- Sju personer skutt og drept i Teheran

Mir Hossein Mousavi vil møte demonstrantene. Foto: Scanpix
Mir Hossein Mousavi vil møte demonstrantene. Foto: Scanpix

<pSju mennesker ble drept i et sammenstøt i den iranske hovedstaden Teheran mandag kveld, melder statlig iransk radio.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammenstøtet skal ha skjedd i nærheten av torget Azadi, hvor iranske demonstranter tidligere på dagen protesterte mot de offisielle resultatene fra presidentvalget i landet.

Radiokanalen Payam melder at en militærstillingen i nærheten av torget ble angrepet, noe som førte til at sju personer ble drept. I tillegg ble flere mennesker såret.

Tidligere har det vært kjent at én person ble drept og flere andre alvorlig såret da militssoldater åpnet ild mot en folkemasse i sentrum av Teheran mandag.

– Det har vært sporadisk skyting der ute. Jeg ser at folk løper her, sa en reporter i Irans engelskspråklige TV-kanal Press TV.

En fotograf fra nyhetsbyrået AP opplyste at regjeringsvennlig milits skjøt mot demonstranter, og at minst én person var blitt drept.

Også den iranske reporteren bekrefter organisert skyting.

– Det er et antall folk her som er bevæpnet. Jeg vet ikke nøyaktig hvem de er, men de har begynt å skyte på folk og skaper blodbad på Azadi-plassen, sa reporteren.

Også nyhetsbyrået AFP rapporterer om «sammenstøt» på stedet der hundretusener hadde samlet seg til støtte for opposisjonskandidat Mir Hossein Mousavi.

- Millioner i demonstrasjon

Teheran sentrum var mandag stappfull av iranere som krever omvalg. Enkelte hevdet at hele tre millioner mennesker trosset regimets forbud mot å demonstrere.

– Gi oss tilbake stemmene våre, ropte demonstrantene, som mener at sittende president Mahmoud Ahmadinejad fusket til seg seieren i fredagens valg.

Flere reformvennlige politikere var også til stede under demonstrasjonene, blant dem to av de tapende presidentkandidatene, Mir Hossein Mousavi og Mehdi Karroubi.

– Folkets stemme er viktigere enn Mousavi og hvilken som helst annen person, sa han.

Politimann banket opp

En politimann ble angrepet og banket opp av de illsinte demonstrantene.

Politimannen ser ut til å ha kommet seg unna ved hjelp av velvillige sjeler i folkemengden.

Tidligere i helgen har politiet slått hardt ned på demonstrasjonene: Her blir demonstrantene banket opp (Advarer mot sterke bilder.)

Etter helgens voldsomme og blodige sammenstøt i Iran la myndighetene mandag formiddag ned forbud mot flere demonstrasjoner. Men tilhengerne av opposisjonens presidentkandidat Mir Hossein Mousavi trosset forbudet, og flere hundre av dem samlet seg i sentrum av Teheran for å fortsette protestene.

Ambassadør innkalt

Irans ambassadør i Norge er innkalt på teppet i UD for å motta en offisiell protest mot at myndighetene bruker vold overfor demonstranter.

– Vi kommer til å ta opp bruken av vold mot demonstranter og mot journalister, sier statssekretær Gry Larsen til Aftenposten.

Hun føyer til at det er uakseptabelt at folk ikke får demonstrere fredelig, og at journalister, også norske, blir hindret i å rapportere om det som skjer.

Vil møte demonstrantene

Mousavi vil møte foran en marsj som har blitt forbudt av landets myndigheter for å be om ro, ifølge nettstedet hans.

Nettstedet Ghalam News, som støtter opposisjonskandidaten, melder at Mousavi og Mehdi Karroubi (en annen av de tapende kandidatene) vil delta i marsjen «for å mane til ro».

Irans innenriksminister meldte at det har avvist en forespørsel fra Mousavi om å holde en landsomfattende markering mandag. «Enhver form for marsj eller samling er ulovlig», heter det fra det holdet.

Mousavi, tidligere statsminister i Iran, innleverte søndag en formel forespørsel om å få valget annullert. Han har kommet med anklager om valgfusk.

Irans åndelige leder, Ayatolla Ali Khamenei, har gitt ordre om at påstandene om juks i presidentvalget sist uke skal granskes, melder en statlig TV-kanal.


Khamenei anmoder dessuten opposisjonen om å fremføre sine klager på en behersket måte og innenfor rettsapparatet.


Samtidig er det klart at Irans president Mahmoud Ahmadinejad, som er utropt til vinner av valget, har utsatt en planlagt reise til Russland fra mandag til tirsdag.

Høstet internasjonal kritikk

Det har vært harde sammenstøt i Iran etter presidentvalget sist fredag.

Landet har høstet internasjonal kritikk for måten opposisjonens demonstranter har blitt behandlet på. USA og Israel har trukket valgresultatet i tvil, og Tysklands utenriksminister innkalte Irans ambassadør på teppet og stilte spørsmål ved måten politiet behandlet demonstrantene lørdag og søndag.

Personvernpolicy