Irans gylne sjanse

Fredag avholdes første omgang i det iranske presidentvalget. Foto: Scanpix.
Fredag avholdes første omgang i det iranske presidentvalget. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pPresidentvalget fredag er en historisk sjanse til å komme Vesten i møte, mener ekspert.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Kandidatene

* Den reformvennlige tidligere statsministeren Hossein Mousavi.
* Sittende president, høyrepopulisten Mahmoud Ahmadinejad.
* Den konservative tidligere lederen for Irans revolusjonsgarde, Mohsen Rezai.
* Reformtilhengeren Mehdi Karroubi.

Fredag avholdes første omgang av det iranske presidentvalget.

- Etter at USAs president Barack Obamas forsøk på å komme landet i møte vil dette mer enn noen gang stå som et mulig veiskille i relasjonen mellom Iran og Vesten, sier professor ved Norsk utenrikspolitisk institutt, Daniel Heradstveit.

Obama har strakt ut hånden til Iran etter at han overtok som president. I sin tale ved universitetet i Kairo forrige uke gjentok presidenten at USA er interessert i dialog med Iran. De to landene har hatt en rekke feider siden den iranske revolusjonen i 1979. I disse dager vekker det iranske programmet for anriking av uran sterk bekymring. Den sittende presidentens mange krasse utfall mot USAs allierte Israel vekker også bekymring.

- Etter Obamas klare utspill burde situasjonen ligge til rette for tøvær, dette er kanskje den største sjansen siden den iranske revolusjonen, sier Heradstveit.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under bildet)

En kvinnelig tilhenger av den sittende presidenten, Mahmoud Ahmadinejad. Foto: AP/Vahid SalemiEn kvinnelig tilhenger av den sittende presidenten, Mahmoud Ahmadinejad. Foto: AP/Vahid Salemi


Harde fronter

Irans sittende president, den høyrepopulistiske Mahmoud Ahmadinejad, har fått tøff konkurranse fra Mir-Hossein Mousavi, som regnes for å være moderat. Mousavi var en svært respektert statsminister under krigen med Irak på 80-tallet.

- Ahmadinejad og Mousavi er som natt og dag, sier Heradsveit.

- Ahmadinejad er det man kan kalle en høyrepopulist. Selv i iransk målestokk ligger han ekstremt langt til høyre, og det er Vesten og USA som er det store fiendebildet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Makt

Presidenten i Iran har på langt nær samme makt som presidenten i eksempelvis USA eller Frankrike.

- Stillingen er underlagt Ayatollah Ali Khamenei, den øverste religiøse lederen. Man sier vanligvis at Iran er et teokrati, men landet har også demokratiske tradisjoner. I den islamske revolusjonen smeltet de demokratiske og teokratiske tradisjonene sammen da grunnloven ble skrevet, sier Heradsveit.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under bildet)

Mir-Hossein Mousavi er moderat og tidligere svært respektert statsminister. Foto: Reuters/Damir SagoljMir-Hossein Mousavi er moderat og tidligere svært respektert statsminister. Foto: Reuters/Damir Sagolj

- Noen vil hevde presidentvalget ikke betyr noen ting, men det er misforstått. I Iran har valget en betydning, og det er reelle motsetninger som utkjempes, om økonomisk politikk, holdningen til Vesten, og holdningen til Palestina-spørsmålet, sier Heradsveit.

Fronter

- Det er en levende og intens politisk debatt. Det ser vi tydelig i disse dager, i motsetningen mellom Mousavi og Ahmadinejad, sier Heradsveit.

For å vinne valget fredag må en kandidat få over 50 prosent av stemmene. Dersom ingen av kandidatene lykkes med dette vil det bli avholdt en andre valgomgang 19. juni.