Nå må han utrede EØS
<pNei til EU har i lang tid krevd en utredning om EØS-avtalen. Det får de nå. Men det behøver ikke å bli den utredningen EU-motstanderne ønsker seg. </p
En enstemmig utenrikskomité i Stortinget går inn for å få utredet hvordan den omstridte og viktige EØS-avtalen med EU egentlig fungerer.
Denne bestillingen til utenriksminister Jonas Gahr Støre kommer i den ferske innstillingen til spørsmålene om de viktigste utenrikspolitiske sakene for Norge.
- Dette er fantastisk!
Der konstaterer komiteen at EØS-avtalen har fungert i 15 år, og nå står overfor en rekke utfordringer i tida som kommer:
«Komiteen mener det kan være naturlig å lage en utredning om hvordan EØS-avtalen har fungert i sine første femten år og hvordan man kan møte de utfordringer avtalen nå står overfor.», skriver stortingspolitikerne.
- Dette er fantastisk! Vi hilser en utredning om EØS-avtalen velkommen, sier en begeistret leder i Nei til EU, Heming Olaussen.
Men hva får han?
- Nei til EU har lenge krevd en offentlig utredning av hele EØS-avtalen, der fordeler og ulemper ved avtalen blir belyst. Nå ser det ut til kravet blir innfridd, sier Olaussen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen- I en slik utredning må man også se på alternativer til avtalen, framholder nei-generalen.
Men det siste er det ikke sikkert han får innfridd.
For Stortingsmeldingen om norsk utenrikspolitikk som Utenriksdepartementet har lagt fram, åpner ikke for vurderinger av andre former for samarbeid med EU.
Høyre ønsker alternativer
Det stiller Høyre-leder Erna Solberg seg undrende til. I sine merknader i innstillingen sier hun seg enig med dem som påstår at EUs økte betydning for Norge ikke blir reflektert i stortingsmeldingen, når man ikke vurderer en annen tilknytning til EU enn EØS.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenHun og ja-siden mener som kjent at EU-medlemskap må til.
- Jeg mener det ville være naturlig å vurdere for og imot andre alternativer enn EØS-avtalen. Vi er avklart på å ønske EU-medlemskap, men jeg syns det ville være rimelig at andre alternativer som frihandelsavtale også bør være med, sier Erna Solberg til ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen- Men det er jeg ikke sikker på at andre i utenrikskomiteen er enig i, legger hun til.
På den andre fløyen mener EU-motstanderne at også andre avtaler, kanskje lik dem Sveits har med EU, kan være mer demokratiske og bør utredes. Men det kommer ikke fram i innstillingen fra utenrikskomiteen.
- EØS-avtalen er oss ikke verdig!
Det mener Paal Frisvold, Europabevegelsens nye leder, som overraskende ble valgt på benkeforslag på organisasjonens landsmøte sist helg.
Også han gleder seg over innstillingen.
- Alt som kan bidra til å belyse hvordan Norge har tapt sin selvråderett i Europa, er velkomment, skriver han i en pressemelding.
- Hvorfor er EØS alltid svaret? sier Frisvold.
- Ikke tema nå
Stortingets utenrikskomité bemerker tvertimot at Norges tilknytningsform til EU ikke er tema for denne meldingen og at Regjeringen legger til grunn den eksisterende tilknytningsformen gjennom EØS-avtalen.
Artikkelen fortsetter under annonsen- Hvordan kan du da tro at utredningen bringer fram alternativer, og ikke bare omtaler EØS-avtalen, Heming Olaussen?
- Det er jeg slett ikke sikker på. Nå kommer fase to i kampen, hvordan dette skal utredes og hvem som skal utrede, svarer han.
Artikkelen fortsetter under annonsen- Det må bli en offentlig utredning, en NOU, laget av et bredt sammensatt utvalg. Siden dette er så kontroversielt, må det bli et utvalg som har tillit i alle leire, så vi får et omforent grunnlag for selve EØS-debatten, mener Olaussen.
Også LO-kongressen krevde en gjennomgang av EØS-avtalen.
Støre ønsker ikke alternativer
I debatten om europapolitikk i Stortinget 7. mai, sa imidlertid utenriksminister Jonas Gahr Støre noe helt annet.
- Jeg er enig i at det ikke bør være en gjennomgang med sikte på alternativer til EØS-avtalen, men om kunnskap om denne avtalen, sa utenriksministeren.
- For noen er den ikke akkurat et kjærlighetsbarn. Men er det noen som ser den slik, så er det faktisk utenriksministeren. Det er slik med denne utenriksministeren at jeg føler at jeg var med som fødselshjelper da avtalen kom, i en annen posisjon, sa Støre.
Artikkelen fortsetter under annonsenHan var selv blant daværende statsminister Gro Harlem Brundtlands nære rådgivere da EØS-avtalen ble forhandlet fram.
Sveits med en annen modell
Tidligere har blant annet Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Nupi, utredet den såkalte Sveits-modellen, som ikke krever at Sveits automatisk skal innføre alle nye lover i det indre markedet, slik EØS-avtalen tvinger Norge til.
I en reportasjeserie skrev Nationen fra Sveits at NHOs søsterorganisasjon economiesuisse opprinnelig var for EU-medlemskap, men så kom fram til at de bilaterale avtalene var gode nok for næringslivet, men adskillig bedre for demokratiet.
Artikkelen ble oppdatert med kommentar fra Erna Solberg og Paal Frisvold.