Amnesty: Sammenstøt i Iran må etterforskes

Det var i går sterke scener i Irans hovedstad Teheran. Demonstranter og tilhengere av moderate presidentkandidater tok til gatene etter det de mente var valgfusk. Det ble slått hardt ned på av iransk sikkerhetspoliti. Foto: AFP
Det var i går sterke scener i Irans hovedstad Teheran. Demonstranter og tilhengere av moderate presidentkandidater tok til gatene etter det de mente var valgfusk. Det ble slått hardt ned på av iransk sikkerhetspoliti. Foto: AFP

<pSikkerhetsstyrker svært brutale etter omstridt valgseier.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menneskerettsgruppen Amnesty International ber iranske myndigheter granske sikkerhetsstyrkenes hardhendte behandling av demonstranter i landet.

– De sjokkerende scenene hvor sikkerhetsstyrkene tyr til vold, må raskt bli etterforsket. De som er ansvarlige for menneskerettsbrudd, må stilles til ansvar, sier Hassiba Hadj Sahraoui, visedirektør for Amnestys program for Midtøsten og Nord-Afrika.

Organisasjonen har fått rapporter om sivilkledde medlemmer av sikkerhetsstyrkene som bruker køller mot tilhengere av den iranske presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi. Ifølge Amnesty har protestene mot de offisielle resultatene fra forrige ukes valg spredt seg fra hovedstaden Teheran til flere andre byer, blant annet Rasht, Mashahd, Shiraz, Ahwaz, Zahedan og Oroumiye.

Ropte fra takene

Etter to dager med protester fra unge Mousavi-sympatisører i Teheran, var det søndag tilhengere av president Mahmoud Ahmadinejad som fylte gatene i hovedstaden. Flere tusen mennesker ropte Ahmadinejads navn og viftet med iranske flagg.

Men om presidentens tilhengere dominerte på gateplan, fant opposisjonen andre metoder for å spre budskapet sitt. Rett etter solnedgang gikk flere tusen mennesker i Teheran opp på hustak og ut på balkonger og ropte «Død over diktatoren» og «Gud er stor».

Sosiale internettsteder skal ha blitt brukt til å spre planene om den spesielle aksjonsformen, som har en spesiell symbolsk betydning i Iran. Samme type protester ble nemlig brukt av motstandere av det vestligstøttede monarkiet i landet, forut for den islamske revolusjonen i 1979.

Ett sted i byen forsøkte opprørspoliti å stanse folk som sluttet seg til rope-aksjonen ved et gatehjørne. Resultatet ble at noen i menneskemengden kastet stein mot politifolkene, som deretter trakk seg tilbake.

Gratulerte

USAs visepresident Joe Biden stiller spørsmål ved om det iranske presidentvalget gikk riktig for seg. I et intervju med TV-stasjonen NBC søndag ønsket han ikke å si om USA kommer til å akseptere de offisielle resultatene, men han konstaterte at iranske myndigheter prøver å hindre ytringsfriheten.

Irans naboland Irak og Afghanistan, som begge har tette bånd til USA i dag, har på sin side gratulert Mahmoud Ahmadinejad med seieren. Det samme har Venezuelas kontroversielle president Hugo Chávez.

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier sa søndag at Irans ambassadør i Berlin kan bli kalt inn på teppet, ifølge nyhetsbyrået DPA. Formålet er å diskutere de iranske sikkerhetsstyrkenes oppførsel mot demonstranter og utenlandske medier.

Den britiske kringkasteren BBC har opplevd tekniske forstyrrelser av kanalens sendinger i Iran de siste dagene. I tillegg har flere utenlandske journalister blitt pågrepet og holdt i politiets varetekt i korte perioder, deriblant Aftenpostens Jørgen Lohne.

Ifølge iranske myndigheter vant president Mahmoud Ahmadinejad valget før helgen med god margin. Rivalen Mir Hossein Mousavi mener imidlertid at presidentvalget var skjemmet av fusk. (©NTB)

Personvernpolicy