Rotteøya fri for rotter

229 år etter at en japansk skute havarerte utenfor kysten av Alaska, har amerikanske myndigheter endelig klart å kvitte seg med den brune rotta. Foto: Wikimedia / Google maps.
229 år etter at en japansk skute havarerte utenfor kysten av Alaska, har amerikanske myndigheter endelig klart å kvitte seg med den brune rotta. Foto: Wikimedia / Google maps.

<pRotteøya i Alaska er endelig fri for rotter - 229 år etter at gnagerne svømte i land fra et synkende skip og ødela fuglelivet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1780 sank et japansk skip utenfor øygruppen Aleutene nord i Stillehavet. Dermed forlot horder av rotter det synkende skipet og tok seg i land hvor de formerte seg i hopetall og ødela det naturlige fuglelivet.

Så mange rotter de etter hvert, at da den russiske kapteinen Fjodor Litke femti år senere gikk i land på Aleutene under sin verdensomseiling, kalte han øya for Rotteøya.

Nå har øya blitt fri for rotter etter at amerikanske myndigheter har brukt 2,5 millioner dollar på et giftprosjekt som skulle utrydde gnagerne fra den 26 kvadratkilometer store øya.

Bøtter med gift

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har helikoptre siden i fjor høst sluppet bøtter med gift over øya, og det rapporteres om at det nå ikke er tegn til rotteliv der og at fuglelivet er på vei tilbake.

Arbeidet med å bli kvitt de plagsomme gnagerne skal være et av de mest omfattende forsøkene som er gjort på å utrydde en uønsket art fra en øy.

I et forsøk fra 2005 slapp forskerne ut en enkelt rotte på en øde øy for å finne ut hvordan rotta best kunne tas av dage. Først etter atten uker klarte de endelig å lokke rotta til seg med fersk pingvinkjøtt. Da hadde den klart å svømme 400 meter til en naboøy.

De omtalte rottene på Rotteøya, (Rattus norvegicus) kom opprinnelig fra Asia. De blir også kalt kloakkrotter. De kan bli mellom 18-25 cm lange og ha en hale på 15-21 cm.

Personvernpolicy