Meny

Her er den norske stats skatteparadis

Hit til Port Louis i Mauritius sender den norske stat mye av u-landsinvesteringene sine. Foto: Thierry/Wikimedia Commons
Hit til Port Louis i Mauritius sender den norske stat mye av u-landsinvesteringene sine. Foto: Thierry/Wikimedia Commons

Statens investeringsfond for utviklingsland har skatteparadiset Mauritius som sitt yndlingsland å investere fra. Det gir skattetap for fattige land Norfund skulle hjelpe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DETTE ER NORFUND:

NORFUND er Statens investeringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland og ble opprettet i 1998.

Ved utløpet av 2007 hadde Norfund investert 3,7 milliarder kroner. 37 prosent av investeringene gikk til noen av verdens minst utviklede land (MUL).

Norfunds oppgave er å skaffe risikokapital som sammen med lokale partnere kan utvikle lønnsomt næringsliv.

Tanken er at lønnsomme bedrifter skaper arbeidsplasser og gir grunnlag for skatteinntekter og nyinvesteringer.

Daglig leder i Norfund er Kjell Roland, som tidligere var med på å stifte ECON, og har hatt god kontakt med Arbeiderpartiet.

Styreleder er tidligere Høyre-politiker Kristin Clemet, som nå er daglig leder i tenketanken Civita.

Les mer på Norfunds hjemmesider.

De oppsiktsvekkende opplysningene om statlig norsk bruk av skatteparadiser, og det i tiltak for utvikling i u-land, kommer fram i en rapport lagt fram av Kapitalfluktutvalget for utviklingsminister Erik Solheim (SV) i formiddag.

81 prosent av norske skattemidler fra Statens investeringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland, Norfund, går via skatteparadiser og så ut i virksomheter i u-land.

Utvalget. som ble ledet av professor Guttorm Schjelderup og blant annet hadde korrupsjonseger Eva Joly med, kommer med skremmende fakta om hvor skadelige skatteparadisene er - ikke bare for verdens kapitalmarkeder, men for u-land spesielt.

Les hele rapporten her.

Taper skatt i bøtter og spann

En av de uhyggelige virkningene for u-land, er at Mauritius og andre skatteparadiser har skatteavtaler med dem. Skatteavtaler som fører overskuddene fra bedriftene Norfund og andre investerer i u-land, over til skatteparadisene.

Men der blir ingenting skattlagt. Og u-landet går glipp av store inntekter som skulle vært brukt til samfunnsnyttige oppgaver.

Da utvalgsleder Schjelderup presenterte rapporten på en pressekonferanse, understreket han at det utviklingsland har av skatteinntekter, hovedsakelig kommer fra kapitalskatt, ikke inntektsskatt. Derfor blir pengestrømmene ut av u-land og inn i skatteparadisene så skadelige.

- Kapitalbeskatning er viktigst i u-land. Ta et land somTanzania. Der bidrar avkastning fra 286 selskaper med 70 prosent av skatteinntektene. Og de har få alternativer, sa han.

Utvalget foreslår at Norfund blir pålagt å avvikle all bruk av skatteparadiser i løpet av tre år.

Paradisisk lite skatt

Norfund investerer dels direkte i selskaper, dels i fond.

Av de 35 ulike fondene Norfund har investert i, er 29 lokalisert i skatteparadis. 15 av disse er i Mauritius.

- Uunngåelig, sier Norfunds daglige leder Kjell Roland til ABC Nyheter.

Av 33 fond med komplette data, hadde åtte positivt driftsresultat i 2008.

Bare to fond betalte skatt. Ett i Luxembourg og ett i Kenya.

Fjernt fra virksomheten

En tabell gjengitt i rapporten viser at flere fond er lokalisert i skatteparadis selv om de har kun ett land som målsone. For eksempel har Norfund funnet det for godt å bidra til investeringer i Kina, Thailand og Vietnam på Caymanøyene.

Fond på Mauritius er rettet mot henholdsvis Madagaskar, Sri Lanka og Costa Rica.

Utvalget: - Pynter på tallene

Ikke nok med disse faktaene.

I sin rapport kritiserer Kapitalfluktutvalget at Norfund i sin årsmelding for 2008 gir inntrykk av at selskapets investeringer har kastet 2,3 milliarder kroner av seg i form av skatteinntekter i fattige land. Dette beskriver Norfund som avgjørende bidrag til at landene selv kan styre sin utvikling og bygge ut offentlige tjenester.

Realiteten er 66 millioner kroner totalt.

Da er det tatt hensyn til hvor stor aksjeandel Norfund har i de aktuelle selskapene.

Norfund: - Uunngåelig

- Det er slik det fungerer, slår Norfund-sjef Kjell Roland fast.- Det er slik det fungerer, slår Norfund-sjef Kjell Roland fast.

- For folk flest er det overraskende at den norske stat driver utviklingspolitikk via skatteparadiser. Hvordan kan det ha seg, daglig leder Kjell Roland i Norfund?

- Det er den måten internasjonal finansindustri er organisert på. Det er ikke mulig å sette opp sånne investeringsfond for u-land i Norge.

- For eksempel satte vi oss sammen med Storebrand, Ferd, KLP og DnB Nor og opprettet et mikrofinansfond. Det ville i dag vært umulig å få midlene ut i utviklingsland uten å gå om skatteparadiser, sier Roland.

- Skreddersydd, som NIS i Norge

- Summa summarum: Er det ikke mulig å unngå skatteparadisene?

- I Norge lagde vi et norsk, internasjonalt skipsregister, NIS. Det er et regelverk som var skreddersydd for den type virksomhet. Tilsvarende har en rekke land lagd regelverk og rammebetingelser som er spesialinnretta for å håndtere finansielle transaksjoner, svarer Roland.

- Dette er veldig spesialiserte tjenester og funksjoner som er veldig nyttig for å flytte penger fra investorer til de fattige. Utfordringene er å få rammevilkår som skaper innsyn og unngå de andre uheldige sidene, sier Norfund-direktøren.

- Målsettingen er å tvinge skatteparadisene til å regulere de finansielle strømmene bedre, og først og fremst skape åpenhet, legger han til.

- Flytter store skatteinntekter

- Har bruken av Mauritius ført til at uland har gått glipp av skatteinntekter?

- Vi er opptatt av at de bedriftene vi investerer i, skal skatte i sine hjemland, svarer Roland.

- Når det gjelder skatteavtaler, er ikke Mauritius spesiell. Slik skatteavtaler stort sett er strukturert, så innebærer det i dag at vi flytter veldig store skatteinntekter fra u-land til i-land. Det gjelder også Norge, som har skatteavtaler som innebærer at norske bedrifters overskudd på investeringer i Afrika fritas for overskuddsskatt der, slik at overskuddet kan beskattes i Norge, sier Roland.

- Hva sier du da til utvalgets forslag om å avvikle bruken av skatteparadiser?

- Utvalget foreslår en konstruktiv pattform for hvordan vi skal jobbe internasjonalt for å bekjempe de skadelige sidene ved skatteparadis, konkluderer Roland.

Milde krav i OECD

De utviklede statens organisasjon OECD arbeider med spørsmålet om skatteparadiser, og godkjenner land etter bestemte kriterier.

Men deres definisjon av «ikke-samarbeidsvillige» stater når det gjelder for eksempel åpenhet, skal være svært lite streng. OECDs retningslinjer vedtas ved konsensus. Det betyr at land med stort hemmelighold, som Luxembourg og Sveits, har lagt lista.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:09 Person funnet død i Sandnes09:43 Passasjer falt over bord på ferge utenfor Stockholm09:06 Livsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02 Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41 60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39 Journalist drept i Mexico08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33 Politileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina
Siste nytt
10:09NorgePerson funnet død i Sandnes09:43VerdenPassasjer falt over bord på ferge utenfor Stockholm09:06VerdenLivsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02NorgeRegjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41Norge60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39VerdenJournalist drept i Mexico08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33NorgePolitileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus