– Det er historisk!

Eva Jolys valgkampmedarbeidere fastslår overfor pressen søndag kveld at hun og partiet Europe Ecolie er valgt inn i EU-parlamentet med nærmere 15 prosent av stemmene i Frankrike. FOTO: Scanpix
Eva Jolys valgkampmedarbeidere fastslår overfor pressen søndag kveld at hun og partiet Europe Ecolie er valgt inn i EU-parlamentet med nærmere 15 prosent av stemmene i Frankrike. FOTO: Scanpix

<pEva Joly sier til NTB at det nå er klart at hun er valgt inn i EU-parlamentet for det franske partiet Europe Ecologie. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er klart at jeg kommer inn, spørsmålet er om vi kanskje får inn en til fra min valgkrets, sier en strålende fornøyd Joly til NTB.

Ifølge valgdagsmålinger fikk Jolys grønne parti Europe Ecologie nærmere 15 prosent av stemmene i Frankrike. Det er mer enn nok for at Joly kommer inn fra sin andreplass på lista i Île-de-France.

– Det er historisk, alle anser det for å være historisk, sier Joly innimellom en rekke av radio- og TV-intervjuer søndag kveld, samt debatter med politiske motstandere.

ABC Nyheter møtte Joly i Frankrike tidligere denne uken. Den frittalende kvinnen sa da at hun ville inn i EU-parlamentet og kaste kommisjonen så fort som mulig.

– Alle ønsker meg lykke til og er veldig positive til meg, sier Joly, som understreker at hun har jobbet svært hardt i valgkampen de siste tre månedene. Men det er nå den virkelige jobbingen begynner.

– Bratt lærekurve

– I mitt 65. år går jeg inn i ett nytt yrke, det er en bratt lærekurve, konstaterer Joly.

– Men personlig er det fantastisk. Det er en utvikling for en karriere jeg har arbeidet veldig hardt for. Det er en belønning å bli valgt, legger hun til.

Jolys parti er på tredje plass i Frankrike, like etter sosialistpartiet PS, som får knappe 18 prosent, ifølge valgdagsmålingen utført av TNS-Sofres.

Det konservative regjeringspartiet UMP ligger an til å bli største parti med over 28 prosent av stemmene. Dermed kan president Nicolas Sarkozy glede seg over at en sittende president for første gang siden 1979 har gått seirende ut av et EU-valg i landet.

Men Joly mener Sarkozy har lite å rope hurra for, tross sosialistenes tilbakegang.

– Dette valget er historisk fordi det er et brudd med den tradisjonelle knivingen mellom høyre og venstre. Folk ønsker en forandring, fastslår hun, og påpeker samtidig at Europe Ecologie og sosialistpartiet til sammen er større enn de konservative.

Nattlig feiring

Ved forrige EU-valg i Frankrike fikk det grønne partiet bare 7,4 prosent av stemmene. Hvis valgdagsmålingen indikerer det endelige resultatet, vil partiet øke fra 6 til 15 representanter i EU-parlamentet.

Selv om de grønne over hele Europa ser ut til å gjøre et godt valg, er Joly redd for at hennes mål om å få fjernet José Manuel Barroso som president i EU-kommisjonen kan bli vanskelig å oppnå.

– Jeg er redd for at parlamentet kommer til å bli ganske mørkeblått, konstaterer Joly.

Men søndag kveld var ikke det hovedsaken for Joly og hennes valgkampmedarbeidere, som feiret rekordoppslutningen i bydelen Belleville nordøst i Paris. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus