Denne politikeren nektes å reise

KONTROVERSIELL: George «Gigi» Becali er en omsvermet figur. Han er høyt elsket av mediene for sin frittalenhet, han har fått en landsby kalt opp etter seg etter å ha bygget 200 nye hus for flomrammede rumenere, og han er en politiker som er sett som verdig til å nå EU-parlamentet. Men han er også voldelig, primitiv, grådig og en antisemitt, ifølge kritikerne. Nå nektes han utreise fra Romania mens han etterforskes for kidnapping og grov vold. Foto: AP
KONTROVERSIELL: George «Gigi» Becali er en omsvermet figur. Han er høyt elsket av mediene for sin frittalenhet, han har fått en landsby kalt opp etter seg etter å ha bygget 200 nye hus for flomrammede rumenere, og han er en politiker som er sett som verdig til å nå EU-parlamentet. Men han er også voldelig, primitiv, grådig og en antisemitt, ifølge kritikerne. Nå nektes han utreise fra Romania mens han etterforskes for kidnapping og grov vold. Foto: AP

<pHer er den utrolige historien om den rumenske EU-parlamentarikeren Gigi Becali.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sitt forrige liv var rumenske George Becali en temmelig beskjeden gjeter under Ceauşescus kommunistiske regime, men han har reist seg til å bli en av Romanias mektigste menn.

Han eier fotballklubben Steaua Bucureşti, og er nylig innvalgt til EU-parlamentet for partiet Større Romania, til tross for at han tidligere har vært sterk motstander av partiets filosofi.

Partiet har av kritikerne blitt beskrevet som fremmedfiendtlig, anti-ungarsk, anti-romfolk, homofob og antisemittisk. Becali hører egentlig til Partidul Noua Generatie - eller Den nye generasjonen, som hører hjemme litt lenger mot venstre.

Får ikke reise

Men nå nektes den nyvalgte EU-parlamentarikeren å reise til Brussel for å ta plassen.

Eller har han sett for mye Sopranos? Foto: APEller har han sett for mye Sopranos? Foto: AP

I hjemlandet er han kontroversiell og ikke spesielt høyt elsket. Han er glad i å bruke penger og ikke redd for å vise det. Det førte til at en av hans biler ble stjålet, og «kidnapperne» krevde løsepenger for den.

Becali ga tilsynelatende etter, men da han møtte gjerningsmennene for å gi fra seg pengene lot han sine fem livvakter ta hånd om dem. Det endte med en skikkelig runde juling, et par sykehusbesøk - og en politianmeldelse for voldsbruken. Han ble arrestert og varetektsfengslet i femten dager.

På grunn av dommen får ikke Becali lov til å forlate hjemlandet, men han har utfordret det rumenske politiet til å stoppe ham, og EU-parlamentet til å kreve immunitet for ham.

Ingen diplomat

Det er ikke første gang Becali får spaltemeter i europeiske aviser. Steaua-eieren er en svært kontroversiell og frittalende figur. Han er ingen diplomat, men forsøker heller ikke å spille.

Hans manglende talegaver har flere ganger ledet til at han blir parodiert og gjort narr av, men hans frittalende stil har også ført til at han er en medieyndling, særlig som deltaker i talkshow, ettersom han sjelden legger fingrene mellom. Han er blitt brukt såpass flittig at han nå er blitt gjenstand for en folkeaksjon mot Becali på TV.

Gigi ble arrestert 2. april i år og varetektsfengselt for kidnapping og grov vold. Foto: APGigi ble arrestert 2. april i år og varetektsfengselt for kidnapping og grov vold. Foto: AP

I tur har det ledet til at han flere ganger er blitt anklaget for vold og trusler mot journalister, meningsmotstandere og flere som bare har stått i veien.

I tillegg er Becali en uttalt antisemitt.

Mye av grunnen kan ligge i Becalis bakgrunn. Han startet sitt voksne liv som gjeter på markene utenfor Bucuresti, men slo seg opp som eiendomsbaron på slutten av nittitallet, etter en særs lukrativ handel.

Gjeteren eide et landstykke 15 kilometer utenfor hovedstaden Bucuresti, men han byttet bort flekken mot en på samme størrelse - i byen. En millionhandel, og den fattige gjeteren ble millionær over natta. Byttepartner var det rumenske militæret, som ikke trengte landet de byttet til seg. Det siste har ikke gått rumenerne hus forbi, og Becali er blitt en kontroversiell figur, ikke bare på grunn av bekjentskapene.

Han skal ta sin plass i Brüssel 14. juli, og han har allerede utfordret rumenske myndigheter til å stoppe ham fra å møte opp.

Her er «skrytelista»:

 • Bøtelagt for fremmedfiendtlig opptreden på landsdekkende TV, og for å ha oppildnet til hat mot den ungarske minoriteten i landet. Becali mener ungarske frimurere finansierer Steaua Bucurestis hovedrival, CFR Cluj.
 • Banket opp en programleder av afrikansk herkomst, og kalte ham en «apekatt».
 • Flere ganger lenket til rasistiske ytringer mot minoriteter i landet.
 • Drapstruet journalisten Cristian Tudor Popescu, etter at han hadde skrevet kritisk om landbyttet som gjorde Becali styrtrik.
 • Brukte ekstremt stygt språk på riksdekkende TV.
 • Bannet, spyttet og kastet et fullt glass vin over TV-personligheten Serban Huidu.
 • Han og hans livvakter brukte vold mot en kvinnelig TV-reporter etter en fotballmatch.
 • Tapte penger på casino, og svarte med å kaste stoler gjennom vinduet.
 • Mente den rumenske parlamentarikeren Lavinia Sandru skulle «trekke på gata, ikke i EU-parlamentet».
 • Har uttalt at en kvinne er verdiløs når hun har født barn.
 • I tillegg den famøse episoden han nå har fått uventede problemer for. Han og hans livvakter holdt tre menn fanget og skal ha brukt grov vold mot dem.

Personvernpolicy