Baasland: - Jeg slutter i dyp takknemlighet

Biskop Ernst Baasland under sin avskjedsgudstjeneste i Stavanger domkirke søndag. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX.
Biskop Ernst Baasland under sin avskjedsgudstjeneste i Stavanger domkirke søndag. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX.

<pTakknemlighet og muligheter som åpner seg ved gjenfødelse, var de gjennomgående temaer biskop Ernst Baasland valgte for sin avskjedsgudstjeneste i Stavanger domkirke søndag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stavanger/Oslo (NTB- Kjell T. Barøy): Mange hadde funnet veien til den vakre domkirken, den eldste i vårt land, da menigheten og biskop samlet seg i bønn før Baasland holdt sin siste preken som biskop.

Både for menighet og biskop ble det en merkedag i katedralens historie.

Baasland er den åttende biskopen i rekken etter at Stavanger domkirke igjen ble bispesete for Den norske kirke i 1925. Og innsettelsen av den første biskopen fant sted nettopp 7. juni - nøyaktig samme dato som Baaslands avskjedspreken.

Slutter i dyp takknemlighet

- Jeg slutter i dyp takknemlighet, sa biskopen, som tok utgangspunkt i Nikodemus nattlige besøk hos Jesus.

Mange har tolket det som feighet at Nikodemus, som var rik, lærd og tilhørte eliten i datidens Israel, nærmest snek seg til Jesus om natten for å søke råd i en nattlig samtale med mesteren.

Men forklaringen er nok en ganske annen, ifølge religionshistorikere, og biskop Baasland la til en forklaring til:

- På den måten kunne han slippe offentlighet. Og det har jeg sans for, bemerket biskopen, som selv har høstet sterkere erfaringer med offentlighetens flomlys enn den fleste andre mennesker i sin samtid.

Det skjedde etter at den såkalte Baasland-saken ble kjent i media for snart ett år siden.

Den tragiske saken, som endte med personlig konkurs for bispen og bedragerianklager mot hans kone og sønnen, er den direkte årsaken til at biskop Baasland valgte å trekke seg som biskop.

Snakket om muligheter

Direkte berørte Baasland ikke sin egen tragedie med ett ord i sin avskjedspreken, men snakket om muligheter - det vil si om gjenfødelsen, fornyelse og de muligheter som ligger i å bli «født på ny» - som også var Jesu budskap til Nikodemus.

Og, minnet biskopen som selv er konkursslått uten selv å ha brukt et eneste øre: Alt vi har er til låns: - Alt er gaver som er til låns, sa Baasland, som i intervjuer den siste tiden ikke har lagt skjul på at han kunne ha tenkt seg noen flere år som biskop i Stavanger.

Biskopen har imidlertid ikke villet la seg intervjue om han har forsonet seg med sin sønn eller dem som har tapt penger på familiens hans.

Men flere av privatpersonene som har lånt ut og tapt penger på familien forteller at de aldri har mottatt noen form for unnskyldning, ifølge Aftenposten søndag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus