Planlegger nye demonstrasjoner

Planlegger nye demonstrasjoner
Planlegger nye demonstrasjoner

<pStridige støttespillere til Irans presidentkandidat Mir Hossein Mousavi sier de planlegger en ny «stille» demonstrasjon onsdag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En e-post der demonstrantene ble oppfordret til å møte opp på en plass i Teheran klokken 14.30 (norsk tid) sirkuleres på internett. Dette er i strid med myndighetenes forbud mot politiske markeringer.

«Vær snill å sende beskjeden videre via e-post eller telefon. Markeringen vil bli avholdt i stillhet, uten slagord», het det. Avsenderne er støttespillere til Mousavi og en av de andre kandidatene, Mehdi Karroubi.

Mousavis tilhengere har trosset forbudet og organisert flere store marsjer i hovedstaden siden fredagens valg, der president Mahmoud Ahmadinejad ble gjenvalgt.

Mousavi selv ber sine tilhengere om å avholde en marsj og en «sørgedag» torsdag, for demonstrantene som ble drept i sammenstøt etter valget.

«Som dere vet har flere av våre landsmenn blitt martyrer eller såret som følge av de ulovlige og voldelige aksjonene mot kritikere og demonstranter de siste dagene», skrev han i en uttalelse på sitt nettsted Ghalam News.

«Jeg sender min sympati til familiene og ber alle om å markere sine kondolanser torsdag morgen på alle mulige vis, ved å samle seg i moskeer, eller å holde fredelige marsjer og bruke symboler på sorg».

«Jeg vil selvsagt ta del i seremonien», sa han.

Minst sju mennesker har blitt drept og flere hundre pågrepet i Iran i forbindelse med sammenstøt etter valget, som opposisjonen hevder var preget av juks.

Utenlandske medier fikk tirsdag forbud mot å rapportere fra «uautoriserte» opptog. Iranske myndigheter har også blokkert tekstmeldingstjenester i over en uke. Det største mobilnettverket har vært utilgjengelig ved flere anledninger.

Men videoene, bildene og rapportene om demonstrasjonene postes på populære nettsteder som YouTube og Facebook, tross Irans blokkade av disse to nettstedene.

Personvernpolicy