Ny vår for a-ha?

Magne Furuholmen, Morten Harket og Paul Waaktar-Savoy i a-ha både ser ut og ter seg som vaskeekte popstjerner også i 2009. Foto: Paul A. Nordal
Magne Furuholmen, Morten Harket og Paul Waaktar-Savoy i a-ha både ser ut og ter seg som vaskeekte popstjerner også i 2009. Foto: Paul A. Nordal
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKan Norges største band gjeninnta den europeiske poptronen?</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Intet tyder på at interessen rundt disse tre har avtatt.Intet tyder på at interessen rundt disse tre har avtatt.

(ABC Nyheter/Berlin) Om noen skulle tro at interessen rundt tidenes største norske popband er dalende, må de tro om igjen. Det tyske pressekorpset stilte mannssterke opp på den fellesnordiske ambassaden i Berlin da a-ha lanserte sitt niende studioalbum «Foot Of The Mountain» torsdag ettermiddag.

- Vi har jo prøvet og feilet litt, men noe skjedde underveis, fortalte Magne Furuholmen.

- Dette er vitalt! Vi tar tilbake det som en gang tilhørte oss.

Morten Harket (49), Paul Waaktaar-Savoy (47) og Magne Furuholmen (46) er i Berlin for å presentere sin nye plate for verdenspressen. At de tre var store popidoler på 80-tallet er noe alle vet. Mye kan tyde på at de tre nordmennene nå er i ferd med å gjeninnta denne posisjonen. I hvert fall i Tyskland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så Depeche Mode sammen

De verdensvante nordmennene var tydelig både opplagte og oppbrakte etter at de samlet hadde sett Depeche Mode på Olympiastadion i Berlin kvelden før.

- Vi går aldri på konserter sammen!, poengterte de tre popstjernene nærmest i kor. - Men det var verdt det.

Og i likhet med sine britiske kolleger, har også a-ha levert et nytt album hvor de går tilbake til røttene sine.

Albumet «Foot Of The Mountain» som slippes på mandag er en ganske rendyrket sythpopplate.


- Vi blir aldri fornøyde, men jeg mener den er virkelig god, sa Morten Harket om a-has nye album.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er en plate jeg kan lytte på. Vanligvis trenger jeg en distanse til plater jeg har bidratt på, men ikke i dette tilfellet, understreket han.

- Platen oppsummerer alle retningene vi har vært gjennom opp gjennom årene, legger Magne til.

Nesten som hjemme

At a-ha fremdeles har et stort publikum på kontinentet har alle deres utgivelser og turneer etter comebacket i 2000 vært gode beviser på. Til høsten legger de ut på ny turné, noe som allerede markeres på store plakater som er spredt rundt i Berlin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har alltid blitt godt mottatt i Tyskland. Og her i Berlin føler vi oss nesten hjemme, konstaterer Magne, som forteller at han blant annet feiret inngangen til det nye millenniet nettopp i bygningen vi sitter i nå: Ambassaden.

Tittelsporet fra albumet er denne uken nummer tre på på de tyske singellistene. Det er høyeste plassering nordmennene har hatt siden monsterhiten «Take On Me» oppnådde førsteplassen for snart 25 år siden. Enda et signal som indikerer at bandet er i ferd med å gjeninnta posisjonen som en av popmusikkens tungvektere i Europa.

På «Foot Of The Mountain» er det først og fremst Paul Waaktaar-Savoy som kan krediteres låtene. Morten Harket har, i motsetning til bandets foregående album, ikke bidratt på låtskriversiden i det hele tatt.

- Jeg hadde ingenting, er vokalistens enkle svar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at Paul forsøker å forklare litt rundt hvordan låtene på det nye albumet har blitt til, overlater han ordet til de to spøkefuglene Morten Harket og Magne Furuholmen, som begge fleipet uhemmet om hverandres roller i bandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg har fremdeles ballene i behold selv om jeg ikke har bidratt til låtskrivingen, avslører Morten.

I bedre form enn planeten

En tysk journalist lurer på hva som ligger bak låten «Mother Nature Goes To Heaven», som er et bidrag på det nye albumet. Før Paul får sjanse til å svare, griper Morten inn:

- Årsaken til at Paul skriver tekster er at han ikke trenger å forklare dem. Jeg føler meg i hvert fall i bedre form enn planeten vår, avslører Morten, som fyller 50 år i september.

At a-ha dykker tilbake til sine synthrøtter legger de ikke skjul på. Vi lurer på om de definerer seg som et synthpopband i dag?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi definerer oss ikke som noe som helst, egentlig, svarer Magne. - Vi lager et syntetisk lydlandskap som passer Mortens stemme.

- Jeg er dysfunksjonell, skyter Morten inn før Magne fortsetter med et glis:

- Det hadde vært interessant å gjøre det enda mer klinisk. Morten har en unik stemme som trenger et unikt lydbilde, forklarer keyboardisten om hvordan bandet har tilnærmet seg det retrospektive lydbildet på platen.

Mon tro om a-ha hørte på de gamle synthpopbandene den gangen sjangeren hadde sin oppblomstring?

- Det var ikke synthpop da. Da var det nytt. Band som Depeche Mode, Yazoo, Kraftwerk, Soft Cell... de var alle til stor inspirasjon for oss den gangen. Deres sound bidro til å gi vårt lydbilde kanter. Og det fungerte.

Enorm interresse

I kveld har videoen til «Foot Of The Mountain» premiere i beste sendetid på en rekke tyske TV-kanaler samtidig.

Det gjenstår å se om dette vil kunne dytte a-ha ytterligere oppover på listene i neste uke, men at mange har store forventninger til det norske bandet og deres kommende plate er det ingen som helst tvil om.