– Protestene minner om den iranske revolusjonen

<span style="border-collapse: separate; color: #000000; font-family: 'times new roman'; font-size: 16px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; orphans: 2; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px" class="Apple-style-span"><span style="color: #003366; font-family: Myriad; font-size: 13px" class="Apple-style-span">Demonstrasjonene i den iranske hovedstaden Teheran de siste dagene er de største siden den islamske revolusjonen i 1979. Foto: REUTERS/SCANPIX</span></span>
Demonstrasjonene i den iranske hovedstaden Teheran de siste dagene er de største siden den islamske revolusjonen i 1979. Foto: REUTERS/SCANPIX

<pIrans tidligere kronprins sier de siste dagenes demonstrasjoner minner om revolusjonen i 1979, som førte til at faren hans ble styrtet fra makten.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju med TV-kanalen CNN sier Reza Cyrus Pahlavi at dagens klima i Iran ikke er ulikt den siste delen av regjeringstiden til faren Mohammad Reza Pahlavi. Med tittelen sjah sto han i spissen for det iranske monarkiet som ble avskaffet i den islamske revolusjonen.

Den tidligere kronprinsen har tidligere erklært at han ikke ønsker å gjeninnføre monarkiet i Iran, men sier nå at han håper å kunne hjelpe demonstrantene som protesterer mot myndighetene.

– Jeg vil svært gjerne hjelpe dem med å oppnå fullstendig, ekte frihet i et sekulært, demokratisk system hvor det er et virkelig skille mellom religion og stat, sier Pahlavi.

– Avgjørende øyeblikk

Han oppfordrer USAs president Barack Obama til å vise solidaritet med det iranske folket. Pahlavi sammenligner dagens Iran med landene i Øst-Europa under den kalde krigen, og sier iranerne nå står overfor et «avgjørende øyeblikk».

Mohammad Reza Pahlavi overtok den iranske tronen i 1941 og hadde sterk støtte fra USA. Amerikanske og britiske myndigheter mislikte sterk at den iranske statsministeren Mohammed Mossadegh nasjonaliserte oljeindustrien i landet på begynnelsen av 1950-tallet, og de to stormaktene spilte en viktig rolle da Mossadegh ble styrtet i et kupp i 1953. Kuppet bidro til at Sjahen Mohammad Reza Pahlavi fikk beholde makten.

Khomeini

Sjahen sørget for at kvinner fikk en mer selvstendig rolle og at det sjiamuslimske presteskapet mistet noe av sin makt. Men han gjennomførte reformene med hard hånd, og styret hans ble gradvis mer autoritært.

Mot slutten av 1970-tallet vokste motstanden i befolkningen, og i 1979 endte revolusjonen med innføring av et religiøst styre under ledelse av ayatolla Ruhollah Khomeini. Pahlavi dro i eksil, og sønnen bor i dag utenfor USAs hovedstad Washington.

Protestene i Iran de siste dagene skyldes mistanke om fusk i presidentvalget før helgen. Demonstrasjonene er både de mest omfattende og de mest voldelige siden den islamske revolusjonen. (©NTB)

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

Personvernpolicy