Kurerer blinde med stamcelle-linser

MINDRE ENN ET MINUTT: Legene trenger bare et øyeblikk for å skrape av nok vev til å kultivere det som kan være en kur for blindhet. Foto: UNSW
MINDRE ENN ET MINUTT: Legene trenger bare et øyeblikk for å skrape av nok vev til å kultivere det som kan være en kur for blindhet. Foto: UNSW
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pAustralske forskere bruker stamceller for å kurere øyesykdommer. De tror kontaktlinser kan gjøre hjelpen tilgjengelig -også for pasienter i den tredje verden.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Medisinske forskere ved University of New South Wales i Sydney i Australia satte inn stamceller i øynene på tre blinde og svaksynte pasienter, og ga dem synet tilbake, skriver universitetet på sine egne hjemmesider.

De tre pasientene som ble operert hadde alle problemer med ett av øynene. To hadde fjernet svulster, og var fullstendig blinde, mens en hadde øyesykdommen aniridia og var svaksynt.

Forskerne hente stamceller fra det andre, friske øyet, og lot cellekulturen vokse i temmelig normale kontaktlinser.

Etter ti dager satte de kontaktlinsene inn på det skadde øyet, og noen uker senere hadde svulstpasientene fått tilbake syn nok til å kunne lese øverste linje på en optikerplakat. Pasienten med aniridia hadde fått tilbake synet fullstendig.

- Ikke ny prosedyre

Prosedyren er langtfra ny, og bruken av stamceller i behandlingen av øyesykdommer har vært gjort siden 1997. Det mest interessante med denne studien er at den kan tilby en løsning for øyesykdommer i den tredje verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis de har funnet en måte å oppbevare linsene på, slik at de kan n¨å ut til feltsykehus i den tredje verden, kan dette være en god løsning på problemet. Dersom det er et enkelt system for å distribuere det ut i verden er det et veldig stort framskritt, men det spørs, sier Sten Raeder, doktorgradsstipendiat i oftalmologi ved universitetet i Oslo.

Til høsten skal Raeder forsvare en doktorgrad som i store trekk handler om akkurat det samme, frakten av cellekulturer som skal brukes til behandling av øyesykdommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er nettopp frakten og oppbevaringen av stamcellene som er den store bøygen for at hjelpen skal nå fram.

Stamcellene må dyrkes i 37 grader, og en vanlig inkubator til det formålet vil være en kasse på en kubikkmeter, med sine egne strøm- og vedlikeholdsbehov. Med den nye metoden kan smittede mennesker komme til et rullende laboratorium, gi fra seg en biopsi eller en liten cellebit fra øyet. Deretter dyrkes stamcellene sentralt før de sendes tilbake ut til de utsatte områdene. Inngrepet er svært enkelt og billig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Krever lite ressurser

Ifølge forskeren bak studien i Australia, Nick di Girolamo kan utgiftene til behandling gå dramatisk ned med den nye prosedyren.

- Det kreves ingen bandasjering, det er ikke noen stor operasjon. Alt som trengs er et minutt og mindre enn en millimeter med vev fra øyet, sier han.

- Land i tredje verden trenger bare en kirurg og en lab for dyrking av cellene, sier di Girolamo.

Ifølge tall fra WHO er det over 100 millioner mennesker i den tredje verden med sykdommen trachoma, som gradvis fører til blindhet og store smerter.

Tror de får kritikk

Men til tross for god omtale verden over og lovende resultater er Raeder kritisk til studien på enkelte punkter.

- Det er egentlig feil å si at det er noe nytt i denne studien. Dette er en modifisert utgave av tidligere prosedyrer, den første av dem så langt tilbake som i 1997, sier Raeder.

- Jeg har en metode patentert gjennom Medinnova på Rikshospitalet, som går direkte på lagring av det samme vevet, men den har de ikke nevnt i sin undersøkelse, sier Raeder.

Resultatet av forskningen ble i forrige uke presentert i tidsskriftet Transplantation. Den vil nå gå gjennom en ekstern fagvurdering.