I strupen på Nord-Sudan

Disse guttene er bare noen få av svært mange sørsudanesere som mener at Nord-Sudan har jukset under folketellingen. Et galt resultat vil kunne få store konsekvenser for landet.
Disse guttene er bare noen få av svært mange sørsudanesere som mener at Nord-Sudan har jukset under folketellingen. Et galt resultat vil kunne få store konsekvenser for landet.

<pSørsudaneserne beskylder Nord-Sudan for juks, og de nekter godta resultatet av folketellingen som har vært gjennomført i det gigantiske landet. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JUBA, SUDAN (ABC Nyheter): Da fredsavtalen mellom Nord- og Sør-Sudan ble inngått i 2005, la man til grunn at den sørsudanske befolkningen utgjorde 30 prosent av hele befolkningen i Sudan. Nå viser resultatene fra folketellingen at Sør-Sudan bare har 21 prosent av befolkningen. Det kan få store konsekvenser.

Les også: - Freden i Sudan er ekstremt skjør

De guttene ABC Nyheter møtte i går i en liten landsby midtveis mellom byene Yei og Juba, er overbevist om at tallene er feil.

- Nord-Sudan har jukset, og de har blåst opp sine egne befolkningstall for å holde Sør-Sudan nede, sa de.

Redaktør i The Juba Post, Isaac Billy Gideon, er ikke like bastant.

Redakør i The Juba Post, Isaac Billy GideonRedakør i The Juba Post, Isaac Billy Gideon

- Det er vanskelig for meg å si om tallene er manipulerte, selv om mange hevder det. Som redaktør og journalist siterer jeg bare hva andre sier. Det som imidlertid er saken nå, er at sør blir svakere enn forutsatt i fredsavtalen, og det vil ha betydning for sørs styrke i forhold til nord, sier han.

Selv om tallene har vært kjent noen dager, var det ikke før i dag at den offisielle rapporten ble lagt frem på en pressekonferanse i Juba.

Ifølge tallene er det 8.564.525 sørsudanesere i Sudan, som er en økning på 55 prosent siden 1983. Samtidig er det 30.060.954 nordsudanesere, noe som er 101 prosent høyere enn resultatene fra 1983.

Les også: - Darfur kan ikke redde freden

Innrømmer feil

Mange i sør beskylder Nord-Sudan for regelrett juks, og hevder at tallene derfra er kraftig overestimerte.

Det er South Sudan Centre for Statistics and Evaluation (SSCCSE) som har vært ansvarlig for gjennomføringen av folketellingen. Også lederen peker på tre området hvor resultatet ikke kan stemme.

Salva Kiir og Erik Solheim under hans besøk i Sudan mandag.Salva Kiir og Erik Solheim under hans besøk i Sudan mandag.

- Befolkningstallet i Darfur har økt med 62 prosent siden 1983, og i Sør-Darfur er økningen på hele 90,2 prosent. Disse tallene kan ikke stemme, for befolkningstallet øker ikke i et område der det er krig. Mange dør og mange flykter, så tallet må være lavere, sier Isaiah Chol Aruai.

Han nevner også at nomadebefolkningen skal ha økt med hele 324 prosent. Også det sår SSCCSE-lederen tvil om. Og det siste området han mener de må undersøke nærmere, er tallet på sørsudanesere i nord, som ser ut til å være grovt underestimert.

- I nord nekter de for at det har vært uregelmessigheter med tellingen. Vi må få tilgang til rådataene fra nord for å komme til bunns i dette. Foreløpig har vi ikke fått det, sier han.

Les også: Tobarnsmor fratatt huset

Ikke småtterier

Salva Kiir, som er første visepresident i Sudan, og leder av regjeringspartiet i Sør-Sudan (SPLM), har tidligere sagt at han kan godta resultatet resultatet under tvil for alle andre områder enn i forbindelse med valget.

I februar neste år er det nemlig planlagt demokratiske valg i det afrikanske landet. Det er ikke småtterier innbyggerne skal ta stilling til når de går til valgurnene. De skal velge president, nasjonalforsamling, delstatsforsamlinger, guvernører, Sør-Sudans president og lovgivende forsamling.

Folketellingen vil ha stor betydning for valget ved at det får konsekvenser for sammensetning av for eksempel parlamentet, og dermed maktfordelingen mellom de to landsdelene. I sør anses det som sikkert at Sudan People´s Liberation Movement (SPLM) stikker av med seieren, mens seieren i nord vil gå til National Congress Party (NCP), som er sittende president Omar al-Bashirs parti.