Mot en apokalyptisk atommakt?

Er Irans president Mahmoud Ahmadinejad en rasjonell maktpolitiker eller preges han av en irrasjonell apokalyptisk tenkning? Foto: Scanpix
Er Irans president Mahmoud Ahmadinejad en rasjonell maktpolitiker eller preges han av en irrasjonell apokalyptisk tenkning? Foto: Scanpix

Ahmadinejads stjålne valgseier øker faren for at Irans atomvåpenprogram bare kan stoppes med militære midler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om skribenten

Jan Arild Snoen er en norsk forfatter, skribent og debattant. Han er fast skribent i tidsskriftet Minerva, med særlig fokus på mediekritikk.

Tidsskriftet Minerva er en liberalkonservativ publikasjon som både kommer som kvartalstidsskrift og nettpublikasjon.

Iranske kjernevåpen er både en akutt trussel mot Israel, og kan utløse et regionalt våpenkappløp der Irans sunni-rivaler i blant annet Saudi-Arabia og Egypt ikke vil sitte stille og se på at perserne får et slikt overtak.

Barack Obama har strukket ut en hånd til Iran og vil forhandle direkte for å hindre at landet utvikler atomvåpen. Erfaringene med de forhandlingene som er ført av USAs allierte de senere årene er dårlige. Så langt har nye initiativer fra Vestens side hatt som hovedeffekt at Iran kjøper seg tid og kommer nærmere og nærmere et fait accompli.

Obama har lovet Israel at Iran må ha kommet ham i møte innen utgangen av året. Med Ahmadinejads "gjenvalg" er sjansene for at dette skal skje svært små. I sin seierstale understrekte den iranske lederen at videre forhandlinger om atomprogrammet er utelukket. De som måtte ha hatt illusjoner om regimets karakter, har forhåpentligvis mistet dem etter valgfusket og blodet i gatene. Sjansene for at folket skal kunne fjerne regimet ser i skrivende stund dårlige ut.

Et militært angrep mot sentrale atominstallasjoner er dermed kommet vesentlig nærmere. I en lang artikkel i Minerva før valget forsøkte jeg å besvare to viktige spørsmål: Er Iran en pragmatisk makt som først og fremst styres av rasjonell maktpolitikk eller sterkt påvirket av irrasjonell apokalyptisk tenkning, og kan et militært angrep på atomanlegg og -infrastruktur lykkes? Her følger noen hovedpunkter.

Hvor rasjonelt er det iranske styret?

En uttalelse fra ayatollah Khomeini er sentral i denne debatten:

We do not worship Iran, we worship Allah. For patriotism is another name for paganism. I say let this land [Iran] burn. I say let this land go up in smoke, provided Islam emerges triumphant in the rest of the world.

Tidligere president Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, ansett som relativt moderat og svært sentral i opposisjonslederen Mousavis valgkamp, sa i desember 2001:

If one day, the Islamic world is also equipped with weapons like those that Israel possesses now, then the imperialists' strategy will reach a standstill because the use of even one nuclear bomb inside Israel will destroy everything. However, it will only harm the Islamic world. It is not irrational to contemplate such an eventuality.

Jeg, og mange med meg, leser dette slik at det for ham er rasjonelt å godta de ødeleggelser som en gjengjeldelse mot et kjernefysisk angrep på Israel vil medføre, for å oppnå det høyere målet, total utslettelse av den jødiske staten.

I de senere år har kulten rundt Den Skjulte Imam vokst kraftig i Iran. Dette er en messias-figur som skal vende tilbake for å etablere sitt verdensherredømme etter at verden er grepet av altomfattende kaos. Denne apokalyptiske troen er svært utbredt i revolusjonsgarden og Basij-militsen - de samme som nå slår løs på og skyter på opposisjonen, og er kilden til Amhadinejads og kanskje også Øverste Leder Khameneis makt. Ahmadinejad henviser ofte til Den Skjulte Imam.

I en grundig rapport om Irans atomvåpenprogram fra amerikanske Bipartisan Policy Center pekes det på at Ahmadinejads tro på at vold kan fremskynde Den Skjulte Imams tilbakekomst kan undergrave effektiviteten av både diplomati og avskrekking.

Viljen til å ofre liv

Ekspertenes analyser gir et mer uklart bilde av hva disse apokalyptiske strømningene betyr for risikoen for krig, og viljen til å bruke atomvåpen enn det jeg har vist til ovenfor. Men risikoen må også ses i sammenheng med at regimet allerede har vist stor vilje til å ofre sine egne i kamp mot en mindre "djevelsk" rival enn Israel, nemlig sunni-Irak.

Den mest oppsiktsvekkende kampmetoden i krigen mot Irak på 80-tallet var å sende medlemmer av ungdomsmilitsen Basij helt ned i 12-årsalderen foran soldatene som levende minesveipere.

Matthias Küntzel anslår i det liberale tidsskriftet The New Republic at omkring 100.000 døde på denne måten. De døde med en plastikknøkkel til himmelen rundt halsen, og innpakket i tepper - en omtenksom foranstaltning som gjorde det lettere å frakte bort de sønderrevne kroppene etterpå.

Ahmadinejad var Basij-instruktør under Irak-krigen og vil gjerne forbindes med dem. I dag er Basij-bevegelsen er en viktig studentorganisasjon og paramilitær styrke med flere millioner medlemmer og fungerer som "moralpoliti". For meg er parallellene til Hitler-Jugend åpenbare.

Resultatet av å la være å bombe rimelig sikkert - en iransk atombombe i løpet av få år. Er det sannsynlig at Iran vil bruke atomvåpen mot Israel dersom de klarer å utvikle dem? Kanskje ikke, men jeg ser ingen annen faktisk og potensiell atommakt der risikoen for bruk er større. I tillegg kommer muligheten for at en eller annen form for atomvåpen kan tilflyte de mange terrororganisasjoner som er tilknyttet regimet i Tehran. Dersom det i det hele tatt skal være noe poeng i å hindre spredningen av atomvåpen, må grensen gå ved Iran.

Kan et militært angrep lykkes?

De mest optimistiske peker på Israels vellykkede bombing av reaktoren i Osirak, Irak i 1981, og det vellykkede angrepet på en atomreaktor under bygging i Syria i 2007. Alle er imidlertid enige om at det iranske programmet er mye mer omfattende, geografisk spredd og fremskredent, og at denne oppgaven derfor er langt vanskeligere enn den var ved disse to tidligere truslene.

Whitney Raas og Austin Long ved MIT drøftet i detalj mulighetene til å gjenta Osirak-suksessen i en artikkel i International Security våren 2007.

Et sentralt premiss er at målene må begrenses - å slå ut alle deler av atomvåpenprogrammet er ikke mulig. Det viktigste er å slå ut produksjonen av kjernefysisk materiale. De to konkluderte med at det israelske flyvåpenet hadde en slik evne, at risikoen ikke ville være større enn ved det vellykket angrepet på Irak i 1981, og at et angrep ville gi minst like store fordeler ved å forsinke våpenprogrammet.

En sentral amerikansk tankesmie, Washington Institute, publiserte en rapport spesifikt om mulige militære tiltak i juni 2008. Konklusjonen også her er at det er mulig å ødelegge sentrale produksjonsanlegg.

Det er altså gode sjanser for at et militært angrep i det minste vil kunne forsinke utviklingen av en iransk bombe i mange år. På lang sikt er resultatet usikkert. På den annen side er resultatet av å la være å bombe rimelig sikkert - en iransk atombombe i løpet av få år.

I den andre presidentdebatten mot McCain i fjor sa Barack Obama:

We cannot allow Iran to get a nuclear weapon. It would be a game-changer in the region. ... And so it's unacceptable. And I will do everything that's required to prevent it. And we will never take military options off the table.

Spørsmålet er selvsagt hva Obama mener med "unacceptable" og "everything that's required."

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:52 Østerrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:20 Ødegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54 Norske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27 Kaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03 Hus brant ned i Vågan i Lofoten19:52 MDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29 Brassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27 Innbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51 Drastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40 – Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33 Ambulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21 Straffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47 – Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36 Riiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26 Bygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59 Trump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49 Johannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07 Xi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47 Pål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10 Par i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57 Passasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33 Erna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30 En voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18 Olsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07 Stengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00 Maren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58 Søreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25 Wilhelm Wilhelmsen er død11:59 Johaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40 Loginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36 Afghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30 Kafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28 Toget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27 Haaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12 Åtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41 Falla hopper av Ski Tour10:38 Regissør Quentin Tarantino har blitt far10:34 Palestiner drept av israelsk soldat10:06 Antall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21 Sør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13 115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38 Iran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28 Politiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09 Kvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50 100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43 Fury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24 Golf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58 Verdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54 SAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54 USA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00 Dette skjer i dag05:57 Passasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54 Sanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50 Wilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30 Dette skjedde i natt04:48 Ti speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21 Macron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52 Ytterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51 Over 500 virussmittede i Sør-Korea03:32 Fem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18 Mann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30 Sandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46 Bolighus i Halden totalskadd etter brann00:08 Brann på Gran Canaria23:00 Operatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40 Valget i Nevada er i gang22:24 Kvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53 Store trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24 Drikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56 Kristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24 Ødegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16 Ikke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50 Et forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49 Første resultater i Iran viser konservativ framgang19:14 Nesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03 Tusener demonstrerer for Assange i London18:15 – Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31 Haaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49 Kombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47 Eidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06 Norsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55 New York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34 Chelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45 Klæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37 To menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34 Falla sprintet til seier i Ski Tour13:59 – Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34 Snøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33 Johaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31 Lundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18 Ryanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55 Norsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37 Passasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35 FN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11 Vinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55 Klæbo best i prologen på hjemmebane11:15 Mann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15 Demokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07 Ytterligere et virusdødsfall i Italia11:04 Johaug i toppform, leverte råsterk prolog
Siste nytt
21:52VerdenØsterrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:20SportØdegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54VerdenNorske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27VerdenKaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03NorgeHus brant ned i Vågan i Lofoten19:52PolitikkMDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29SportBrassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27NorgeInnbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51VerdenDrastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40Helse og livsstil– Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33NorgeAmbulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21SportStraffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47Helse og livsstil– Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36SportRiiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26VerdenBygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59VerdenTrump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49SportJohannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07VerdenXi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47SportPål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10VerdenPar i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57NorgePassasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33PolitikkErna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30NorgeEn voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18SportOlsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07NorgeStengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00SportMaren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58PolitikkSøreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25PengerWilhelm Wilhelmsen er død11:59SportJohaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40SportLoginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36VerdenAfghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30NorgeKafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28NorgeToget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27SportHaaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12VerdenÅtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41SportFalla hopper av Ski Tour10:38KulturRegissør Quentin Tarantino har blitt far10:34VerdenPalestiner drept av israelsk soldat10:06NorgeAntall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21VerdenSør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13Norge115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38PolitikkIran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28NorgePolitiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09NorgeKvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50Verden100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43SportFury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24SportGolf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58SportVerdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54ReiseSAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54VerdenUSA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgePassasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54PolitikkSanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50SportWilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30NorgeDette skjedde i natt04:48VerdenTi speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21PolitikkMacron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52VerdenYtterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51VerdenOver 500 virussmittede i Sør-Korea03:32NorgeFem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18NorgeMann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30NorgeSandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46NorgeBolighus i Halden totalskadd etter brann00:08VerdenBrann på Gran Canaria23:00NorgeOperatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40VerdenValget i Nevada er i gang22:24NorgeKvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53NorgeStore trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24NorgeDrikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56SportKristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24SportØdegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16NorgeIkke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50NorgeEt forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49VerdenFørste resultater i Iran viser konservativ framgang19:14NorgeNesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03VerdenTusener demonstrerer for Assange i London18:15Verden– Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31SportHaaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49NorgeKombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47NorgeEidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06SportNorsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55VerdenNew York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34SportChelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45SportKlæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37NorgeTo menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34SportFalla sprintet til seier i Ski Tour13:59Verden– Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34NorgeSnøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33SportJohaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31SportLundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18ReiseRyanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55SportNorsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37NorgePassasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35VerdenFN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11NorgeVinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55PolitikkKlæbo best i prologen på hjemmebane11:15NorgeMann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15PolitikkDemokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07VerdenYtterligere et virusdødsfall i Italia11:04SportJohaug i toppform, leverte råsterk prolog
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus