Hank von Helvete og «Glam» mot psykiatrien

Hank von Helvete forsetter å angripe psykiatrien. (Foto: Scanpix)
Hank von Helvete forsetter å angripe psykiatrien. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRocker Rådhusplassen i sitt korstog mot psykiatrien.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Turbonegros Hank von Helvete, eller Hans Erik Dyvik Husby som han egentlig heter, har lenge kjempet mot psykiatrien som han mener har krevd menneskeliv. I dag skriver VG at Hank sammen med Wig Wam-vokalisten Åge «Glam» Sten Nilsen skal starte opp sitt nye prosjekt «Rock For Rights» på Rådhusplassen 19. juni. Prosjektet blir beskrevet som et «korstog mot psykiatrien».

- Vi har egentlig å gjøre med en bande kriminelle som har fått statlig støtte, sier Hank til VG med referanse til legemiddelindustrien.

- Vi vil bruke de artistene som har skjønt det, til å opplyse og legge fakta på bordet. Det finnes mange store tenkere og visjonære kunstnere som har blitt sykeliggjort og gått bort på grunn av farmasien. Blant dem Heath Ledger og Kurt Cobain, forteller han videre.

Åge Sten Nilsen sier at han ser frem til å følge arbeidet til «Rock For Rights».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Engasjementet til Hans Erik er stort. Han har fått motbør, og mange mener mye om ham om dagen. Men for meg virker han som en utrolig våken mann, som våger å sette fingeren på en del aspekter ved samfunnet som de fleste velger å lukke øynene for.

Åpnet utstilling

Dette er langt fra første gang Hank viser sitt engasjement mot psykiatrien. I fjor deltok han på åpningen av den kontroversielle utstillingen «PSYKIATRI: Hjelp eller dødsindustri?».

Les også: Hank til kamp mot psykiatrien


- Mine brødre og søstre får ikke tilbud som tar tak i bakgrunnen for sin narkomani. De kan risikere å bli ufrivillig skrevet ut etter en behandling bare fordi de tar seg en joint, og får i stedet skrevet ut antidepressiva. Jeg har selv erfaring med det, og etter tredje forsøk ble jeg til slutt lagt inn på en psykiatrisk klinikk, forklarte rockeren den gangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg er for tilbud som metadonbehandling, men tilbudet må ha et formål og ikke fungere som en hvilepute. Poenget kan jo ikke være å medisinere bort tanker og følelser. Psykiatrien, slik vi kjenner den i dag, er et monopol som har pågått for lenge.

Stiftet av Scientologkirken

Utstillingen var i regi av Citizens Commision on Human Rights (CCHR). Organisasjonen, som blant annet er stiftet av Scientologikirken i USA, og som lenge har kjempet mot det de mener er umenneskelige forhold i psykiatrien.

Les også: - Norsk psykiatri dreper

Hanks personlige manager og livvakt, Trygve Haug som følger rockeren tett, er tilknyttet CCHR.

Presidenten i den norske avdelingen av CCHR, Paal Fuglevaag, sa til ABC Nyheter i fjor at psykiatriske institusjoner var ansvarlige for 48 uforklarlige dødsfall i 2006.

- Psykiatrisk behandling er farlig og vi er mot psykatriske medisiner som skader mer enn de gavner, sa Fuglevaag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På hjemmesidene sine innrømmer CCHR i Norge åpent at de er stiftet av blant annet Scientologikirken i USA. Det er dette internasjonale hovedkvarteret som har godkjent Paal Fuglevaag som president for den norske avdelingen.

- Men i Norge er det ingen binding mellom CCHR og Scientologikirken. Bare to prosent av medlemmene er scientologer, og selv er jeg også medlem av statskirken, hevdet Fuglevaag.