Vi vet hvor det er

Ved hjelp av ABC Nyheters lesere vet vi nå at dette bildet er av Ryfoss i Valdres.  Foto: Carl Curman/<a href="http://www.flickr.com/photos/swedish_heritage_board/3629205132/">Riksantikvarieämbetet</a>
Ved hjelp av ABC Nyheters lesere vet vi nå at dette bildet er av Ryfoss i Valdres. Foto: Carl Curman/Riksantikvarieämbetet

<pABC Nyheters lesere har igjen funnet svaret på en bildegåte.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går spurte vi leserne om de hadde informasjon om hvor den svenske fotografen Carl Curman var da han tok en serie bilder i Norge i 1890-årene.

Hvor er dette?

Vi fikk svar. Massevis av svar. En av dem som svarte var Jahn Børe Jahnsen.

- Etter 40 år i Valdres begynner jeg bli godt kjent, sier konservatoren som jobber ved Valdresmusea i Fagernes til ABC Nyheter.

- Jeg er 100 prosent sikker på at bildene er tatt i Valdres. Bilde nummer fem er jeg usikker på, men det er nok tatt i Bagn i Sør-Aurdal.

Imponerte svensker

Hos den svenske riksantikvaren er de imponert over engasjementet ABC Nyheters lesere viser.

- Det er veldig morsomt for oss at disse gamle bildene når ut til nordmenn. Og så er det gøy å se at folk deler kunnskapen de sitter inne med og viser et så stort engasjement, sier bildeantikvaren Anna Boman til ABC Nyheter.

Riksantikvarieämbetet holder på med et prosjekt hvor de legger ut gamle bilder på bildetjenesten Flickr.

- Vi prøver å finne måter å få inn tips fra publikum på, og så er det morsomt å kunne vise frem bildene til et større publikum.

Bildene

Se bildene under med kommentarene vi har fått fra Jahn Børe Jahnsen ved Valdresmusea.

Foto: Carl Curman/RiksantikvarieämbetetFoto: Carl Curman/Riksantikvarieämbetet

- Ryfoss i Valdres, Vang kommune til høyre, Vestre Slidre kommune til venstre, kommunegrensa går midt i elva. Hugakollen bak til høyre.

Foto: Carl Curman/RiksantikvarieämbetetFoto: Carl Curman/Riksantikvarieämbetet

- Vangsmjøsa i Valdres vestover. Skutshorn til høyre, Bergsfjell til venstre.

Foto: Carl Curman/RiksantikvarieämbetetFoto: Carl Curman/Riksantikvarieämbetet

- Ryfoss i Valdres. Fotografen står i Vang kommune, Vestre Slidre kommune på andre siden. Kommunegrensa går midt i fossen.

Foto: Carl Curman/RiksantikvarieämbetetFoto: Carl Curman/Riksantikvarieämbetet

- Vang kirke i Valdres, bygget 1839, da den gamle stavkirken ble revet og flyttet til Tyskland, nå i Polen. Prestegården til venstre. Grindafjell i bakgrunnen.

Ukjent sted i Norge. Fjellandskap med elv i et dalføre. Foto: Carl Curman/RiksantikvarieämbetetUkjent sted i Norge. Fjellandskap med elv i et dalføre. Foto: Carl Curman/Riksantikvarieämbetet

- Her er jeg usikker, men jeg tror det må være Bagn i Sør-Aurdal, Valdres, og da må det være elva Begna i dalbunnen. Da skal det være mulig å se en kirke ved elva, Bagn kirke, men bildet er uklart. Bildet kan være tatt fra vegen over Tonsåsen, siden tidligere bilde er fra Tonsåsen.

Ukjent sted i Norge. Fjellandskap. Foto: Carl Curman/RiksantikvarieämbetetUkjent sted i Norge. Fjellandskap. Foto: Carl Curman/Riksantikvarieämbetet

- Løken i Vestre Slidre, Valdres. Slidrefjorden til venstre, Hugakollen og Hensfjella i bakgrunnen.

En stor takk til alle lesere som har bidratt til å finne svaret på bildegåtene. Riksantikvarieämbetet har fortsatt noen bilder fra Carl Curmans tur til Norge som ikke er publisert. Når de legges ut kommer vi igjen til å spørre våre lesere om hjelp til identifisere stedene som vises.

Se flere bilder fra Riksantikvarieämbetet på deres Flickr-sider.

Personvernpolicy