«Islamske hooligans» sprer frykt i Irans gater

Demonstrantene i Teherans gater er redde for «islamske hooligans».  Foto: AFP/Scanpix
Demonstrantene i Teherans gater er redde for «islamske hooligans».  Foto: AFP/Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDe raser rundt i Teherans gater på motorsykler og banker opp demonstranter med stokker. Basij-militsens folk beskrives som Iran-regimets islamske hooligans.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Basij-militsen

* Den frivillige grenen av Revolusjonsgarden, som er ansvarlig for Irans indre sikkerhet og for øvrig består av regulære bakkestyrker, flåtestyrker og et eget luftvåpen.

* Har ifølge offisielle tall 12,5 millioner medlemmer. Til sammenligning er den ordinære Revolusjonsgarden på 120.000.

* Grunnlagt av ayatolla Ruhollah Khomeini under revolusjonen i 1979.

* Integrert i Revolusjonsgardens bakkestyrker for to år siden.

* Kun 1 prosent er bevæpnet og står på gardens lønningsliste. Resten er aktive frivillige som tilbringer 20 timer i måneden på en av bevegelsens 70.000 baser spredd ut over Iran, eller passive frivillige som kan aktiveres om nødvendig.

* Har de senere årene spilt en viktig rolle for å mobilisere støtte for konservative kandidater ved valgene.

(Kilde: Financial Times) (©NTB)

Basij er Revolusjonsgardens frivillige gren, står under dens kommando og kan telle så mange som 12,5 millioner medlemmer.

Militsen er kjent for å bruke særdeles brutale metoder også til hverdags, blant annet mot kvinner som går «usømmelig» kledd. Men de siste dagene er det først og fremst opposisjonelle demonstranter som har fått føle Basijs hardhendte metoder på kroppen.

– Det kan virke som om myndighetene overlater store deler av oppgavene til militser i stedet for opprørspolitiet, skriver en nordmann i Teheran i en e-post til NTB.

– Dette hisser opp stemningen ytterligere, da basijene er kjent for å opptre som en slags islamske hooligans, forteller han.

Basij-medlemmene opptrer i sivil, men blir likevel gjenkjent på klesbruken. De har radiosamband og virker godt organiserte, forklarer nordmannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regimets «øyne og ører»

Eksperter mener revolusjonsgarden og dens «vaktbikkjer» i Basij er viktige drivkrefter bak det som nå skjer i Iran, hvor presidentvalget sist fredag har utløst store demonstrasjoner fra opposisjonen og harde sammenstøt i gatene.

Basij regnes som regimets «øyne og ører» og er direkte underlagt Revolusjonsgarden, som er Irans sterkeste militære organisasjon og ble grunnlagt etter revolusjonen i 1979.

Revolusjonsgarden har som sin fremste oppgave å kneble politisk opposisjon innad i Iran, og den bruker Basij til å gjøre jobben, ifølge Financial Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den ideologisk drevne Basij-militsen er regimets mest pålitelige styrke når det gjelder å slå ned opposisjonell virksomhet, skriver avisen.

Vide fullmakter

Utstyrt med skjold, jernstenger og batonger har Basij-militsen de siste dagene stoppet trafikk, overvåket biler og banket opp demonstranter. Militsmedlemmene beveger seg hurtig ved hjelp av motorsykler, ofte i grupper på 40 sammen, og de anklages også for å ha skutt med skarpt mot demonstranter.

Under mer normale omstendigheter er Basijs viktigste oppgave å overvåke offentlig ansatte, studenter og politikere. Det var dessuten Basij som fikk i oppgave å slå ned et opprør på Teheran-universitetet i 1999.

Dagens iranske president Mahmoud Ahmadinejad var med i Basij-militsen på 1980-tallet. (©NTB)