Et komplisert valg

<pValget i Sudan er komplisert, og vi gir her en skjematisk oversikt.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JUBA, SUDAN (ABC Nyheter): I februar skal sudaneserne gå til valgurnene og velge president for republikken Sudan, president for Sør-Sudan og guvernør for hver av de 25 delstatene, Videre skal det også velges representanter til nasjonalforsamling i republikken, lovgivende forsamling til Sør-Sudan, samt til delstatsforsamlingene. For eksempel så består nasjonalforsamlingen i Khartoum av 450 valgte medlemmer. 270 av disse, altså 60 prosent, velges gjennom det som kalles enmannskretser, mens 40 prosent velges proporsjonalt som i Norge. Det stilles imidlertid krav til de siste 40 prosentene; - 25 prosent velges fra egne kvinnelister mens 15 prosent velges fra partilister.

Når det gjelder enmannskretsene blir det opprettet 270 slike i hele Sudan , hvor det blir valgt en person fra hver enmannskrets, uansett hvor mange kandidater det er. Valgkretsene er regionale, og hvor mange valgkretser et område får, bestemmes av folketallet.

Tar vi utgangspunkt i at folketallet i hele Sudan er 39.000.000 millioner, blir det cirka 144.000 mennesker i hver krets (39.000.000/270).

Hvis et område har 1,2 millioner innbyggere, får denne regionen da åtte valgkretser (1.200.000/144.000). Tallene er avrundet og stemmer derfor ikke helt.

Etter et tilsvarende formular dannes også enmannskretser for de lovgivende forsamlingene i Sør-Sudan og for delstatsforsamlingene.

Altså må hver velger i Sør-Sudans levere tre stemmesedler for hver av de tre valgkretsene han sokner til (for enmannskretsen, for kvinnelista og for partilista). Det vil si at de må levere ni stemmesedler for å velge representanter til de respektive forsamlingene.

I tillegg til dette skal det velges president i Sudan , president i Sør-Sudan, og guvernører.

Hver velger i Sør-Sudan må derfor levere inn totalt tolv stemmesedler. Deres kolleger i nord klarer seg med åtte. Hvert parti som stiller til parlamentsvalg må ha like mange kvinnelige kandidater på sine lister som det er kvinneseter i nasjonalforsamlingen, altså 112.

I henhold til fredsavtalen har NCP (National Congress Party) i dag 52 prosent av plassene i parlamentet, mens SPLM (Sudan People´s Liberation Movement) har 28 prosent. I tillegg er 14 prosent fra politiske partier registrert i nord, mens seks prosent stammer fra sør.

Det er liten tvil om at NCP kommer til å vinne i nord og at SPLM tar seieren i sør.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus