Uten strøm i to dager

Zambia har vært uten strøm et par dager. Her fra valget i høst. Foto: Themba Hadebe/AP/Scanpix.
Zambia har vært uten strøm et par dager. Her fra valget i høst. Foto: Themba Hadebe/AP/Scanpix.

<pEnergiselskapet jobber på spreng, men vet fortsatt ikke årsaken til at Zambia er totalt mørklagt de to siste dagene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Zambia. Kart fra Store Norske.Zambia. Kart fra Store Norske.

Zambia har måttet importere 60 megawatt (millioner kWh) fra naboene i Kongo (DRC) for å holde gruvene i gang. Landet har tilgang til 70 megawatt fra nødgeneratorer.

Hele Zambia har vært mørklagt etter at den nasjonale kraftkilden, Kraftstasjonen Leopard Hill, kollapset mandag.

Copperbelt Energy Corporation (CEC), som distribuerer elektrisiteten til gruvene, nekter, ifølge AFP, å fortelle hvor mye kraft-importen kommer til å koste.

Avhengig

Zambia er i vesentlig grad et jordbrukssamfunn, men gruvene har bidratt til en relativt sett høy grad av industrialisering. Gruvedriften er fremfor alt basert på landets store kobberreserver, og gruvene i Kobberbeltet har gjennom flere tiår vært en viktig sysselsetter og bidragsyter til nasjonaløkonomien.

På begynnelsen av 2000-tallet sto gruvedriften for rundt 10 prosent av BNP, og sysselsatte ca. 10 prosent av yrkesbefolkningen. Tidligere har kobbereksporten stått for 90 prosent av eksportinntektene.

Usikker på årsaken

Strømbruddet skyldes sannsynligvis en brann i en av transformatorene på Leopard Hill, ifølge Chris Mubemba som representerer den nasjonale nettlevrandøren ZESCO.

- Vi vet fortsatt ikke hva som forårsaket brannen, alt jeg kan si er at hele systemet kollapset, sier han.

To uker siden sist

Hele 1,400 megawatt har gått tapt så langt, men selskapet jobber for å få tilbake elektrisiteten og har lykkes i deler av landet.

Det er imidlertid bare to uker siden ZESCO skrudde av to av de seks generatorene og dermed all strømmen i hele landet. Grunnen da var at vanninntaket til kraftstasjonen ble sperret.

Da måtte de importere elektrisitet fra Sør-Afrika og Namibia.

Zambia har en svakt utbygd infrastruktur, et ensidig næringsliv, dårlig utbygd skolevesen, høy befolkningsvekst, økende helseproblemer (spesielt aids) og stor migrasjon fra landsbygda til byene.

Personvernpolicy