Lover skoler og sykehus til alle

David Lokonga, guvernør i Yei River County i Sør-Sudan lover helse- og skoletilbud til alle.
David Lokonga, guvernør i Yei River County i Sør-Sudan lover helse- og skoletilbud til alle.

<pI februar går sudaneserne til valg. Men stadig færre tror det blir valg i februar.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Yei, Sudan (ABC Nyheter): - Jeg lover å bygge flere sykehus, skoler og veier. Alle skal få helsetilbud og alle skal få gå på skole.

Det er ikke småtterier han lover, David Lokonga, guvernør i Yei, helt sør i Sør-Sudan, ikke langt fra grensen mot Kongo og Uganda. Han representerer partiet SPLM (Sudan People´s Liberation Movement), som forventes å gå av med seieren i Sør-Sudan etter valget i februar.

- Dette blir det første ordentlige demokratiske valget i Sudans historie. Valget er et folkekrav fra det sørsudanesiske folk. Alle vil ha en legitim regjering som kan lede folket. Derfor vil folk stemme ved valget i februar, sier han.

For spesielt interesserte: Et komplisert valg

Store hindringer og konflikter

Sudaneserne begynner å få dårlig tid. I februar skal de gå til valgurnene og velge

president for republikken Sudan, president for Sør-Sudan og guvernør for hver av de 25 delstatene, Videre skal det også velges representanter til nasjonalforsamling i republikken, lovgivende forsamling til Sør-Sudan, samt til delstatsforsamlingene.

Før den tid, er det viktige hindringer som må takles. Nøkkelordene er tid, beslutningsprosesser, sikkerhet, infrastruktur og analfabetisme.

Det er flere ting som begynner å haste nå. Etablering av valgkretser skulle starte 25. april, men arbeidet er ennå ikke påbegynt. 2. juni skulle man gå i gang med velgerregistrering, men heller ikke her har man kommet i gang. Kilder i Sudan understreker overfor ABC Nyheter at det er viktig å komme i gang med nominasjonsprosesser, og å få informasjon ut til velgerne.

Selv om den store konflikten i Sudan står mellom nord og sør, og i Darfur, er det også interne spenninger i Sør-Sudan. Landet sliter med nomade- og stammekonflikter og kvegtyverier. Kvegtyveriene har kostet tusenvis av menneskeliv, over hele sør, spesielt i Jonglei-området, hvor 1.400 menneskeliv sies å ha gått tapt som en følge av dette. Kvegtyveriene fører til hevnangrep, spesielt mellom stammene Murle og Dinka. Det er ikke uvanlig at 50 menneskeliv går tapt i en og samme konflikt.

Heller ikke SPLM er forskånet for interne rivninger. Partiet er dominert av dinkaer, som ser ut til å ha utviklet en maktarroganse og en maktelite. Andre stammer sliter med å få innpass i SPLM-systemet.

Flere kilder blant de humanitære organisasjonene, FN-systemet og internasjonale valgarbeidere, sier til ABC Nyheter at det neppe blir valg i februar. Det snakkes allerede nå om at valget kommer til å bli utsatt til neste sommer.

Les også: I strupen på Nord-Sudan

Kommer fra Kongo og dreper

Lord Resistance Army (LRA), er oså en utfordring når det gjelder sikkerheten. Dette gjelder spesielt ned mot grensen til Kongo. De har terrorisert og drept befolkningen i Sør-Sudan i 20 år. Nå har de tilholdssted i skogene helt nordøst i Kongo. Etter en fellesoperasjon mellom Sudan, Uganda og Kongo i desember i fjor, ble hovedbasen deres satt ut av spill. Men til manges overraskelse fortsatte de, tilsynelatende uforstyrret.

- Sikkerhetsaspektet er viktig. Siden begynnelsen av dette året har LRA drevet 3.000 mennesker på flukt. Samtidig har 35 mennesker blitt drept. For å få kontroll på dette, har det politiske lederskapet i Sør-Sudan sørget for ekstra overvåking av grensen mellom Kongo og Sudan, så vi føler vi har en viss kontroll.

Les også: Tobarnsmor fratatt huset

Lærer opp med skilt og tegninger

I et land der analfabetisme er svært utbredt, vil det være en utfordring å gjennomføre valget på en korrekt måte. Rundt 60 prosent av mennene og 90 prosent av kvinnene kan ikke lese eller skrive i Sør-Sudan.

Velgerne skal levere inn hele tolv stemmesedler under valget, og den store andelen som ikke kan lese eller skrive, gjør at man har en utfordring i å lære opp befolkningen I hvordan selve valget skal gjennomføres.

- Det kommer til å bli komplisert, men vi planlegger opplæring av innbyggerne, slik at de skal kunne avgi sine stemmer, sa Salva Kiir til ABC Nyheter sist mandag. Salva Kiir er president i Sør-Sudan og første visepresident i Sudan.

- Vi skal bruke tegninger, bilder og skilt for å veilede folk i selve valglokalene. Vi vil også bruke det samme i reklame i aviser, magasiner og på TV. På grunn av krigen kan 80 prosent av befolkningen mitt område verken lese eller skrive. Derfor er det helt vesentlig med skilt som viser dem hva de skal gjøre, sier David Lokonga.

Les også: - Darfur kan ikke redde freden

Dårlige veier

Francis Lukudu Mcdemo (v) har ikke bestemt seg for om han skal stemme. Sattemon Serif Doaron har derimot bestemt seg.Francis Lukudu Mcdemo (v) har ikke bestemt seg for om han skal stemme. Sattemon Serif Doaron har derimot bestemt seg.

Infrastrukturen i det krigsherjede landet er svakt. En viktig oppgave blir å bygge og utbedre veier, slik at man får fraktet ut valgmateriell og slik at velgerne blir i stand til å ta seg frem til valglokalene.

- Vi har dårlig tid, men jeg tror vi skal få på plass en god nok infrastruktur før valget, sier Lakonga.

Les også: - Freden i Sudan er ekstremt skjør

Folk er delte

Folk i gatene som ABC Nyheter har snakket med, er delte i sitt syn på valget. Alle er enige om at folk i sør lever i nød, og at det er store behov for endringer. Men slett ikke alle tror at SPLM er i stand til å levere det de hevder de skal levere.

- Jeg tror ikke at valget vil føre til noen endringer. Vi trenger skolegang til barna våre, og vi trenger sykehus. Det kommer vi ikke til å få, sa Francis Lukudu Mcdemo, som vi traff på gata i byen Yei. Han har ennå ikke bestemt seg for om han kommer til å stemme.

En som derimot er fast bestemt på å stemme, er Sattemon Serif Doaron.

- Jeg skal stemme. Vi kan ikke få det verre enn vi har det nå, og hvis jeg stemmer på SPLM, er det i hvert fall en liten sjanse for at det blir bedre.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus