Her er den norske stats skatteparadis

Hit til Port Louis i Mauritius sender den norske stat mye av u-landsinvesteringene sine. Foto: Thierry/Wikimedia Commons
Hit til Port Louis i Mauritius sender den norske stat mye av u-landsinvesteringene sine. Foto: Thierry/Wikimedia Commons

Statens investeringsfond for utviklingsland har skatteparadiset Mauritius som sitt yndlingsland å investere fra. Det gir skattetap for fattige land Norfund skulle hjelpe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DETTE ER NORFUND:

NORFUND er Statens investeringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland og ble opprettet i 1998.

Ved utløpet av 2007 hadde Norfund investert 3,7 milliarder kroner. 37 prosent av investeringene gikk til noen av verdens minst utviklede land (MUL).

Norfunds oppgave er å skaffe risikokapital som sammen med lokale partnere kan utvikle lønnsomt næringsliv.

Tanken er at lønnsomme bedrifter skaper arbeidsplasser og gir grunnlag for skatteinntekter og nyinvesteringer.

Daglig leder i Norfund er Kjell Roland, som tidligere var med på å stifte ECON, og har hatt god kontakt med Arbeiderpartiet.

Styreleder er tidligere Høyre-politiker Kristin Clemet, som nå er daglig leder i tenketanken Civita.

Les mer på Norfunds hjemmesider.

De oppsiktsvekkende opplysningene om statlig norsk bruk av skatteparadiser, og det i tiltak for utvikling i u-land, kommer fram i en rapport lagt fram av Kapitalfluktutvalget for utviklingsminister Erik Solheim (SV) i formiddag.

81 prosent av norske skattemidler fra Statens investeringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland, Norfund, går via skatteparadiser og så ut i virksomheter i u-land.

Utvalget. som ble ledet av professor Guttorm Schjelderup og blant annet hadde korrupsjonseger Eva Joly med, kommer med skremmende fakta om hvor skadelige skatteparadisene er - ikke bare for verdens kapitalmarkeder, men for u-land spesielt.

Les hele rapporten her.

Taper skatt i bøtter og spann

En av de uhyggelige virkningene for u-land, er at Mauritius og andre skatteparadiser har skatteavtaler med dem. Skatteavtaler som fører overskuddene fra bedriftene Norfund og andre investerer i u-land, over til skatteparadisene.

Men der blir ingenting skattlagt. Og u-landet går glipp av store inntekter som skulle vært brukt til samfunnsnyttige oppgaver.

Da utvalgsleder Schjelderup presenterte rapporten på en pressekonferanse, understreket han at det utviklingsland har av skatteinntekter, hovedsakelig kommer fra kapitalskatt, ikke inntektsskatt. Derfor blir pengestrømmene ut av u-land og inn i skatteparadisene så skadelige.

- Kapitalbeskatning er viktigst i u-land. Ta et land somTanzania. Der bidrar avkastning fra 286 selskaper med 70 prosent av skatteinntektene. Og de har få alternativer, sa han.

Utvalget foreslår at Norfund blir pålagt å avvikle all bruk av skatteparadiser i løpet av tre år.

Paradisisk lite skatt

Norfund investerer dels direkte i selskaper, dels i fond.

Av de 35 ulike fondene Norfund har investert i, er 29 lokalisert i skatteparadis. 15 av disse er i Mauritius.

- Uunngåelig, sier Norfunds daglige leder Kjell Roland til ABC Nyheter.

Av 33 fond med komplette data, hadde åtte positivt driftsresultat i 2008.

Bare to fond betalte skatt. Ett i Luxembourg og ett i Kenya.

Fjernt fra virksomheten

En tabell gjengitt i rapporten viser at flere fond er lokalisert i skatteparadis selv om de har kun ett land som målsone. For eksempel har Norfund funnet det for godt å bidra til investeringer i Kina, Thailand og Vietnam på Caymanøyene.

Fond på Mauritius er rettet mot henholdsvis Madagaskar, Sri Lanka og Costa Rica.

Utvalget: - Pynter på tallene

Ikke nok med disse faktaene.

I sin rapport kritiserer Kapitalfluktutvalget at Norfund i sin årsmelding for 2008 gir inntrykk av at selskapets investeringer har kastet 2,3 milliarder kroner av seg i form av skatteinntekter i fattige land. Dette beskriver Norfund som avgjørende bidrag til at landene selv kan styre sin utvikling og bygge ut offentlige tjenester.

Realiteten er 66 millioner kroner totalt.

Da er det tatt hensyn til hvor stor aksjeandel Norfund har i de aktuelle selskapene.

Norfund: - Uunngåelig

- Det er slik det fungerer, slår Norfund-sjef Kjell Roland fast.- Det er slik det fungerer, slår Norfund-sjef Kjell Roland fast.

- For folk flest er det overraskende at den norske stat driver utviklingspolitikk via skatteparadiser. Hvordan kan det ha seg, daglig leder Kjell Roland i Norfund?

- Det er den måten internasjonal finansindustri er organisert på. Det er ikke mulig å sette opp sånne investeringsfond for u-land i Norge.

- For eksempel satte vi oss sammen med Storebrand, Ferd, KLP og DnB Nor og opprettet et mikrofinansfond. Det ville i dag vært umulig å få midlene ut i utviklingsland uten å gå om skatteparadiser, sier Roland.

- Skreddersydd, som NIS i Norge

- Summa summarum: Er det ikke mulig å unngå skatteparadisene?

- I Norge lagde vi et norsk, internasjonalt skipsregister, NIS. Det er et regelverk som var skreddersydd for den type virksomhet. Tilsvarende har en rekke land lagd regelverk og rammebetingelser som er spesialinnretta for å håndtere finansielle transaksjoner, svarer Roland.

- Dette er veldig spesialiserte tjenester og funksjoner som er veldig nyttig for å flytte penger fra investorer til de fattige. Utfordringene er å få rammevilkår som skaper innsyn og unngå de andre uheldige sidene, sier Norfund-direktøren.

- Målsettingen er å tvinge skatteparadisene til å regulere de finansielle strømmene bedre, og først og fremst skape åpenhet, legger han til.

- Flytter store skatteinntekter

- Har bruken av Mauritius ført til at uland har gått glipp av skatteinntekter?

- Vi er opptatt av at de bedriftene vi investerer i, skal skatte i sine hjemland, svarer Roland.

- Når det gjelder skatteavtaler, er ikke Mauritius spesiell. Slik skatteavtaler stort sett er strukturert, så innebærer det i dag at vi flytter veldig store skatteinntekter fra u-land til i-land. Det gjelder også Norge, som har skatteavtaler som innebærer at norske bedrifters overskudd på investeringer i Afrika fritas for overskuddsskatt der, slik at overskuddet kan beskattes i Norge, sier Roland.

- Hva sier du da til utvalgets forslag om å avvikle bruken av skatteparadiser?

- Utvalget foreslår en konstruktiv pattform for hvordan vi skal jobbe internasjonalt for å bekjempe de skadelige sidene ved skatteparadis, konkluderer Roland.

Milde krav i OECD

De utviklede statens organisasjon OECD arbeider med spørsmålet om skatteparadiser, og godkjenner land etter bestemte kriterier.

Men deres definisjon av «ikke-samarbeidsvillige» stater når det gjelder for eksempel åpenhet, skal være svært lite streng. OECDs retningslinjer vedtas ved konsensus. Det betyr at land med stort hemmelighold, som Luxembourg og Sveits, har lagt lista.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:18 Durek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51 Virustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48 18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46 Beboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40 Tredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30 Norske reisende fortsatt strandet på Gran Canaria07:28 Trump framme i India07:22 Raser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21 Russerne kommer, igjen!07:00 Olsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37 Mann behandles for brannskader etter husbrann06:30 Sanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret06:23 Virusutbruddet kan føre til utsettelse av årets folkekongress i Kina06:08 Ny vurdering av Flåmsbana mandag06:00 Marerittet over for Kristiansen, reddet Györ til seier og vil til OL05:58 Politiet styrker Dark Room-etterforskningen05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:45 Friske personer får forlate Wuhan05:30 Klart for rettsmøte om USAs utleveringskrav mot Assange05:00 Asias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59 Arbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne04:30 Trump ser fram til kongelig mottakelse i India04:12 Sanders villig til å møte Nord-Koreas Kim om han blir president04:09 Norsk 15-åring vant 30.000 dollar i Fortnite-turnering04:05 Leger Uten Grenser krediterer samme sitat med ulike navn03:18 Sør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:50 Togos president gjenvalgt for fjerde gang02:26 Tre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12 Syklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige02:09 Våteste nyår i Bergen siden 186101:37 Israel bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep00:52 Togtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34 Utforkjøring på Nordmøre00:09 Motvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43 Katastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27 Neymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24 Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01 Atletico snudde til viktig seier22:41 Viktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52 Østerrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:20 Ødegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54 Norske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27 Kaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03 Hus brant ned i Vågan i Lofoten19:52 MDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29 Brassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27 Innbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51 Drastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40 – Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33 Ambulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21 Straffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47 – Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36 Riiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26 Bygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59 Trump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49 Johannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07 Xi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47 Pål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10 Par i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57 Passasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33 Erna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30 En voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18 Olsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07 Stengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00 Maren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58 Søreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25 Wilhelm Wilhelmsen er død11:59 Johaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40 Loginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36 Afghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30 Kafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28 Toget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27 Haaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12 Åtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41 Falla hopper av Ski Tour10:38 Regissør Quentin Tarantino har blitt far10:34 Palestiner drept av israelsk soldat10:06 Antall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21 Sør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13 115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38 Iran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28 Politiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09 Kvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50 100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43 Fury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24 Golf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58 Verdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54 SAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54 USA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00 Dette skjer i dag05:57 Passasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54 Sanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50 Wilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30 Dette skjedde i natt04:48 Ti speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21 Macron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52 Ytterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51 Over 500 virussmittede i Sør-Korea03:32 Fem tenåringer i bilulykke på Hvam
Siste nytt
08:18Helse og livsstilDurek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51VerdenVirustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48Norge18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46NorgeBeboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40SportTredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30NorgeNorske reisende fortsatt strandet på Gran Canaria07:28VerdenTrump framme i India07:22PolitikkRaser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21StemmerRusserne kommer, igjen!07:00PengerOlsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37NorgeMann behandles for brannskader etter husbrann06:30VerdenSanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret06:23VerdenVirusutbruddet kan føre til utsettelse av årets folkekongress i Kina06:08NorgeNy vurdering av Flåmsbana mandag06:00SportMarerittet over for Kristiansen, reddet Györ til seier og vil til OL05:58NorgePolitiet styrker Dark Room-etterforskningen05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFriske personer får forlate Wuhan05:30VerdenKlart for rettsmøte om USAs utleveringskrav mot Assange05:00VerdenAsias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59NorgeArbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne04:30VerdenTrump ser fram til kongelig mottakelse i India04:12VerdenSanders villig til å møte Nord-Koreas Kim om han blir president04:09SportNorsk 15-åring vant 30.000 dollar i Fortnite-turnering04:05NorgeLeger Uten Grenser krediterer samme sitat med ulike navn03:18VerdenSør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:50VerdenTogos president gjenvalgt for fjerde gang02:26NorgeTre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12VerdenSyklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige02:09NorgeVåteste nyår i Bergen siden 186101:37VerdenIsrael bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep00:52VerdenTogtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34NorgeUtforkjøring på Nordmøre00:09NorgeMotvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43VerdenKatastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27SportNeymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24SportHovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01SportAtletico snudde til viktig seier22:41SportViktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52VerdenØsterrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:20SportØdegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54VerdenNorske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27VerdenKaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03NorgeHus brant ned i Vågan i Lofoten19:52PolitikkMDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29SportBrassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27NorgeInnbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51VerdenDrastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40Helse og livsstil– Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33NorgeAmbulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21SportStraffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47Helse og livsstil– Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36SportRiiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26VerdenBygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59VerdenTrump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49SportJohannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07VerdenXi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47SportPål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10VerdenPar i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57NorgePassasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33PolitikkErna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30NorgeEn voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18SportOlsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07NorgeStengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00SportMaren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58PolitikkSøreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25PengerWilhelm Wilhelmsen er død11:59SportJohaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40SportLoginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36VerdenAfghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30NorgeKafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28NorgeToget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27SportHaaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12VerdenÅtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41SportFalla hopper av Ski Tour10:38KulturRegissør Quentin Tarantino har blitt far10:34VerdenPalestiner drept av israelsk soldat10:06NorgeAntall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21VerdenSør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13Norge115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38PolitikkIran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28NorgePolitiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09NorgeKvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50Verden100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43SportFury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24SportGolf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58SportVerdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54ReiseSAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54VerdenUSA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgePassasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54PolitikkSanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50SportWilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30NorgeDette skjedde i natt04:48VerdenTi speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21PolitikkMacron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52VerdenYtterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51VerdenOver 500 virussmittede i Sør-Korea03:32NorgeFem tenåringer i bilulykke på Hvam
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus