nordiske merkeordningen offisielt lansert.

– Myndighetene i de nordiske landene baserer sine kostråd på felles nordiske ernæringsanbefalinger. De utfordringene vi har i forhold til å innføre gode kostvaner er i stor grad de samme i hele Norden.

- En felles merkeordning i de nordiske landene vil dessuten kunne føre til produktutvikling av sunnere alternativer hos de store nordiske produsentene, sier divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet i en pressemelding.

- Hjelp i kjøpsøyeblikket

Da ABC Nyheter snakket med Arnhild Haga Rimestad, i Helsedirektoratets avdeling for ernæring, om nøkkelhullordningen i april, forklarte hun at det i første rekke er ferdig pakkede matvarer som får det grønne merket, i tillegg til fisk, skalldyr, frukt, grønnsaker og poteter.

- En rett med emballasje kan få nøkkelhullet hvis den møter kriteriene, men foreløpig kan ikke mat som blir tilberedt på utsalgsstedet få det. En slik ordning har de imidlertid i Sverige, og det er noe vi også ønsker å få til i Norge på sikt, sa Rimestad.

Matvarene som får merket er vurdert på innhold av salt, sukker, fiber og fett. For ferdige retter vurderes også kaloriinnholdet.

Det var Sverige som først innførte Nøkkelhullet for 20 år siden, og ifølge Rimestad ser man der er at det blir produsert stadig flere sunnere matvarer som oppfyller kriteriene for nøkkehullmerket, og det blir solgt mer av disse produktene.

- Nøkkelhullet hjelper forbrukeren i kjøpsøyeblikket til å velge et sunnere alternativ innen en bestemt matvaregruppe. Nøkkelhullet er enkelt å bruke og forstå, uavhengig av språklige utfordringer og bakgrunnskunnskap om ernæring, sa Rimestad til ABC Nyheter.

Les også: Kalorier på menyen

Frivillig ordning

Ordningen er frivillig og det er opp til produsentene å avgjøre om Nøkkelhullet skal inngå i markedsføringen av deres produkter.

Dette har enkelte kritikere hevdet at er en svakhet med Nøkkelhull-merkingen.

Selv om ordningen er frivillig skal forskriftskravene være oppfylt, og det er Mattilsynet som vil føre tilsyn med ordningen.

Personvernpolicy