Åpner utstilling om framtidas Oslo

Åpner utstilling om framtidas Oslo
Åpner utstilling om framtidas Oslo

<pOnsdag åpnet utstillingen som viser hvordan framtidas Oslo skal bli. - Byen kommer til å bli en perle, sier osloordfører Fabian Stang.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om Fjordbyutstillingen
Fra 17. juni til 5. juli kan de som vil studere framtidas Oslo besøke et 900 kvadratmeter stort telt på Universitetsplassen i Oslo sentrum. Utstillingen har tidligere vært vist i Kina, Tyskland, Frankrike, Italia og Russland.

Utstillingen om Fjordbyen er åpen 10-20 hver dag og har gratis inngang.

Badestrender i sentrum, havnepromenader, fjordtrikk, parker og gondolbane. Nytt Munchmuseum, nasjonalmuseum, vikingskip, kulturkvartaler, åpne elver, senketunnel, akvarium, tusenvis av nye boliger og næringsarealer.

I år 2030 vil Oslos gravitasjonssenter ligge ved fjorden etter femti år med planlegging og utbygginger.

Nye Bjørvika skal bestå av boliger, parker, kultur- og næringsbygg. Ill: Plan- og bygningsetaten.Nye Bjørvika skal bestå av boliger, parker, kultur- og næringsbygg. Ill: Plan- og bygningsetaten.

Fjordbyen er navnet på det som beskrives som den største forandringen i Oslo siden Christian IV pekte på jordhaugene rett innenfor Akershus Festning og sa «Her skal byen ligge» etter at den store bybrannen la Oslo i aske i 1624 .

50 år gammel drøm

Realiseringen av Fjordbyen startet på begynnelsen av åttitallet, da Akers mekaniske verksted ble lagt ned og dørene ble åpnet for Aker brygge slik vi kjenner den i dag. Senere har oppussing av Rådhusplassen, byggingen av ny opera i Bjørvika og Tjuvholm-utviklingen vært viktige skritt på veien mot den nye bydelen, som går i et 10 kilometer langt belte langs fjorden.

– Vi lever i en by som er i en voldsom utvikling, men vi trenger mer plass og da må vi utvikle utover, og vi lever i en fantastisk tid hvor det er mulig å gjennomføre disse planene, forteller ordfører i Oslo Fabian Stang til ABC Nyheter.

Stor utstilling

Det var Fabian Stang som stod for åpningen av utstillingen om Fjordbyen som åpnet onsdag. Frem til 5. juli kan alle som er interesserte besøke det 900 kvadratmeter store utstillingsteltet på Universitetsplassen i sentrum av Oslo.

Også Oslo S skal bli ny. Her er vinnerutkastet til Space Group.Også Oslo S skal bli ny. Her er vinnerutkastet til Space Group.

Utstillingen har tidligere vært vist fram i syv byer i fem land med rundt 100.000 besøkende, men det er første gang den vises i hjembyen.

Her presenteres de ambisiøse planene for Fjordbyen gjennom tre meter høye fotovegger, interaktive skjermer, videoprosjektorer og modeller.

Utbyggerne involverte i den nye bydelen viser også fram sine byutviklingsprosjekter langs Oslos sjøside fra Tjuvholmen til Sydhavna.

– Det er spennende å være ordfører i denne byen. Dette kommer til å utvikle seg raskt, men jeg vet ikke om jeg er ordfører i denne byen når Fjordbyen står ferdig, sier en blid Stang.

Etappevis utbygging

Den nye bydelen utvikler seg etappevis. Gradvis fjernes tørrdokker, sykkelvrak og trafikkmaskiner. Og opp popper signalbygg, kulturnæringer og solrike boligtomter langs Oslos fjordsone. Nye torg og parker skal anlegges for aktivitet og rekreasjon. Og går det som utviklerne håper, blir også flere av Oslos rørlagte elver gravd opp for på ny å sette preg på byen.

Byråd for byutvikling, Merete Agerbak-Jensen (Høyre) er henrykt over utviklingen i det hun ser på som hovedstadens indrefilet. Målet er å løfte Oslo opp blant Europas viktigste byer.

– Det er så mye spennende som skal skje fremover at man knapt får sagt nok. Det er et langt belte som skal forandres, og bare om noen få år vil man knapt kjenne byen igjen, og det er et gode, sier Agerbak-Jensen til ABC Nyheter.

Kulturby

Byråden mener at Bjørvika kanskje blir det mest spennende enkeltområdet å følge videre, med operaen, Stenersenmuseum, Deichmanske, Munchmuseum, åpningen av senketunnelen under fjorden til neste år og trolig et kulturhistorisk museum i Middelalderparken med vikingskipene flyttet fra Bygdøy. I tillegg skal Oslo S erstattes med det som beskrives som Europas mest moderne sentralstasjon.

– Det ser også ut som om vi kan få på plass en gondolbane opp til Ekebergåsen gjennom privat initiativ, sier Agerbak-Jensen, som mener at store deler av Fjordbyen vil stå på plass allerede om fem, seks år.

– Det vil koste svimlende summer, vi snakker mange mange milliarder, men det vi får igjen gjør at det er verdt det. Nå skal vi endelig få menneskene tilbake til de fineste arealene vi har her i byen. Dette er indrefileeten til Oslo.

Nytt Munch-museum og Tjuvholm-utbygging er en liten del av Oslos Fjordby-planer (høyre). Illustrasjon: tjuvholmen / Oslo KommuneNytt Munch-museum og Tjuvholm-utbygging er en liten del av Oslos Fjordby-planer (høyre). Illustrasjon: tjuvholmen / Oslo Kommune

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy